Hoe Guacamole Maken? 5 varianten!

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is nu lekkerder dan tortilla’s met zelf gemaakte guacamole? En het leuke is dat guacamole zo gemaakt is. Er zijn maar een paar ingrediënten nodig en je hoeft geen ’toestanden’ uit te halen om het te maken. De vraag in deze blog is hoe we guacamole maken.

De basis ingrediënten zijn: avocado, ui, tomaat, limoensap, rode peper en zout. Optioneel koriander. Knijp de limoen uit in de kom. Snijd de ingrediënten in stukken en doe in een kom. Prak met een vork alles door elkaar. Breng op smaak met zout.

Er is een basis recept van guacamole waar je eindeloos mee kunt variëren, en dat gaan we ook doen. Onderstaand worden meerdere recepten besproken. Ik zou zeggen: maak je keuze en ga aan de slag.

Avocado is natuurlijk het hoofd ingrediënt van guacamole. Wij hebben een aparte blog geschreven over avocado ‘Hoe avocado snijden en bewaren?‘ Bekijk deze blog wanneer je wilt weten hoe je avocado goed kunt bewaren.

Guacamole Maken Recept

Er gaan vele recepten de ronde van guacamole, maar is is maar één basis recept van guacamole. Met deze basis ingrediënten kan je elke guacamole maken die je maar wenst. De basis ingrediënten zijn:

 • Avocado
 • (Rode) Peper
 • Ui
 • Limoensap
 • Tomaat
 • Koriander, optioneel
guacamole ingrediënten

Met deze ingrediënten wordt guacamole gemaakt. Door er andere ingrediënten aan toe te voegen krijg je jouw eigen gemaakte guacamole.

Koriander heeft een uitgesproken smaak. De één vind het lekker en de ander juist niet. Kies en maak je eigen recept.

Een ingrediënt die we in de Nederlandse keuken vaak nog toevoegen aan dit basis recept is knoflook. Het is echter niet nodig, maar ja, Nederlanders houden van knoflook en wij doen het haast overal in dus ook in de guacamole.

Guacamole Maken Simpel

Het maken van guacamole is simpel en dus eenvoudig om te doen. Je kunt een blender of keukenmachine gebruiken maar dit is niet echt nodig. Het mixen kun je gewoon met een vork doen. Wanneer je een blender gebruikt dan wordt de guacamole een hele zachte massa zonder dat je de ingrediënten nog ziet.

Wat zijn de hoeveelheden die je nodig hebt?

 1. 1 kleine ui
 2. 2 rijpe avocado’s
 3. 1 tomaat
 4. 1 limoen
 5. 2 takjes verse koriander
 6. 1 rode peper
 7. Snuf zout

Hoe gaat het verder?

 1. Snijd de avocado’s open en verwijder de pit. Verwijder het vruchtvlees van de schil en doe de avocado’s in een grote kom.
 2. Snijd de kleine ui zo fijn mogelijk en doe deze in de kom. Voeg ook een snuf zout toe.
 3. Snijd ook het pepertje zo fijn mogelijk en leg de helft apart. Doe de andere helft in de kom.
 4. Snijd de tomaat in blokjes en doe deze in de kom.
 5. Hak de koriander fijn. Pak het gedeelte van de koriander waar blad en stengels aan zitten. Doe ook dit in de kom. De onderste delen van de takjes, waar geen bladstengels aanzitten, gebruik je niet.
 6. Halveer de limoen en knijp één helft van de limoen uit in de kom.
 7. Pak een vork en prak nu alles door elkaar. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
guacamole

Je hebt nu guacamole gemaakt. Pak een vork en proef je eigen gemaakte guacamole. Is het op smaak? Moet er meer rode peper in? Wil je zout toevoegen? Nu is het moment om het op smaak te brengen. Als het al lekker is, dan ben je klaar anders kan je nu nog andere ingrediënten toevoegen.

Koken is ook proberen en experimenteren. Hoe je van knoflook? Voeg dan knoflook toe. Is tomaat niet jouw favoriet? Laat het dan weg. Probeer uit wat voor jou goed werkt. Dit kan je doen met alle recepten die hier beschreven staan.

Er valt heel veel te variëren met guacamole. Om je een stukje op weg te helpen zijn onderstaand meerdere recepten besproken met andere ingrediënten. Koken is ook uitzoeken en experimenteren; dat kun je zelf ook doen. Bekijk onderstaande mogelijkheden en pas de ingrediënten aan naar jouw eigen smaak. Succes!

Guacamole Maken Met Crème Fraîche

Wanneer je het wat zachter en romiger van smaak wilt hebben kan je dit doen met crème fraîche. Aangezien wij alleen maar plantaardige producten gebruiken, vervangen wij de crème fraîche door Oatly haver cuisine fraîche. Deze is in meerdere supermarkten verkrijgbaar.

De ingrediënten en de hoeveelheden die je nodig hebt zijn:

 • 2 rijpe avocado’s
 • 1 teentje knoflook
 • ½ sjalot of ui
 • ½ rode peper
 • ¼ theelepel chilipoeder
 • 2 theelepels Oatly haver cuisine fraîche
 • peper en zout

Voor het klaarmaken doorlopen we de volgende stappen:

 1. Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en haal het vruchtvlees van de schil en doe deze in een grote kom.
 2. Snijd de ui in kleine blokjes en doe deze in de kom.
 3. Pers het teentje knoflook en doe deze ook in de kom.
 4. Snijd de halve peper en voeg deze toe aan de avocado’s.
 5. voeg een snuf zout toe en peper toe.
 6. Pak een vork en meng nu alles goed door elkaar. Wil je hele gladde guacamole, gebruik dan de staafmixer.
 7. Voeg dan Oatly haver cuisine fraîche toe en meng alles nogmaals.

De basis van de guacamole is klaar. Breng nu op smaak door chilipoeder toe te voegen en eventueel extra zout en peper. Blijf proeven totdat je guacamole op smaak is.

Guacamole Maken Met Mayonaise

Mayonaise wordt ook wel eens gebruikt om het romiger te maken. Het is dan geen authentieke guacamole maar wel erg lekker. Dit recept is dus echt Nederlandse guacamole.

 • 1 grote rijpe avocado
 • ½ limoen of citroen
 • 1 tomaatje
 • 2 el mayonaise (Remia Mayolijn of Jean Baton zijn plantaardig)
 • 1 sjalot
 • 1 teen knoflook geperst
 • peper en zout

De bereiding is wederom eenvoudig om te doen.

 1. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en doe het vruchtvlees in een kom.
 2. Snijd de tomaat en sjalot in kleine stukjes, pers de knoflook uit en doe dit ook in de kom.
 3. Knijp de halve limoen uit in de kom.
 4. Voeg de mayonaise toe.
 5. Mis nu alles met een vork door elkaar. Wil je een hele gladde guacamole, gebruik dan de staafmixer.

Breng je zelfgemaakt guacamole nu op smaak met peper en zout. Proef of het lekker is voeg anders nog meer peper en zout toe. Eet smakelijk!

Guacamole Maken Dieet

Guacamole past haast in elk dieet. De zelfgemaakte Guacamole bevat alleen natuurlijke en plantaardige ingrediënten. Wanneer je het zelf klaarmaakt weet je zeker dat er ook geen kleurstoffen en smaakstoffen in zitten. Om deze blog af te sluiten nog éénmaal een recept.

guacamole
 • 1 grote rijpe tomaat, gesneden
 • 3 rijpe avocado’s, ontpit en schil verwijdert 
 • 1 limoen, uitgeknepen
 • handvol met koriander, fijn gehakt
 • 1 kleine rode ui heel fijn gesneden
 • 1rode peper, klein gesneden

Het klaarmaken doe je als volgt:

 1. Doe alle gesneden producten in een kom en knijp de limoen uit in de kom.
 2. Gebruik de helft van de koriander en de helft van de rode peper.
 3. Pak een vork en meng nu alles goed door elkaar.
 4. Voeg zout en gemalen peper toe en meng nogmaals.

Je hebt nu je guacamole gemaakt. Proef het even en breng het op smaak. Voeg eventueel nog meer koriander toe of rode peper en proef weer. Is het op smaak dan kan je het serveren. Voeg ter decoratie rode peper en koriander toe.

Guacamole Maken En Bewaren

Verse guacamole is zonder conserveermiddelen en hierdoor beperkt houdbaar. De guacamole is gevoelig voor bederf door de avocado. Als je overhebt dan kan je deze in een afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. Wanneer jet het weer wilt gaan gebruiken is het advies; Kijk, ruik en proef of het nog lekker is.

Zo, nu weet je meer over hoe je guacamole kunt maken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs