Hoe Tofu Marineren? Meerdere mogelijkheden


Deel deze blog makkelijk via:

Tofu is een eiwitrijk product wat weinig smaak bevat. Door het gebruik van kruiden en deze te marineren kun je de Tofu lekker op smaak brengen. Tofu is zeer veelzijdig en het kan erg leuk zijn om diverse manieren van marineren uit te proberen.

Hoe Tofu marineren?

  • Zwart zout 
  • Kurkuma
  • Peper 
  • Ketjap Manis 
  • Italiaanse kruiden 
  • Knoflook 
  • Gember 
  • Rode Peper 
  • Citroensap 
  • Ketjap Manis 
  • Zout en peper 

Tofu heeft van zichzelf weinig smaak. Het neemt de smaak aan van de kruiden die je gebruikt tijdens het bereiden. Er zijn diverse manieren om Tofu te marineren. Veel plezier met het marineren en bereiden van Tofu. 

Hoe tofu marineren

Wil je meer weten over wat tofu is? Lees dan onze blog ‘Wat Is Tofu? En nog Veel Meer‘. 

Tofu Persen 

Tofu ligt in een bakje met vocht om het langer goed te houden. Het ligt dus voor de hand dat de Tofu vol zit met water. Wanneer je een gerecht hebt waar je Tofu uit moet persen moet je het volgende doen:

Haal de Tofu uit het bakje waarin je de Tofu hebt gekocht. Snijd de Tofu in plakken op een snijplank maar bewaar het vocht waar de Tofu in zat. Dit kun je gebruiken om de Tofu die je over hebt te bewaren.

Je kunt de tofu nu in een tofupers leggen en het vocht eruit laten lekken of je kunt gebruik maken van keukengerei om de tofu te persen.

Leg de tofu op een schone theedoek of een paar velletjes keukenpapier en leg dit op de snijplank. Sla de theedoek weer over de tofu en leg er een zware snijplank op (of kookboeken bijvoorbeeld).

Nu wordt er zoveel mogelijk vocht uit de Tofu geperst. Laat dit ongeveer 30 minuten staan.  

Je kunt ook de Tofu in zijn geheel persen maar ik vind de plakken wat droger en fijner om mee te werken. Er zijn Tofupersen in de handel waar een hele tofu in kan uit persen. 

Bij het eerste gerecht hieronder, is het niet nodig om Tofu uit te persen. Dit Tofu gerecht lijkt op een eiergerecht door de kleur en smaak van ei door de kruiden. 

Tofu Marineren Indonesisch

  • 1 tl Korianderpoeder
  • 1 ½ tl Komijnpoeder
  • 1 tl Paprikapoeder
  • 1 tl Knoflookpoeder
  • 1 tl Kurkumapoeder
  • 1 tl Laospoeder
  • 1 snuf Peper
  • 1 el Pindakaas
  • 1 scheut Ketjap Manis
  • 1 tl Sambal Manis
  • ½ Citroen en daar het sap van

Snijd de Tofu in plakken en pers het water eruit zoals boven omschreven.

Snijdt de plakken Tofu vervolgens in blokjes van ongeveer 1 centimeter. Meng alle droge kruiden door elkaar en doe daar dan de Tofu bij. Roer nogmaals en zorg dat de Tofu goed gekruid is. Meng nu de natte ingrediënten door elkaar, zonder de olie en voeg deze substantie bij de Tofu. Meng dit alles door elkaar om de Tofu te marineren. Laat de Tofu 1 uur marineren om de kruiden en andere smaakmakers goed in te laten trekken.

hoe tofu marineren

Na 1 uur kun je de Tofu bakken in wat olijfolie. Ze worden lekker bruin, knapperig en goed van smaak door het marineren.

Tofu Marineren Ketjap

  •  6 el Ketjap Manis 
  • 2 el olijfolie 
  • 1 el Citroensap 
  • 1 teen Knoflook 
  • Stukje gember, 1,5 cm of meer naar wens 
  • Halve rode Peper 
  • Tofu 

Doe deze handeling een uur van tevoren, anders sta je te wachten en duurt het eten klaarmaken langer…. 

Pers de Tofu uit zoals hierboven omschreven is bij het hoofdstuk Tofu persen. 

Nu kun je de marinade van Ketjap maken. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijdt de peper en knoflook fijn. Schil en rasp de gember en doe dit bij de citroensap en de Ketjap. Even goed doorroeren en daarna de Tofu in blokjes van gelijke grote snijden. Leg dan de Tofu voor een half uur in de marinade.

hoe tofu marineren

Wanneer de Tofu is gemarineerd gaan we de Tofu bakken. Verwarm een beetje olie in de koekenpan en leg daarin de Tofu, zonder de marinade die overblijft in het bakje. Giet het bakje met de marinade niet in de pan. De marinade die aan de Tofu daar wordt mee gebakken. 

Bak de Tofu tot ze er mooi bruin uitziet. Deze Tofu is lekker bij allerlei groenten, nasi of bami met pindasaus. 

Tofu Marineren Sambal 

  • 2 el sambal 
  • 5 el Ketjap manis 
  • 1 uitgeperste teen knoflook 
  • Olijfolie, scheut 
hoe tofu marineren

Snijdt de Tofu in blokjes van gelijke grootte . Roer alle kruiden en smaakmakers door elkaar in een bakje. Voeg een blok, in blokjes gesneden Tofu toe aan de marinade. Roer de marinade en de Tofu door elkaar. Laat dit ongeveer 15 minuten staan.  

Na 15 minuten, mag langer, schep je de blokjes uit de marinade en bak je deze mooi lichtbruin. De pittige marinade kan nu bij de Tofu worden geschept en 3 minuten zachtjes worden meegebakken. Eet smakelijk! 

Tofu Marineren Italiaans

  • 2 tl Italiaanse kruiden 
  • 1 tl Knoflookpoeder 
  • 2 snuf Zwarte peper 
  • 1 snuf Zout 
  • 1 el rode wijnazijn 
  • 2 el Olijfolie 
  • 1 blok Tofu in blokjes gesneden
hoe tofu marineren

Pers de Tofu uit zoals hierboven omschreven. Roer kruiden en andere ingrediënten bij elkaar, behalve de olijfolie. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en doe de Tofu erbij.

Laat dit een half uur afgedekt staan. Bak daarna de blokjes Tofu, in olijfolie, in een koekenpan mooi bruin.  

Tofu Kruiden

  • 1/2 tot 1 tl Zwart zout (ei smaak) of meer
  • 1 snuf Peper 
  • 2 tl Kurkuma 
  • 1 blok Tofu 

Dit is een gerecht wat snel is klaargemaakt. Je hoeft de Tofu niet uit te persen en de kruiden zijn makkelijk toe te voegen. Door de kruiden lijkt de Tofu qua smaak en uiterlijk op de Engelse scrambled egg (verkruimeld ei).  

hoe tofu marineren

Verkruimel de stevige normale tofu. Doe een klein beetje water in de koekenpan en leg daar de verkruimelde Tofu in.

Bak de Tofu lekker warm. Wanneer de Tofu lekker warm is mogen de kruiden erbij. Strooi een snuf peper door de Tofu en roer dit door elkaar. Strooi nu Kurkuma erdoor, zodat het de kleur krijgt van eigeel.

Doe daarna, beetje bij beetje, zwart zout bij de Tofu totdat je het lekker vindt. Het is dus steeds proeven, bij kruiden, proeven, bij kruiden, ….Dit eiergerecht is lekker op een boterham of door de nasi. Het kan bij vele gerechten worden gebruikt! Veel plezier en eet smakelijk. 

Tofu Kruiden En Bakken

  • 4 el Ketjap manis 
  • 1 tl Gemberpoeder 
  • 1 el Citroensap 
  • 1 tl Knoflookpoeder 
  • Chilivlokken of peper naar wens 

In dit recept hoef je de Tofu niet te persen. Maak blokjes van de stevige normale Tofu en bak ze in de pan mooi goudbruin. Zo droog je als het ware de Tofu en neemt het later de kruiden prima tot zich.  

hoe tofu marineren

Roer alle kruiden en smaakmakers door elkaar en bepaal zelf hoeveel peper of chili vlokken je toe wilt voegen. De één houdt van pittig de ander niet. Roer de kruiden en specerijen door de Tofu tijdens het bakken.

Voeg beetje bij beetje de Chilivlokken toe als je niet zeker weet hoeveel je moet of wilt gebruiken.   

Heerlijk bij rijst met groenten. 

Onderstaande hoeveelheden zijn hoeveelheden voor 1 blok stevige Tofu. Voeg gerust meer kruiden toe wanneer je dat lekker vindt.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs