Hoe Spitskool Snijden en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Spitskool is familie van de witte kool. Het heeft een spitse vorm en heeft een licht groene kleur met lichtere nerven. De Spitskool heeft een zachte smaak en doet het goed met verschillende kruiden. Maar hoe kan je spitskool bereiden?

Hoe Spitskool bereiden? 

  • Spitskool kun je koken in 8 minuten.
  • Stoven in duurt 25 minuten.
  • Stomen in 17 minuten.
  • Uit de oven is Spitskool in 20 minuten klaar.
  • Ook kun je spitskool wokken of roerbakken in 4 minuten.
  • Op de BBQ duurt dit 20 minuten.
  • Spitskool kan rauw gegeten worden.  

Dit is een veelzijdige groente soort die je op vele manieren kan bereiden Hieronder is te lezen op welke manieren. 

Spitskool wassen 

Voordat we spitskool gaan bereiden moet groente altijd eerst gewassen worden. Spitskool wordt in zijn geheel gewassen om zand te verwijderen wanneer dit aanwezig is. Ook kan de spitskool in repen worden gesneden en daarna in de vergiet worden gewassen. Net wat gewenst is. Het moet dan wel direct gebruikt worden. Spitskool laat zich gesneden niet zo goed bewaren als een hele kool.  

Spitskool snijden 

Snijd spitskool in 4 stukken wanneer het wordt bereid op de grill of barbecue.  Eerst in de lengte doormidden snijden, dan de 2 helften weer in de lengte doormidden snijden. Daarna wordt het ‘hart’ van de kool eruit gesneden. 

Tijdens je werkzaamheden in de keuken zijn goede en scherpe messen van essentieel belang. Dit maakt het werk leuk en makkelijk.

Wordt de spitskool gebruikt voor wokken, roerbakken of koken dan wordt de spitskool ook in de lengte doormidden gesneden. Snijd hierna ook het ‘hart’ eruit.  Daarna wordt de spitskool op de platte kant gelegd en beide helften worden dan in de breedte, in reepjes gesneden. 

Spitskool Koken 

Houd rekening met de hoeveelheid spitskool die je wilt eten. Spitskool slinkt namelijk, net zoals andijvie, veel terug. 

Zet een pan met een beetje water op (een paar centimeter) en breng dit aan de kook, met een beetje zout. Was en snijd de spitskool zoals boven omschreven. 

Doe de spitskool in het kokende water en zet de warmtebron iets lager. Laat het water net koken. De spitskool gaat nu slinken. Even roeren om zodat alle spitskool in het water heeft gelegen. Kook spitskool maximaal 8 minuten, het mag korter, net wat gewenst is.   

Bij te lang koken komen er nare geurtjes vrij en wordt de spitskool minder lekker van smaak.  

Giet de spitskool af in een vergiet. Breng de spitskool op smaak met kruiden en eventueel een klontje boter. Serveer de spitskool. 

Spitskool Wokken 

Wokken wordt in een wok gedaan. Een wok heeft veel ruimte om spitskool te bakken en om te schudden. En een voordeel van wokken is dat spitskool in een korte tijd op hoog vuur, verhit wordt zodat vitamine behouden blijven. Daarbij is bij wokken een voordeel dat de echte koolgeur niet vrijkomt. De spitskool is beter verteerbaar. 

Wij hebben een heel artikel geschreven over het wokken van spitskool ‘Hoe Spitskool Wokken?‘ vertelt je echt alles over het wokken van deze groente.

Was en snijd de spitskool zoals boven omschreven. Zet de warmtebron aan. Doe wat kokosolie of wok olie in de pan en breng dit op hoge temperatuur. Nu kan de spitskool erbij.  

Kleine hoeveelheden kool bakt sneller en beter dan grote hoeveelheden. Roer de spitskool 4 minuten in de wok. Schut de pan en/of roer de groente telkens om. 

Na 4 minuten is de kool klaar en kan het geserveerd worden. Breng dit op smaak met kruiden, sojasaus of ketjap manis. 

Spitskool Roerbakken 

De spitskool roerbakken is de volgende manier van bereiden. Roerbakken wordt meestal gedaan in een hapjespan.  

Was en snijd de spitskool zoals boven beschreven. Doe olie in de pan en breng deze op temperatuur. Doe de spitskool in de pan en laat het 4 minuten bakken. Voeg een beetje zout toe. 

Nu kan eventueel een saus en kruiden in de pan worden toegevoegd. Het kan dan lekker in de spitskool trekken. Serveer de spitskool. Kruid het eventueel wat bij.  

Spitskool Stomen 

De volgende manier van spitskool bereiden is door te stomen. Stomen wordt gedaan in een grote pan met een klein laagje water. Ongeveer 2 á 3 cm. In die grote pan wordt een stoommandje geplaatst van bamboe maar een vergiet is ook mogelijk. Wel moet er altijd een deksel op de grote pan zitten anders verdwijnt de stoom uit de pan.  

Was en snijd de spitskool zoals boven omschreven. Zet de grote pan met het laagje water op een warmtebron en laat het water koken. Doe de spitskool in het stoommandje en doe daar de bamboe deksel op. Doe het mandje in de grote pan en doe daar ook de deksel op. 

Wanneer je een vergiet gebruikt, gebruik je alleen de deksel van de grote pan. Wanneer de deksel van de pan gaat klepperen wordt de warmtebron iets lager gezet. Wel het water zachtjes laten koken. In ongeveer 15 a 17 minuten is de spitskool gaar. Proef en beoordeel. De één vindt beetgaar lekker, de ander iets zachter.  

Haal de deksel van de grote pan, met ovenwanten. Er komt veel stoom uit de pan dus pas op voor verbranding. Haal met een tang de deksel van de stoommand. Pak met de tang de zijkant van het mandje vast om deze eruit te tillen.  

Er kan wat heet water af lekken. Laat de mand uitlekken op een bord. Kruid de spitskool met kerrie, nootmuskaat of paprikapoeder. Er mag een klontje boter door geroerd worden.  

Spitskool Stoven 

Stoven gebeurt in olie of bouillon, meestal in een hapjespan met een deksel erop. 

Was en snijd de spitskool zoals boven omschreven. Doe wat olie in de pan en bak de spitskool heel even aan (eventueel met een uitje). Voeg bouillon bij de spitskool en laat deze met de deksel op de pan, lekker stoven. Kruid het bij met favoriete kruiden. Laat dit 10 minuten stoven.  

De spitskool pruttelt zachtjes. Spitskool heeft niet zo een heel uitgesproken smaak dus de kruiden en specerijen van de bouillon kunnen nu lekker in de spitskool trekken. Proef wanneer de tijd om is, kruid het eventueel nog bij en serveer de spitskool. 

Spitskool Uit De Oven  

Spitskool kan met andere groeten zoals gekookte plakjes aardappels met ui en gesneden tomaat in de oven. Daaroverheen kan een dressing geschonken worden van bijvoorbeeld olie, azijn of citroensap, mosterd en peper en zout. Daarbij kan ook wat rozemarijn of tijm tussen de spitkool gestopt worden. Niet te veel. Het kan snel overheersen.  

Was de spitskool zoals hierboven beschreven en snijd de spitskool door de helft in de lengte dan de 2 helften ook in de lengte doormidden (wanneer het gewenst is om de spitskool in kleine reepjes te snijden is dat ook mogelijk. De oventijd wordt hierdoor 5 minuten korter).  

Leg de aardappelen, spitskool, uien en tomaat gezellig in de schaal. Doe wat verse kruiden tussen de groente en schenk de dressing over de spitskool andere groenten.  

Zet de schaal in de oven en laat dit 20 minuten staan. Kijk tussentijds even of alles goed verloopt, de ene oven is de andere niet. Wanneer het er gaar uit ziet kan de spitskool uit de oven. Serveer de ‘spitskool uit de oven’. Eet smakelijk! 

Geroosterde Spitskool 

Geroosterde spitskool kan gemaakt worden op de barbecue.  

Zet de barbecue aan en laat deze op temperatuur komen. Was en snijd ondertussen de spitskool in 4 stukken in de lengte, zoals boven beschreven. Pers wat knoflook uit en meng dit met zonnebloemolie. Met een kwastje de olie met knoflook over de spitskool uitstrijken en wat er tussen laten lopen.  

De kruiden pas na het roosteren over de spitskool strooien.  Deze verbranden op de barbecue.  

Leg de spitskool op het rooster. Na een paar minuten moet de spitskool weer gedraaid worden. Leg spitskool niet boven de vlammen dan verbrand de kool direct. Na 20 minuten is de spitskool gaar. Strooi nu kruiden over de spitskool. Tijm, rozemarijn of kerrie doen het erg goed met spitskool.  

Spitskool Rauw Eten 

Spitskool kun je prima rauw eten als een salade. Was en snijd de spitskool in dunne reepjes zoals boven beschreven. Dit eet makkelijker dan dikke reepjes en het ziet er wat gezelliger uit.  

Maak een dressing van sojayoghurt en tuinkruiden. Schenk wat citroensap bij de yoghurt (soja yoghurt is van zichzelf niet zuur), dit maakt ook de yoghurt wat dunner. Wanneer een wat zoetere dressing is gewenst dan wat suiker bij de yoghurt, azijn of citroensap en wat mosterd.  

Schenk de dressing over de rauwe spitskool. Voeg wat noten en cherrytomaatjes toe en strooi eventueel wat verse tuinkruiden, in kleine stukjes gesneden, over de rauwe spitskool salade. Eet smakelijk. 

Spitskool Stamppot 

Zet de oven aan op 180 graden en laat deze voorverwarmen. Was, snijd en kook de spitskool zoals boven omschreven. Schil aardappelen en kook deze goed gaar. Stamp de aardappels fijn.  

Doe er wat water bij van de spitskool dat is opgevangen. Zo wordt de stamppot wat smeuïger en komen de vitamine van de spitskool weer terug in de stamppot. Voeg de spitskool bij de aardappels en stamp deze door elkaar.  

Breng de stamppot spitskool op smaak met kerrie, nootmuskaat, paprikapoeder of met peper en zout. Roer dit goed door. Het ziet er gezellig uit wanneer er wat cashewnoten over de spitskool op bord wordt gelegd. Dit is een heerlijke smaak combinatie. 

Spitskoolsoep  

Dit is de laatste manier van spitskool bereiden. Zet een soeppan op de warmtebron en doe er wat olie in. Laat dit heet worden. Was en snijd de spitskool in dunne reepjes zoals hierboven beschreven. Eventueel een uitje en een wortel erbij snijden. Bak de ui en wortel. Voeg de spitskool toe en bak dit nog 2 minuutjes mee. 

Schenk de tuinkruiden of groentebouillon bij de spitskool en breng dit aan de kook. Wanneer een romige spitskool soep is gewenst kan een soja room worden toegevoegd. Zet de warmtebron uit.  

Met een staafmixer kan de soep een gladde spitskool soep worden. Naar eigen inzicht kunnen diverse groeten worden toegevoegd. 

Spitskool Opwarmen 

Spitskool mag je, volgens het voedingscentrum, gewoon opwarmen. Net als spinazie en andere groente die nitriet bevatten heeft onderzoek uitgewezen dat het niet schadelijk is voor het lichaam om een warme maaltijd nog eens op te warmen.  

Daar zijn wel wat regels voor waar wij ons aan moeten houden. De spitskool dient bijna koud te zijn waarna het de koelkast in gaat. Dit moet dan bewaard worden tussen de 4 á 7 graden. 

Zo groeien de bacteriën die nitraat omzetten in nitriet nagenoeg niet en is de kans dat het restje spitskool schadelijke stoffen gaat bevatten, minimaal. Bewaar restjes spitskool niet langer dan 2 dagen in de koelkast. 

Zo, dit is alles over het bereiden van spitskool, eet smakelijk!

Heb je nu nog verse spitskool of spitskool gerecht over? Lees dan onze blog Hoe Spitskool Bewaren? , dan kan je het lang vers houden en bewaren.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs