Hoe Sperziebonen Invriezen? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Sperziebonen zijn een vaak geziene groente in de Nederlandse keuken. Ze zijn inmiddels het hele jaar rond te koop in de supermarkt. Komen ze niet uit Nederland dan importeren we sperziebonen ui Marokko of Egypte. Maar hoe kan je sperziebonen invriezen

Verse sperziebonen kan je zonder blancheren invriezen. Ze blijven dan 3 maanden goed. Sperziebonen eerst blancheren (=kort koken en snel afkoelen) is beter. Ze blijven dan 12 maanden goed. Beetgaar gekookte sperziebonen niet invriezen maar bewaren in koelkast.

Niet alleen invriezen is een manier van bewaren. Er zijn vele manieren om sperziebonen te bewaren. Ook hierover hebben wij een blog geschreven ‘Hoe Sperziebonen Bewaren? Meerdere manieren‘ vertelt je er alles over.

Hier gaan we sperziebonen invriezen.

Sperzieboontjes Invriezen

Door ze in te vriezen kan je de bewaartijd enorm verlengen. Dit loopt op van 3 tot 12 maanden. Afhankelijk van de sperziebonen en de voorbereiding die genomen is om de sperziebonen in te vriezen.

sperziebonen invriezen

Ben je van plan om ze snel te eten, vries ze dan niet in maar bewaar ze gewoon in de keuken. Ze blijven dan ongeveer 5 dagen goed. In de koelkast kan je ze ongeveer 3 dagen bewaren.

We behandelen in deze blog als eerste het invriezen van verse sperziebonen. Als laatste behandelen we gekookte sperziebonen.

Verse Sperziebonen Invriezen

Er zijn twee manieren om sperziebonen in te vriezen; rauw en gekookt of klaar gemaakte bonen. Daarnaast is er nog het verschil tussen geblancheerde en niet geblancheerde sperziebonen invriezen.

Kan je Rauwe Sperziebonen Invriezen?

Het antwoord op deze vraag is ja. Het is niet de beste manier maar het kan wel. Dit is het invriezen van sperziebonen zonder blancheren.

Sperziebonen Invriezen Zonder Blancheren

Voor het invriezen van rauwe sperziebonen moeten wel een paar stappen doorlopen worden anders kan je product alsnog verrot gaan in de vriezer. Wat ga je doen:

  1. Was de bonen onder de kraan in een vergiet en dep de bonen droog met een keukendoek op keukenpapier.
  2. Snijd de uiteinde van de sperziebonen af.
  3. Doe de bonen in een afsluitbare plastic zak en plaats deze zak in de diepvries. Zet wel eerst de datum op de zak!

Je sperziebonen kunnen nu ongeveer voor 3 maanden bewaard blijven. Door deze manier van bewaren bestaat de kans dat de smaak en de kleur van de bonen minder wordt.

Als je de sperziebonen wilt gaan gebruiken voor je gerecht is het raadzaam om ze eerst kort te koken voordat je ze verwerkt in je gerecht.

Wil je gekookte bonen dan gaan ze gelijk vanuit de vriezer in het kokende water. De kooktijd is ongeveer 10-12 minuten vanaf het moment dat het water weer kookt. Bekijk voor het koken van sperziebonen onze blog ‘Hoe Lang Sperziebonen Koken‘ en je gaat nooit de mist in.

Sperziebonen Blancheren En Invriezen

Dit is de beste manier om sperziebonen te bewaren in de vriezer. Eerst blancheren en daarna invriezen. Dit ga je doen:

  1. Maak de sperziebonen schoon. verwijder beide uiteinde en halveer de bonen.
  2. Zet een pan met warm water op de warmtebron en breng het water aan de kookt.
  3. Zet gelijktijdig een bak met ijswater klaar of plaats je vergiet onder de kraan in de gootsteen.
  4. Als het water kookt gaan de sperziebonen voor 3 minuten in het kokende water.
  5. Giet de sperziebonen af in het vergiet en doe de bonen gelijk in het koude water of spoel ze af met koud water. Zo wordt het garingsproces gestopt.
  6. Maak de bonen droog en doe ze in een diepvrieszak en schrijf op het etiket de datum.
  7. Plaats de zak in de vriezer.

De bonen behouden op deze manier hun kleur en smaak. Daarnaast is de bewaartijd langer dan niet blancheren, namelijk 12 maanden.

Gekookte Sperziebonen invriezen

Het is niet aan te raden gekookte sperziebonen die 8 minuten of langer gekookt zijn in te vriezen. De bonen zijn dan al beetgaar. Als je deze bonen gaat invriezen verliezen ze smaak en textuur, ze worden na ontdooien slap en waterig.

Wanneer je gekookte bonen over hebt is de beste bewaarplaats de koelkast. Doe ze in een afsluitbaar zakje of bakje en je kan ze zo 2-3 dagen bewaren. Wil je ze weer eten dan weel eerst even ruiken, voelen en proeven of het nog goed is.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs