Hoe Tapenade Maken? 8 Varianten

Deel deze blog makkelijk via:

Als je olijven lekker vindt, dan vind je tapenade ook lekker. Of een tomaten tapenade kan natuurlijk ook of van avocado. Er zijn vele tapenade te maken maar het origineel is met olijven en kappertjes. En komt oorspronkelijk uit de Provence in Frankrijk. Maar hoe maak je nu zelf tapenade?

Olijven en/of zongedroogde tomaten worden klein gesneden en in mixer gedaan. Dan ook olijfolie en andere ingrediënten bijvoorbeeld basilicum en pijnboompitjes toevoeg en mixen. Kort voor grove tapenade lang voor gladde tapenade.

Zo eenvoudig is het om tapenade te maken. Tomaat is een van de ingrediënten. Wil je weten welke tomaten er allemaal zijn en waar je ze voor kunt gebruiken. Bekijk dan onze blog ‘Dé Lijst Met Soorten Tomaten En Alle Informatie‘ en je bent gelijk op de hoogte!

Zelf Tapenade Maken

Vandaag de dag zijn er vele tapenades te koop met of zonder olijven, met of zonder kappertjes. In deze blog worden meerdere recepten besproken voor het maken van tapenade. We beginnen natuurlijk met de tapenade van olijven en daarna de tomaten tapenade. We sluiten af met twee speciale tapenades.

Het zelf maken van tapenade is redelijk makkelijk om te doen. Het zijn meestal maar een paar ingrediënten die in een keukenmachine gemixt worden. Voor de smeuïgheid word olijfolie toegevoegd. Omdat olijfolie belangrijk is voor de tapenade is het raadzaam een olijfolie te nemen van goed kwaliteit. Je zult echt het verschil proeven!

Het is soms best lastig om tapenade te maken in een keukenmachine. De hoeveelheden zijn vaak te klein om goed te mixen. Is dit bij jouw ook het geval, verdubbel dan de ingrediënten en maak extra tapenade. Wat ook goed werkt is het gebruik van een staafmixer. Doe je ingrediënten dan in een kleine kom en mix.

Olijven Tapenade Maken

De originele recepten voor het maken van tapenade komen uit de Provence en bevatten allemaal olijven als hoofd ingrediënt. Vandaar dat we eerst twee mogelijkheden geven voor het maken van tapenade met groene en zwarte olijven.

Het maakt zeker uit of je groene of zwarte olijven gebruikt. De groene olijven zijn jonger, harder en zachter van smaak, ze zullen minder overheersen in je tapenade. De zwarte olijven zijn ouder, zachter en sterker van smaak.

Maak dus je keuze! Je kunt ze natuurlijk ook mixen. Zo creëer je jouw eigen tapenade. En dat is koken; uitproberen en proeven of het lekker is. Dus leef je uit en maakt jouw eigen tapenade. Om je op weg te helpen onderstaand twee recepten met olijven.

Groene Olijven Tapenade

De groene olijven zijn zachter van smaak en maken je tapenade dus milder. Onderstaand de ingrediënten en de instructies voor het klaarmaken.

 • 100 gram groene olijven zonder pit
 • 15 gram kappertjes
 • 4 el olijfolie
 • 45 gram pijnboompitten
 • 3 teentjes knoflook, geperst
 • Zout en peper en eventueel citroensap

Je kunt eventueel ook nog een handje verse basilicumblaadjes toevoegen. Het maken gaat als volgt:

 1. Zet een koekenpan op de warmtebron en rooster de pijnboompitjes zonder olie. Houd de pijnboompitjes in beweging anders branden ze aan. Wanneer ze lekker ruiken en bruinig worden zijn ze klaar. Haal ze dan gelijk uit de pan.
 2. Snijd de olijven in stukjes
 3. Doe alle ingrediënten is de keukenmachine mix het geheel tot een grove of gladde tapenade.

Je tapenade is klaar. Proef nu of het op smaak is. Je kunt het nu nog op smaak brengen. Doe er dan extra ingrediënten bij en meng dit erdoorheen, gebruik hiervoor een lepel of vork. Gebruik de mixer in dit geval niet anders maak je de tapenade stuk.

Zwarte Olijven Tapenade

De zwarte olijven zijn sterker van smaak en maken je tapenade dus lekker pittig. Wat heb je nodig voor het maken van een lekkere groene olijven tapenade?

tapenade
 • 70 gram zwarte olijven zonder pit
 • 1 – 1,5 eetlepel kappertjes
 • 1 -1,5 el olijfolie van goede kwaliteit
 • Zout en peper
 • 1 teentje geperste knoflook
 • 1 tl citroensap

Het klaarmaken doe je als volgt:

 1. Snijd de olijven in kleine stukjes
 2. Pers de knoflook uit in de mixer
 3. Doe nu alles in de keukenmachine en mixen maar. Hoe langer je mixt hoe gladder de tapenade wordt. Voor een grove tapenade, niet te lang mixen.

Proef nu of je tapenade lekker is. Is het goed dan niets meer aan doen. Kan het nog wat smaak gebruiken dan kan je nu nog je tapenade op smaak brengen. Voeg de ingrediënten toe roer deze er met een lepel of vork doorheen.

Tomaten Tapenade Maken

De welbekende rode tapenade wordt gemaakt van tomaten; verse tomaten met paprika of zongedroogde tomaten. Voor beide soorten tomaat geven we onderstaand ook een recept om je op weg te helpen. Speel met de ingrediënten en maak je eigen tapenade, dit is wel zo leuk om te doen. Succes.

Tapenade Zongedroogde Tomaten

De zongedroogde tomaten tapenade is een welbekende. Deze krijg je vaak is restaurants omdat deze toegankelijker is qua smaak dan olijven tapenade. Wat het je nodig en hoe kan je het klaar maken?

zongedroogde tomaten tapenade
 • 225 gram zongedroogde tomaten uit pot
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 20 gram pijnboompitten, geroosterd
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 3 el olijfolie
 • verse basilicum
 • 1 tl citroensap
 • Zout en peper

Wanneer je allergisch bent voor pijnboompitten dan laat je deze vanzelfsprekend weg en kan je ze vervangen door bijvoorbeeld walnoten. Het maken gaat als volgt:

 1. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan op een middelhoog vuur. Hou de pijnboompitjes in beweging. Wanneer ze lekker gaan ruiken en bruin worden haal je ze uit de pan. Rooster ze zonder olie.
 2. Snijd de zongedroogde tomaten is stukjes en doe deze in de mixer.
 3. Dan gaat de rest van de ingrediënten in de mixer.

Wil je het smeuïger hebben, dan voeg je nog meer oliefolie toe. Proef of je tapenade op smaak is ander voeg je ingrediënten toe om het meer smaak te geven. Roer deze bij voorkeur en met een vork doorheen. Eet smakelijk.

Tapenade Maken Verse Tomaten

Verse tomaten tapenade is een grove tapenade. Het wordt ook wel Bruchetta genoemd. Er wordt geen gebruik gemaakt van een mixer, we mengen alles door elkaar. Deze tapenade is in zijn geheel anders dan zongedroogde tomaten tapenade.

bruchetta

Wat heb je nodig en hoe maak je het klaar?

 • Verse tomaten met veel smaak. Weet je het niet zeker, bekijk dan onze blog over de tomatensoorten en hun toepassing.
 • Verse basilicum
 • Goede olijfolie
 • Een teentje verse knoflook
 • Peper en zout

De hoeveelheden zijn naar eigen inzicht en eigen smaak. Begin bijvoorbeeld met 4 tomaten.

Het bereiden doe je als volgt:

 1. Snijd de tomaten in stukjes, kleine blokjes en laat ze in een zeef of vergiet uitlekken.
 2. Doe dan de tomaten in een kom en pers de knoflook uit.
 3. Snijd de basilicum is stukjes en doe deze gelijk in de kom. De nadruk ligt hier op snijden. Snijd je niet maar druk je de basilicum blaadjes klein dan pers je het sap eruit. Je kan de blaadjes ook kapot scheuren, zo verlies je geen sap en dus geen smaak.
 4. Doe de olie en zout en peper in de kom en meng nu alles met een vork.

Proef of je gerecht lekker is. Je kunt het nog op smaak brengen. Wil je het iets frisser hebben dan kan je en klein beetje citroensap toevoegen. Lekker op een geroosterde stokbrood of Italiaanse bol.

Paprika Tapenade

Gegrilde paprika tapenade is een andere variant. Simpel met wijnig ingrediënten maar wel goed van smaak! Wat heb je nodig?

 • 2 geroosterde paprika’s
 • 20 zwarte olijven
 • 25g pijnboompitten
 • handjevol basilicum

De werkwijze is als volgt;

 1. Rooster de pijnboompitjes in de koekenpan om een middel hoge stand. Als ze beginnen te ruiken en bruin worden haal je ze uit de pan. Rooster ze zonder olie.
 2. Snijd de paprika in stukken en doe deze in de mixer.
 3. Voeg de rest van in ingrediënten toe en mix nu alles.

Proef of je gerecht op smaak is. Wil je meer olie toevoegen, meer paprika doe dit dan. Maak de tapenade naar jouw smaak.

Avocado Tapenade Maken

Avocado tapenade kom ik ook wel eens tegen. Dit is eigenlijk gewoon guacamole. Niet meer en niet minder. Wij hebben een hele blog geschreven over guacamole; ‘Hoe Guacamole Maken? 5 varianten‘ vertelt je er alles over.

Dit zijn onze manieren op lekkere tapenade te maken. Pak je favoriet en ga lekker aan de gang. Succes.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs