Hoe Witlof Bewaren? Ook Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

Hoe lang je witlof kan bewaren ligt een beetje aan de conditie waarin je de witlof koopt. Wanneer de witlof al wat langer in de winkel heeft gelegen kun je deze dus ook iets korter bewaren. Let dus goed op of zij er nog helder en fris uitzien. 

Hoe lang kun je witlof bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Witlof kan je 1 week in de koelkast bewaren, wanneer je verse stronken witlof hebt gekocht.
  • In de vriezer kun je witlof ongeveer een jaar bewaren.
  • Op de fruitschaal of in een voorraadkast kun je witlof en een paar dagen bewaren.   

Witlof of Witloof, het ligt eraan wie dit leest. In België zegt met Witloof en in Nederland zegt men Witlof. Een en dezelfde groente! Ik hou het op Witlof. Hoe kun je witlof het best bewaren? Dat leest je in het artikel. 

Wil je ook weten hoe je witlof lekker kunt bereiden? Lees dan ons artikel Hoe Witlof Bereiden? of onze blog over koken van witlof ‘Hoe lang witlof koken?.

Witlof Bewaren

Witlof kun je, wanneer je verse Witlof hebt gekocht, een week goed houden in de koelkast. Daar zijn wel wat voorwaarde aan verbonden wil je ze echt zeven dagen goed houden.

hoe witlof bewaren

Ten eerste kijk je al in de winkel of er aan de bladeren geen bruine randen zitten of dat zij vies ruiken en er moeten mooie gele punten aan de witlof zitten. Zijn ze een beetje groenig dan hebben ze al even in het licht gelegen. Witlof kan niet zo goed tegen licht. Zij zijn dan ook in het donker opgegroeid. 

Wanneer je dat hebt gedaan let je er thuis goed op hoe ze verpakt in de koelkast gaan. De gesloten plastic verpakking moet er echt af. Dat is bij bijna iedere groente zo. Het plastic verstikt de groente en versnelt het rottingsproces.

Wanneer je het in plastic moet bewaren maak er dan gaatjes is zodat de Witlof kan ademen. Het beste is het om witlof in een papieren zak te doen en die open te houden.  

De positie in de koelkast bepaalt ook de houdbaarheid van de witlof. In de groentelade zijn de ideale temperaturen van 12 tot 15 graden. Let er wel of dat zij niet onderin de groentelade terecht komen met van alles en nog wat boven op de lof.  

Gesneden Rauwe Witlof Bewaren

Witlof, wat je gesneden hebt, kun je niet zo heel goed bewaren. Een dag of 2 is het houdbaar in de koelkastlade. Dan moet je het in een afgesloten bakje doen. Witlof verkleurd namelijk, wordt snel bruin en de smaak neemt af en de vitamine ook.

Nadat je witlof hebt voorgesneden kun je wat citroensap over de witlof doen, zodat deze niet verkleurd. Wel weer afspoelen als je de witlof gaat koken. Wanneer je de witlof rauw gaat eten kun je dat het best kort voor het eten snijden.

Gekookte Witlof Bewaren

Wanneer je witlof hebt gekookt, en je hebt over, zorg er dan voor dan het in een afgesloten bakje gaat en daarna de groentelade in. Dit kun je een dag of 2 bewaren. Kijk altijd even of het er nog fris uitziet, ruik of het goed ruikt en proef eventueel wanneer je het niet vertrouwd. Bewaarde groente altijd zelf even keuren!  

Witlof Bewaren In De Vriezer 

Witlof kun je niet helemaal rauw invriezen, na het ontdooien wordt dit snotterig en verwerken ziet er ook niet fris meer uit. Beter is het om Witlof eerst te blancheren. Bij blancheren haalt je het bittere hart eruit en snijdt een stukje van de onderkant af. Daarna doe je de lof in kokend water voor 2 minuten. Nu afgieten en met koud water laten schrikken. Goed uit laten lekken!  

Wanneer het goed koud is kun je het in porties in de vriezer doen. Bekijk hoe groot jij de porties altijd op je bord doet en die hoeveelheid vries je in. Anders moet je straks een hele klont Witlof ontdooien en verwerken en de helft weggooien omdat het te veel is. Witlof hoef je niet te ontdooien voor gebruik. Bevroren en al in het gerecht wat je wilt maken en de oven in. Duurt wel even voor alles is opgewarmd.  

Witlofsalade Bewaren? 

Bij een aangemaakte salade met een dressing worden de blaadjes na een uur of wat slap ook al zet je deze afgedekt in de koelkast. De witlof wordt dan minder knapperig.  Daarbij komt dat de blaadjes van de witlof snel bruin worden. De witlof zal wat vocht verliezen en dit zal zich vermengen met de dressing. Het gaat er vies uitzien. Ik zou zeggen: Schep nog maar een keer op! 

Witlof Grillen, Smoren, Bakken, Stomen Of Roerbakken En Dan Bewaren

Het komt allemaal op hetzelfde neer. Heb je zonder andere ingrediënten deze technieken toegepast dan zijn de witlofbladeren gerust nog 2 dagen in een afgesloten bakje te bewaren. In de vriezer zijn zij nog 3 maanden houdbaar. 

Heb je de witlofbladeren met andere ingrediënten verwerkt dan ligt het ook aan de ingrediënten hoe lang deze witlofbladeren houdbaar zijn. In ieder geval niet langer dan 2 dagen, want zo lang is de witlof nog houdbaar in de koelkast.  

In de vriezer zijn zij nog 3 maanden houdbaar mits de andere ingrediënten ook 3 maanden houdbaar zijn en in de vriezer kunnen. 

Witlof Inmaken? 

Wanneer je witlof inmaakt betekent dit dat je witlof nog een jaar kunt bewaren. Daar gaat wel een hele techniek en tijd aan vooraf, maar kan ook heel leuk zijn om te doen.  

In het kort betekent inmaken dat je gekookte witlof in weckflessen of potten doet die je zelf hebt uitgekookt (stieriel gemaakt). Nadat het witlof is gekookt en in de flessen is gedaan worden deze goed afgesloten en opnieuw in kokend water gedaan. Zie recepten voor het wecken voor de juiste tijden en temperaturen.

Daarna worden zij uit het kokende water gehaald. Nu moeten zij worden gekoeld en weggezet worden op een donkere plaats. Het is van belang dat er regelmatig gekeken wordt of de lof niet gaat schimmelen in de potten. Vooral even ruiken en proeven wanneer de flessen weer opengaan. Ruikt het fris en ziet het er goed uit dan zou ik zeggen: Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs