Hoe Prei Snijden en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Prei, of ‘die dingen die op gigantische groene uien lijken’ zoals je ze misschien kent, zijn een van de verborgen pareltjes van de groente afdeling. Hun zoete en milde uiensmaak is een uitstekende aanvulling op soepen, stoofschotels, pizza en meer. Het bereiden van een prei is verrassend eenvoudig, dus je hebt geen excuus om ze niet in al je favoriete gerechten te proberen. Maar hoe Prei bereiden?  

Hoe Prei Bereiden? 

  • Prei koken vraagt 15 minuten de tijd
  • Stoven van prei duurt ook 15 minuten.
  • Prei stomen duurt 10-15 minuten afhankelijk van de dikte van de gesneden prei.
  • Wokken van prei duurt 5 minuten op hoog vuur.
  • Prei uit de oven is in 30 minuten gaar.  

Meestal worden alleen de witte en lichtgroene delen gegeten, hoewel de donkergroene delen veel smaak hebben en langer gekookt moeten worden om ze mals te maken. Alles over bereiden lees je hier. Het begint met het wassen en snijden van de prei. 

Wij hebben ook een toepasselijke blog geschreven over het kruiden van prei. Lees deze blog ‘Welke Kruiden Bij Prei?‘.

Hoe Prei Schoonmaken en Snijden? 

Er zijn meerder manieren om prei te snijden en te wassen; in ringen gesneden, julienne gesneden of een hele prei verwerken.  

Prei In Halve Ringen Snijden En Schoonmaken 

Begin met het afsnijden de wortels en de donkergroene delen van de bladeren. De stijve groene uiteinden van de prei kunnen worden gebruikt om groentebouillon te maken, ze moeten wel lang gekookt worden. Soms is het ook verstandig om het buitenste blad te verwijderen

Vervolgens wordt de prei eerst in de lengte gesneden. De prei wordt nu onder stromend water gewassen, zodat vuil en zand verwijderd worden. Daarna wordt de snijkant op de snijplank gelegd en wordt de prei in halve ringen gesneden.  

Prei Julienne Snijden En Schoonmaken 

Prei kan je ook julienne snijden. Verwijder eerst de donkergroene bladeren. Verwijder vervolgens het buitenste blad. Snijd hierna de prei in de lengte doormidden maar snijd niet door tot het eind van de wortels.

Spoel de prei nu af onder de kraan, zodat vuil en zand verwijderd worden.

Leg de prei weer op de snijplank en maar meerdere sneden in de lengte tot aan de wortels. Snijd vervolgens de repen in kleinere stukken die je wenst. en gooi de wortels weg.

Hele Prei Schoonmaken En Snijden 

Leg prei op een snijplank. Steek de punt van een scherp mes ongeveer 1 centimeter boven de laagste opening in de prei. 

Snijd recht door, tot de groene uiteinden van de prei, waarbij het witte deel van de prei heel blijft. 

Hoe prei bereiden

Waaier de bladeren van de prei open en spoel deze onder koud stromend water schoon. Spoel vuil of zand weg. Als de prei heel erg vuil is, kan je een tweede snede maken in de prei, om de prei verder te kunnen uitwaaieren. 

Hoe prei bereiden

Snijd de donkerste groen van de bladeren van de prei af. Het lichte groen van de prei laten we aan de prei zitten.  We houden van de smaak, dus we houden ongeveer 10 tot 15 centimeter van het lichtgroene deel van de prei over, samen met het wit. 

hoe prei bereiden

Snijd het worteluiteinde van de prei af en blijf zo dicht mogelijk bij de wortels. Door dicht bij de wortels te snijden, blijft de prei bij elkaar wanneer het in het geheel wordt gekookt. 

Prei Koken 

Het koken van prei is een vrij standaard proces en eenvoudig om te doen. Snijd en was de prei zoals bovenstaand omschreven.  

Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Voeg eventueel zout toe. Wanneer het water kookt gaat de gesneden prei in de pan. Het koken van de prei duurt 15 minuten. Dan is deze gaar.  

Haal vervolgens de pan van de warmtebron en giet de prei af. De prei kan je nu serveren op een schaal of bord. Doe er nog een beetje grof gemalen peper overheen.  

Prei Stomen 

Een groente die je kan koken kan je ook stomen. Kleur, smaak en textuur blijven zo behouden. Was en snijd de prei zoals boven is omschreven.  

Zet een pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe vervolgens de stoommand met de prei in de pan. Het water moet onder de stoommand blijven. Het stomen van prei duurt 10-15 minuten. Dan is deze gaar. Serveer de prei met een beetje grof gemalen peper.  

Prei Stoven 

Was en snijd de prei zoals boven omschreven is. Snijd de prei echter in iets grotere stukken.  

Zet een wok met plantaardige boter op de warmtebron en smelt de boter. Doe twee teentjes gesneden knoflook in de pan en fruit deze even aan. Daarna gaat de prei in de pan en voeg een half glas (100 ml) tuinkruidenbouillon toe aan de prei. Voeg als laatste peper en zout toe en zet de warmtebron lager. Het stoven van prei duurt 15 minuten, dan is de prei gaar.  

Prei Roerbakken 

Prei kan je ook bereiden in een wok, je gaat het roerbakken op een hoog vuur. Maar eerst, snijd en was de prei zoals boven is omschreven.  

Zet de wok op de warmtebron, op de hoogste stand. Doe een klontje plantaardige boter in de wok en smelt deze. Daarna gelijk de prei erbij en nu blijven roeren. Roerbakken is snel gedaan, maar je moet de prei in de wok wel in beweging houden.  Na 5 minuten de prei roerbakken is de prei gaar. Voeg zout en peper toe, eet smakelijk. 

Prei Uit De Oven 

Voor prei uit de oven nemen we de hele gesneden en gewassen prei zoals boen omschreven. Snijd deze stukken prei in grove stukken, ongeveer 4 tot 5 stukken per preistengel.  

Zet een pan met water op een warmtebron en breng het water aan de kook. Doe vervolgens de prei en voor 10 minuten in. Haal de prei uit de pan en laat even uitlekken in een vergiet.  

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met plantaardige boter of zonnebloemolie. Doen nu de stukken prei in de ovenschaal en voeg 100 ml groentebouillon toe. Leg nu eventueel tijm of rozemarijn op de prei, bestrooi met peper en zout en schuif de schaal in de oven. De prei is na ca. 30 minuten gaar. Prik er met een vork in om even te kijken of de prei echt gaar is.  

Haal de schaal uit de oven en serveer de prei op een schaal.  

Prei Grillen 

De volgende manier van prei bereiden is grillen. Voor het grillen van prei maken we gebruik van een grillpan en de hele gewassen en gesneden prei.  

Verwarm de pan op een warmtebron op een hoge stand. Smeer de stroken prei in met olijfolie. Doe de prei nu in de pan en grill de prei, totdat ze rondom mooie strepen hebben.  

Haal de prei nu uit de pan en leg op een schaal. Bestrooi de prei nu met geperste knoflook, fijngesnipperde ui, basilicum en een beetje chilipoeder. Dek de schaal af en laat voor 5 minuten staan. Serveer met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.  

Prei Kruiden 

Prei heeft een kruidencombinatie die het beste bij de groente pas en die alle smaken losmaakt.  

De kruiden zijn laurier, tijm en natuurlijk peper en zout. Heb je een indiaans gerecht dan kan je ook kerry (curry) gebruiken.  

Een andere kruidencombinatie voor prei is dillezaad, kummel, laurier, selderijblad en wederom tijm. 

Andere kruiden die ook goed gaan zijn bieslook, kervel, peterselie, rozemarijn.  

Prei Rauw Eten 

De volgende manier om prei te bereiden is simpel; onbewerkt en rauw. Hiervoor moet de prei goed gewassen en gesneden worden zoals boven is omschreven.  

Wordt de prei in een salade verwerkt dan heeft het de voorkeur om kwart ringen gesneden prei te gebruiken of on de lengte richting julienne gesneden. Prei is altijd een toevoeging aan een salade en nooit de basis.  

Rauwe prei wordt ook veel gebruik voor soepen. Preiringen worden als laatste toegevoegd aan de soep of ter decoratie gebruikt wanneer de soep geserveerd wordt. Dit geeft de soep een feestelijk tintje. 

Weetje! 

Prei slinkt heel veel. Wanneer je prei als hoofdgerecht wilt gaan gebruiken, neem dan 400-500 gram verse prei per persoon. Als side-dish natuurlijk minder.  

Zo, nu weet je alles over prei bereiden. De prei lijkt op de bosui. Alles over het bereiden van bosui lees je in dit artikel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs