Hoe Spitskool Wokken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Spitskool wokken of roerbakken? Het zijn twee bereidingswijze die door elkaar gebruikt worden. Deze blog gaat over: hoe spitskool wokken? Spitskool is een makkelijk te wokken groente die met vele andere ingrediënten gewokt kan worden.

 spitskool

Spitskool eerst wassen en in reepjes snijden. Dan ui en knoflook even aanbakken en de kruiden en specerijen toevoegen. Spitskool toevoegen en 4 minuten wokken. Extra ingrediënten zoals saus, water, ketjap en dergelijke toevoegen en 4 minuten roerbakken.

In deze blog bespreken we het wokken van spitskool. Spitskool kan je ook op andere manieren bereiden. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Spitskool Bereiden?‘ en ga aan de slag.

Spitskool Wokken Recept

Voor het spitskool wokken wordt vaak een recept gebruikt, echter spitskool als basis voor je wokgerecht geeft heel veel mogelijkheden. Spitskool heeft een redelijk neutrale smaak. Groente en andere ingrediënten die we toe kunnen voegen zoals kerrie, ketjap, sojasaus, rozijnen, pindakaas, paprika en ui verrijken de spitskool.

Probeer het dus uit! Wanneer er in één van onderstaande spitskool wokken recepten een ingrediënt genoemd wordt die je niet in huis hebt, kijk dan in de koelkast wat je eventueel als vervanger kunt toevoegen. Je kunt niet de mist ingaan met spitskool wokken. Probeer het gewoon uit en verras jezelf!

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden.

Spitskool Snijden

Voordat de de spitskool wokken moeten we de spitskool eerst snijden. Snijd de spitkool in de lengt doormidden.

Leg nu de spitkool met de gesneden kant op de snijplank en snij nu in de lengte voor lange repen of in de breedte voor kleinere repen.

Zijn de repen de dik dan kan je ze gewoon kleiner snijden. Geen probleem.

Tijdens je werkzaamheden in de keuken zijn goede en scherpe messen van essentieel belang. Dit maakt het werk leuk en makkelijk. 

Spitskool Roerbakken Indisch

Het woord Indisch geeft al aan wat voor soort ingrediënten hiervoor gebruikt gaan worden. Het zal geen verrassing zijn als je de volgende lijst bekijkt (voor 4 personen):

  • 1 kleine witte spitskool, in repen gesneden
  • 1 grote ui, fijn gesneden
  • 2 knoflooktenen, fijn gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 eetlepel witte azijn of citroen
  • 1 eetlepel (bruine) suiker
  • Sambal naar smaak
  • 1 kopje water
  • 2 el zonnebloem olie

Eventueel kan je nog een lepel pindakaas toevoegen. Proef na het bereiden eerst even of het op smaak is, anders is een lepel pindakaas erdoorheen best lekker.

De bereiding gaat als volgt:

  1. Zet de wok met de olie op de warmtebron en maak de olie warm.
  2. Fruit de ui en de knoflook aan in de wok.
  3. Voeg vervolgens de suiker, azijn, ketjap en sambal toe. Roer dit goed door elkaar.
  4. Doe dan de kool in de wok en roer alles nogmaals goed om.
  5. Voeg het water toe aan de wok en leg er een deksel voor de helft op.
  6. Gaar nu alles voor circa 4 minuten.
  7. Proef of het op smaak is. Zo niet, dan kan je er meer kruiden, sambal of eventueel pindakaas in doen.

Wanneer het klaar is serveer deze Indische spitskool dan met rijst, noedels en serveer met lekker cassave kroepoek.

Spitskool Wokken Kerrie

De spitskool wordt vaak bereidt met kerrie. Deze smaken gaan namelijk heel goed samen. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld gebakken aardappels. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 el kokosolie/zonnebloem om in te bakken
  • 3 teentjes knoflook zeer fijn gesneden
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 spitskool, gesneden
  • 1 rode chilipeper in kleine blokjes
  • zout en peper
  • eventueel een beetje fijngehakt selderijblad of koriander
hoe spitskool wokken

Voor het bereiden moeten we de volgende stappen doorlopen:

  1. Zet de wok of hapjespan met de olie op de warmtebron en maak de olie warm
  2. Fruit hierin de kerrie en knoflook even aan
  3. Doe dan de gesneden spitskool in de wok samen met de chilipeper en roer alles goed door elkaar.
  4. Doe 2 el water in de pan en blijf alles voor 5 minuten roerbakken. Hou de spitskool in beweging.
  5. Neem een hapje van de spitskool en proef of het op smaak is en of de spitskool gaat is.
  6. Voeg eventueel nog zout en peper toe en roer wederom door elkaar.

Serveer de spitskool kerrie in een serveerschaal en maak af mat blaadjes peterselie. Eet smakelijk.

Spitskool Roerbakken Met Gehakt

Voor het roerbakken van dit spitskool recept gebruiken wij vega gehakt. Net zo lekker! Samen met paprika is dit een heerlijk recept. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen:

  • 1 bakje vega gehakt
  • 1 spitskool, in reepjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 3 lente-uitjes, gesneden
  • 1 bouillontablet
  • peper, zout,
  • ½ afgestreken eetlepel kerriepoeder
  • 2 el olijfolie
hoe spitskool wokken

Je kunt altijd nog meer kerrie toevoegen, maar doe dit achteraf. Proef het eerst en dan kan je altijd nog bij kruiden.

Voor de bereiding moeten we het volgende doen:

  1. Zet de de wok op hapjes pan, samen met de olie op de warmtebron en maak de olie warm.
  2. Fruit de ui en de knoflook aan in de wok. Voeg vervolgens het vega gehakt en kerriepoeder toe en bak dit kort mee.
  3. Dan gaan de paprika en spitskool in de wok. Roer alles nu goed door elkaar.
  4. Verkruimel nu het bouillon blokje en voeg een kopje water toe. Roer alles nogmaal door elkaar en laat even 5 minuten staan op een middelhoge stand van de warmtebron.
  5. Roer wederom door elkaar en proef of het op smaak is. Nu kan je nog makkelijk kerrie, peper en zout toevoegen.
  6. Wanneer het op smaak is serveer het dan in een schaal en maak al met de lente-uitjes die je eroverheen strooit.

Klaar! Lekker met gepofte of gekookt aardappelen.

Spitskool Roerbakken Met Ketjap

Dit spitskool recept is lekker, makkelijk en eenvoudig te maken. Je hebt weinig ingrediënten nodig en deze staan waarschijnlijk allemaal in je koelkast.

De ingrediënten zijn voor 4 personen:

  • 1 spitskool, in reepjes gesneden
  • 1 wortel is reepjes
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el zonnebloem olie
  • Bakje saté saus
hoe spitskool wokken

Dit is alles! Je kunt ook nog oriëntaalse roerbak reepjes toevoegen. Deze vind je kant en klaar in je supermarkt. Serveer dit gerecht samen met zilvervliesrijst.

De bereiding gaat als volgt:

  1. Doe de olie in de hapjespan of wok en verwarm de olie op de warmtebron.
  2. Doe de spitskool en wortel in de pan en wok dit voor 5 minuten, blijf roeren in de wok.
  3. Voeg vervolgens de ketjap toe aan de wok en bak alles voor nog eens 3 minuten (wanneer je wok reepjes hebt, dan kan je deze ook toevoegen aan de wok).
  4. Maak de saté saus warm conform de beschrijving op de verpakking.

Serveer dit gerecht nu met zilvervliesrijst. Verdeel de rijs, spitskool en saté saus op een bord. Eet smakelijk.

Tip! Heb je geen saté saus? Maak dan pindasaus met pindakaas, klein beetje ketjap of sojasaus en sambal naar eigen smaak. Even warm maken en je hebt je eigen saté saus gemaakt.

Dit was het laatse recept in de serie, hoe spitskool wokken? Heb je nu een deel van een gerecht of verse spitskool over, kijk dan een op onze blog ‘Hoe Spitskool Bewaren?. Dan hoef je niets weg te gooien en kan je de volgende keer weer lekker eten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs