Hoe Tofu Bakken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Tofu is een eiwitrijk product wat van zichzelf weinig smaak heeft. Tofu bevat tevens weinig vet en heeft als basis ingrediënt sojabonen. Smaak aan tofu geven gebeurt door te marineren en het bakken van tofu. Daar gaat deze blog over ‘Hoe tofu bakken?’.

Tofu bakken we in de pan of in de oven. Voordat we het bakken moet eerst het overtollige vocht verwijderd worden. Daarna in blokjes, reepjes of plakken snijden en eventueel marineren. Bak in de pan voor 10 minuten en in de oven voor 25 minuten.

Tofu wordt gemaakt van sojabonen, water en een stollingsmiddel. Het is in verschillende varianten te koop van extra firm tot zijden tofu. Alles over tofu hebben wij beschreven in onze blog ‘Wat Is Tofu? En Nog Veel Meer Informatie‘.

Hoe Lang Tofu Bakken

De tijden voor het bakken van tofu zijn sterk afhankelijk van de grootte van de tofu plakken, repen of blokjes. De genoemde tijden in onderstaande tabel zijn dan ook richttijden. Om zeker te weten of je tofu gaar is kan je beter een stukje proeven. Dan weet je het zeker.

#Tofu inBakken inBaktijd
1PlakkenOven20-25 min.
2ReepjesOven25-30 min.
3BlokjesOven25 -30 min
4PlakkenPan 6 min. per kant
5Reepjes Pan5 min. per kant
6BlokjesPan6 -8 min.
Hoe lang tofu bakken?

Nogmaals, het zijn richttijden afhankelijk van de dikte van de tofu.

Tofu Krokant Bakken

Wanneer we tofu bakken willen we meestal een krokante korst hebben; dit is tofu krokant bakken. De buitenkant is krokant en de binnenkant blijft lekker zacht. Om dit te bereiken moeten we voorbereidingen treffen voordat we kunnen gaan bakken. Als eerste gaan we de tofu droogmaken.

Tofu Persen

Tofu koop je meestal in een blok in een plastic bak met water. De tofu heeft zichzelf dan ook volgezogen met water. Nu is het prettig als we veel van dit water uit de tofu kunnen persen. Dit is bevorderlijk voor het krokant bakken van de tofu.

Je kunt hiervoor een tofu pers gebruiken maar met een snijplank, keukenpapier, een een zwaar object zoals een boek of een kilo meel lukt het ook.

tofu pers
Tofu pers met snijplak en boeken

Laat de tofu nu 15-30 minuten zo staan en veel vocht zal uit de tofu geperst worden. Daarna kunnen we het snijden.

Tofu Snijden

Vervolgens snijden we de tofu. Dat kan op vele manieren. In grote brokken, plakken, reepjes of blokjes om mee te wokken. Je weet vast wat je wilt gaan bereiden dus weet je ook al hoe groot je jouw tofu wilt hebben. Snijd nu de tofu in stukken.

Bakken

Nu we de voorbereidingen gedaan hebben kunnen we de tofu gaan bakken. Hiervoor heb je twee mogelijkheden. Bakken in de oven of bakken in de pan. Beide wijze geven je tofu de gewenst krokante korst.

Ook kan je ervoor kiezen om de tofu te marineren. Dit hoeft niet maar gebeurt wel vaak! Je kunt de tofu ook bestrooien met alleen zout en peper en dan bakken.

Tofu Marineren En Bakken

Voordat je de tofu gaat bakken kan je er voor kiezen om je tofu te marineren. Tofu is van zichzelf neutraal van smaak en is in staat smaken op te nemen. Als je dit wilt kan je een marinade maken en de tofu daarin leggen. Laat de marinade minimaal 15 minuten staan. Heb je de mogelijkheid maak dan de gemarineerde tofu een dag van tevoren. Zo trekken de smaken goed in de tofu.

tofu marineren
Tofu in marinade

Gebruik nooit een olie als basis van je marinade. Water en olie stoten elkaar namelijk af en tofu bevat veel water.

Wanneer je een een beetje suiker in de marinade verwerkt of bijvoorbeeld agavesiroop zal dit bijdragen aan de krokante korst. De suikers zullen tijdens het bakken karameliseren en een lekkere korst vormen.

Onderstaand een voorbeeld van een marinade. Wil je meer weten over het marineren van tofu, lees dan onze blog ‘Hoe Tofu Marineren? Meerdere mogelijkheden‘.

Het marinade recept:

  • 6 el Ketjap Manis 
  • 1 -2 tl agavesiroop of suiker
  • 1 el Citroensap 
  • 1 teen Knoflook , geperst
  • Stukje gember, 1,5 cm of meer naar wens 
  • Halve rode Peper 
  • Tofu 

Meng in een bakje de ketjap, agavesiroop, citroensap, geperste teen knoflook, geraspte gember en fijn gesnede rode peper (zonder zaadjes) met elkaar.

Leg de (gesneden) tofu in een schaal en doe de marinade erover heen. Laat nu minimaal 15 minuten staan.

Wanneer je de tofu na het marineren door meel of maizena haalt krijg je echt een krokante kort.

Tofu Bakken In Oven

Alle voorbereidingen gedaan dan gaan we de oven voorverwarmen op 180 graden.

Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op. Verdeel de tofu nu over het bakpapier en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Laat nu 15 minuten bakken. Draai vervolgens de tofu om zodat ook de andere kant bruin krokant wordt. Laat vervolgens 10 minuten bakken.

Om zeker te weten of het goed is kan je er met een vork inprikken. Je voelt vanzelf of het goed is. Je kunt natuurlijk ook een stukje proeven.

Je tofu is klaar en kan gegeten of verder verwerkt worden in je gerecht.

Tofu Bakken In Pan

De voorbereide tofu gaan we bakken in de pan.

Zet de hapjespan of wok op de warmtebron en voeg enkele lepels olie toe. Maak de olie goed heet. Voeg vervolgens de tofu toe aan de pan en wees er zeker van dat de tofu op de bodem van de pan ligt. Dus niet te veel tofu in één keer bakken.

tofu bakken

Wanneer de ene kant goud bruin is draai je de tofu reepjes of plakken om en bak je de andere kant. De baktijd is ongeveer 4-5 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de tofu.

Bak je blokjes tofu doe dan de tofu in de pan en draai deze sneller om. Dus niet één kant eerst bruin laten worden maar de tofu als het ware in beweging houden in de pan. Als ze goudbruin zijn is de tofu klaar. Ik raad je aan om te proeven of het lekker van structuur en smaak is. De baktijd is ongeveer 8 – 10 minuten.

Je kunt je tofu nu serveren. Eet smakelijk.

Zijden Tofu Bakken

Deze tofu, zijden tofu wordt normaal gesproken niet gebruikt om mee te bakken. Het wordt voornamelijk gebruikt om desserts mee te maken. Deze tofu is heel zacht en zal tijdens het bakken ui elkaar vallen.

Bewaar deze tofu of maar er lekkere chocolademousse mee en gebruik andere tofu om mee te bakken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs