Hoe Witlof Wokken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Witlof zijn struikjes die zijn bladeren strak om elkaar heen slaat. Zij groeien in het donker, vandaar dat de blaadjes wit zijn en niet groen. Je kunt witlof koken, stoven, stomen, wokken maar ook grillen of rauw eten in een heerlijke salade met fruit. In deze blog gaan we witlof wokken. Benieuwd hoe dat moet? 

Witlof in reepjes snijden en wassen. Nu kun je de witlof gaan wokken. Verhit de wok met wat zonnebloemolie en voeg de witlof reepjes toe. Wok en roer net zo lang tot de reepjes witlof zijn geslonken. Je kunt ook blaadjes witlof wokken. Voeg kruiden toe. 

Wil je ook weten hoe je witlof lang vers kunt houden? Lees dan ook ons artikel ‘Hoe witlof bewaren‘. Alles over witlof koken lees je in onze blog ‘Hoe lang witlof koken?‘ en je weet alles over het koken.

witlof wokken

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Witlof Wokken – Makkelijk 

Wat heb je nodig om witlof te wokken: 

  • Wok 
  • Spatel 
  • Witlof 
  • Zonnebloemolie (die kan tegen hoge warmte) 

Bereidingswijze basis witlof wokken: 

  1. Haal verkleurde blaadjes van de witlof af (die met een bruin randje) 
  2. Snijd dan de lof in de lengte doormidden en snijd deze in reepjes. 
  3. Zet een wok op een warmtebron en voeg een scheutje olie toe. Laat dit goed heet worden. 
  4. Voeg de witlof toe en blijf wokken en ‘omgooien’ tot de witlof is geslonken. Roer af en toe met een houten lepel en proef wat je van de gaarheid vindt. Dit kan na 5 minuten al goed zijn (ligt natuurlijk aan de hoeveelheid witlof die je in de pan hebt gedaan). 

Wanneer je andere ingrediënten wilt toevoegen of kruiden dan kun je hieronder wat voorbeelden lezen. 

Witlof Wokken Balsamico 

Witlof is lekker met kruiden en azijn. Daar zijn verschillende soorten van maar Balsamico is echt een lekkere combinatie met witlof.  

balsamico en zonnebloemolie

Benodigdheden voor het maken van witlof wokken met balsamico: 

  • 6 stuikjes witlof (2 personen) 
  • Wok 
  • Balsamico 
  • Zout 
  • Zonnebloemolie 

Hoe maak je deze witlof: 

  1. Haal de lelijke blaadjes van de stronk af. Dit gaat makkelijk wanneer je een stukje van de onderkant af haalt. 
  2. Haal dan alle blaadjes los. We gaan deze blaadjes in zijn geheel wokken. 
  3. Zet de wok op de warmtebron en voeg olie toe. Maak de olie heet. 
  4. Voeg de hele witlof blaadjes toe aan de wok en je zult zien dat ze gaan slinken. Wel blijven de blaadjes heel.  
  5. Voeg en goede scheut balsamico azijn toe en proef wat jij daarvan vindt. Misschien wil je meer, dan kun je dat nu doen! 
  6. Wok de blaadjes tot zij de juiste gaarheid hebben. Proef dus regelmatig. Witlof kun je rauw eten dus jij bepaalt je eigen gaarheid! 
  7. Haal de witlof uit de wok en dien het op. Je kunt deze witlof blaadjes alleen eten maar ook door een groene salade doen met zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes.  
  8. Je kunt de witlof ook zonder balsamico azijn koken wanneer je de witlof blaadjes door een salade wilt doen. Gebruik dan balsamico crème die je over de salade doet. Dit is een zoete variant van balsamico azijn. Beide manieren zijn mogelijk en lekker! 

Witlof kun je roerbakken of wokken met appel maar is ook heel goed rauw te eten met stukjes fruit zoals appel peer, mandarijn of sinaasappel. 

Hier gaan we wokken met witlof en appel. 

Witlof Roerbakken Met Appel 

Wat heb je nodig om witlof te roerbakken of wokken met appel. 

  • Wok 
  • Witlof 
  • 1 (zure) appel 
  • Zonnebloemolie 
  • Zout 
  • Kaneel, eventueel 

Hoe ga je te werk: 

  1. Schil de zure appel. Een zure appel houdt langer smaak wanneer je het mee verwarmt maar het mag ook een zoete appel zijn. Net wat jij lekker vindt! 
  2. Haal het klokhuis uit de appel en snijdt stukjes van de appel zodat zij hapklaar zijn.  
  3. Maak de witlof schoon door bruine blaadjes te verwijderen en deze dan in reepjes te snijden. 
  4. Zet de wok op een warmtebron en voeg de zonnebloemolie toe. Maak deze goed warm. 
  5. Voeg de witlof in de wok en roer en ‘gooi’ de witlof om in de wok tot deze bijna gaar is.  
  6. Voeg zout toe. (Je mag nu proeven!) 
  7. Doe de laatste 2 à 3 minuten de appelstukjes erbij en roer dit goed door de lof. Bak de appel niet langer mee, de smaak gaan dan verloren. 
  1. Wanneer je van kaneel houdt (ik wel!) dan kun je een snuf of 2 toevoegen. Roer dit goed door de lof heen en proef nu ook weer wat je ervan vindt. Schep op en geniet van deze makkelijke klaar te maken groente.  

Eet smakelijk! 

Witlof Wokken Met Kerrie 

Kerrie, een geheel andere smaak dan de hier bovenstaande smaken. Hoe maak je witlof met kerrie. 

kerriepoeder

Wat heb je nodig voor 2 personen 

  • 6 stronkjes Witlof 
  • Kerrie 
  • 1 Ui  
  • Wok 
  • Zonnebloemolie 
  • Zout 
  • Eventueel vegetarische wokstukjes 

Bereidingswijze: 

  1. Snijd de onderkant van de lof af, ongeveer 2 centimeter, en haal de lelijke blaadjes weg. 
  2. Snijd dan de lof in repen. 
  3. Snipper een uitje  
  4. Zet de wok op een warmtebron en voeg de zonnebloemolie toe. 
  5. Voeg de ui toe en wok deze tot hij bruin ziet. 
  6. Nu kunnen de eventuele wok stukjes toe en roer deze even door. 
  7. De witlof kan nu toegevoegd worden. Wok deze mee tot ze geslonken zijn. 
  8. Doe nu 2 afgestreken theelepels kerrie in de pan en een afgestreken theelepel tijm. Roer dit goed door en proef wat je ervan vindt. Wil je meer kerrie voeg je dit toe. Tijm neemt snel de overhand, dus pas op met toevoegen uit vrije hand! 
  9. Voeg een beetje zout toe en roer dit door. 
  10. Smaakt lekker bij rijst.  

Wil je witlof zonder poespas maken maar met een bechamelsaus: kijk dan HIER, op onze site! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs