Hoe Spitskool Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Spitskool wordt gerekend tot de zomergroente, hoewel de kool het hele jaar te verkrijgen is. Het is een licht koolsoort die zowel rauw als bewerkt gegeten kan worden. 

Hoe spitskool bewaren? 

  • Een hele spitskool in koelkast is 2 weken houdbaar.
  • Voorverpakt gesneden en in de koelkast 2 dagen.
  • In de vriezer 1 jaar.
  • Ingemaakt kan spitskool 8 maanden bewaard worden.
  • Gefermenteerd een half jaar.
  • Gedroogd 12 maanden.
  • Geweckte spitskool kan 1 jaar bewaard worden.

Met spitskool kun je vele kanten op wat betreft koken maar zeker ook met bewaren. Hieronder staan een aantal manieren hoe de spitskool bewaard kan worden. 

Wil je meer weten over het bereiden van spitskool? Lees dan dit artikel op onze site Hoe Spitskool Bereiden?.

Spitskool Buiten De Koelkast Bewaren 

Spitskool kan een paar dagen buiten de koelkast worden bewaard op een koele plek. De beste temperatuur is tussen de 12 en 15 graden.  

Spitskool In De Koelkast Bewaren 

Zorg ervoor dat de spitskool er vers en frisgroen en stevig uitziet wanneer deze gekocht wordt. Dan is de kool vers en kan langer worden bewaard. Een hele kool kan een paar weken bewaard worden in de koelkast. Zelf wanneer deze is aangesneden en met folie weer verpakt, lukt dit prima. Bewaar de spitskool in de groente lade. 

Voorverpakte spitskool kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard blijven. De kool kan onder bepaalde omstandigheden verpakt waardoor de lucht in het zakje kool ervoor zorgt dat dit langer bewaard blijft. De verpakking kan bol gaan staan. Ook dit heeft niets met de houdbaarheid te maken maar met de manier van verpakken. Eenmaal open moet de kool snel worden gegeten.  

Klaargemaakte spitskool bewaren in de koelkast kan wanneer dit goed is afgedekt met folie of in een afgesloten bakje. Plak een sticker op de deksel zodat er gelezen kan worden wat erin zit en vanaf wanneer.  Klaargemaakte spitskool kan 2 dagen in de koelkast worden bewaard. 

Spitskool In De Vriezer Bewaren 

Wanneer spitskool in de vriezer bewaard gaat worden is het advies om deze eerst te blancheren. Dit gaat als volgt in zijn werk: 

Spitskool Blancheren

Was en snijd de kool doormidden. Haal het ‘hart’ uit de kool en snijd de spitskool in reepjes. Kook een pannetje water en laat de spitskool 2 minuten in het hete water koken. Giet de spitskool af en koel het in ijskoud water. Verdeel de spitskool in porties en doe dit in invrieszakjes of afgesloten bakjes. Zet de bakjes in de vriezer. Handig om er een sticker op te plakken en erop te schrijven wat er in het bakje zit en wanneer het in de vriezer is gegaan.  De spitskool kan dan een jaar bewaard blijven.  

Tegen het einde van een jaar gaat smaak verloren en is de spitskool niet zo lekker meer.  

Spitskool Left overs

Klaargemaakt spitskool mag ook in de vriezer worden bewaard in een goed afgesloten bakje. Dit kan 3 maanden worden bewaard. Plak een sticker op de deksel. Zo is de datum van houdbaarheid bekent.  

Spitskool Fermenteren 

Het doel van spitskool fermenteren is om de kool langer te bewaren. Daarbij wordt de kool zuur, wat ook een rede kan zijn om spitskool te fermenteren. Het kan dus 2 redenen hebben om dit proces op gang te brengen. 

spitskool

Het fermenteren van kool is een heel proces wat niet eventjes wordt gedaan. Daarnaast wordt de kool pas na een aantal weken rustig staan in potten, gefermenteerd.  

Was de spitskool en snijd deze doormidden in de lengte. Snijd het ‘hart’ eruit. Dit is het harde gedeelte in het midden van de kool. Snijd nu de kool in dunne reepjes.  Vaak worden andere groente zoals wortels en uien meegenomen in het proces met kruiden en specerijen.  

De gesneden spitskool gaat in een steriele weckpot. Deze weckpot moet steriel zijn anders kunnen bacteriën die niet bij dit proces horen, het proces verstoren. De potten worden op 100 graden Celsius, uitgekookt. Leg de kool in een hoge schaal. Voeg zout aan spitskool toe. Het zout onttrekt nu vocht uit de kool. In dit vocht wordt de kool ook gefermenteerd. Dus niet weggooien. De spitskool wordt nu slap. 

De kool wordt in dit vocht bewaard. Na 10 minuten is dit proces van vocht onttrekken klaar. De kool wordt goed aangedrukt zodat dit onder het vocht staat wat de kool zelf heeft uitgescheiden. Wanneer dit te weinig is dan kan er water met zout aan toe worden gevoegd. Ongeveer 30 gram per liter water. 

De pot kan niet meer dan voor 2/3 gevuld zijn in verband met het uitzetten van lucht in het fermentatieproces.  Nu de deksel van de weckpot, met rubber op de rand, op de pot doen en goed sluiten. Deze deksels zorgen ervoor dat lucht uit de pot kan maar geen lucht van buitenaf in de pot kan. En dat moet zo zijn.   

De spitskool nu op een rustige plek, op kamertemperatuur laten fermenteren. Na een week kun je de pot openmaken om te proeven of de kool zuur genoeg is.  Is de kool zuur genoeg dan gaat de weckpot in de koelkast.  

Het fermentatieproces stopt dan, anders iedere dag even proeven tot de gewenste smaak. De potten spitskool moeten wel na 3 weken zeker in de koelkast. Het fermenteren is dan zeker gedaan. 

Spitskool Inmaken 

Spitskool inmaken of wecken heeft het doel de groente of fruit langen houdbaar te laten zijn. Het is geen snel gedaan klusje. Groente koken, potten uitkoken, zo schoon mogelijk werken, is het advies, anders is het werk voor niets gedaan en is de houdbaarheid van korte duur. Hieronder informatie hoe spitskool ingemaakt kan worden. 

Spitskool wassen en in de lengte doormidden snijden. Snijd het harde gedeelte uit de kool. Leg de platte kant op de snijplant en snijd dunne reepjes. Wanneer er andere groente worden ingemaakt, maak deze dan nu klaar, volgens recept. Kook de groente volgens recept.

Kook de weckpotten uit. Dat wil zeggen: Leg de potten in een ruime pan gekookt water en laat deze er 10 minuten in liggen. Het liefst helemaal onder water. De potten worden steriel gemaakt omdat alle bacteriën die in de pot zitten te doden. Zo blijft de klaargemaakte spitskool die in de pot gaat een jaar goed. Het kan dan niet gaan schimmelen.  

Haal de pot met een schone tang uit het hete water en zet deze op een theedoek. Droog niet af!! Vul nu de weckpot met de spitskool en eventueel andere groenten en raak de pot zo min mogelijk aan. Vul de pot voor. ¾. De deksel gaat op de pot. Raak alleen de buitenkant aan met schone handen. Sluit de pot met de deksel.

De rubberen ring moet aan de binnenkant van de deksel zitten. Zet de volle en dichte pot in een pan met gekookt water. De pot mag niet onder water staan. Tot de helft van de pot ongeveer. Laat het water koken. De kool gaat nu koken in de pot. Er moet lucht uit de pot van de kool. Nu doet de deksel zijn werk. De deksel laat lucht uit de pot los maar er kan geen lucht in de pot komen.

Haal de pot uit de pan met gekookt water. Pas op! De pot is heet. Zet de pot op een houten plank of een onderzetter. Laat de potten afkoelen. De lucht (of zuurstof) is nu uit de potten waardoor het vacuüm is getrokken. Alle bacteriën zijn eruit. Dit is waarom de kool een jaar goed bewaard kan blijven. Zet de potten op een koele donkere plaats weg om te bewaren.

Na dit jaar verliest de kool zijn smaak. Kijk altijd even of de spitskool er nog goed uit ziet wanneer je deze gaat eten. Zitten er harige dingen op of ruikt het zuur is het raadzaam om de kool weg te gooien.  

Wecken of inmaken is een werkje waar je wel een paar uur mee bezig bent maar geeft veel voldoening wanneer er vele potten op een plank staan te pronken. En wie wat bewaard, heeft wat! Veel plezier.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs