Hoe Pijnboompitten Roosteren? In Pan, Magnetron, Oven Of…..

Deel deze blog makkelijk via:

Wist je dat pijnboompitten komen van de ‘Pine tree’! Juist, de dennenboom. Er zijn ongeveer 20 dennenbomen waarvan het zaad geoogst wordt. Daarna wordt het gepeld en het vlies wordt verwijderd. De grote producenten zijn Italië en China; Maar hoe kan je pijnboompitten roosteren?

Rooster de pijnboompitten in een hete pan, zonder olie en draai regelmatig om. Als ze beginnen te verkleuren, vaker omdraaien totdat ze verkleurd zijn. In de oven rooster je ze 5 tot 10 minuten, zonder olie. Ook nu regelmatig omdraaien. En 90 seconden in de magnetron.

Pijnboompitten zijn lekker in een salade, maar ook worden ze verwerkt in de pesto. Ongeroosterd zijn ze lekker en geroosterd hebben ze meer smaakt. Maar voor welk gerecht heb je geroosterde pijnboompitten nodig en voor welk gerecht juist niet?

Moet je Pijnboompitten Roosteren?

Deze vraag wordt vaak gesteld, moet je ze roosteren of niet? Als eerste, je moet niks, je mag ze roosteren. Pijnboompitten hebben van zichzelf al een smaak, welke ik persoonlijk lekker vind.

pijnboompitten

Je kunt ze ongeroosterd prima is een salade verwerken of over je pasta strooien. Dat geeft net iets meer smaak en de structuur van de pitten geven je salade net even aan andere ‘bite’.

Door de pijnboompitten te roosteren komt er meer smaak los van de pitten zelf en je voegt door het roosteren een rooster/grill smaak toe aan de pitten. Vele mensen vinden dat lekker maar soms wil je geen rooster/grill smaak dus gebruik je ongeroosterde pitten. Je kunt de pitten prima rauw eten dus het is echt geen probleem.

Het roosteren van pijnboompitten is meer een smaakvoorkeur dan dat het noodzakelijk is om te doen.

Pesto Pijnboompitten Roosteren Of Niet?

Met pijnboompitten kan je ook pesto maken, wat dus ook vaak gebeurt. Pesto kan je trouwens op heel veel manieren maken, ook zonder pijnboompitten. Onze blog over ‘hoe pesto maken‘ beschrijft 10 manieren om pesto te maken.

pesto

Pijnboompitten kunnen dus een ingrediënt van pesto zijn. Als je ze verwerkt kan je beter wel roosteren. De lekkere rooster/grill smaak geven net even meer smaak aan je pesto. Je pesto wordt er als het ware zachter van. Neem even de tijd en rooster je pijnboompitjes voor je pesto.

Pijnboompitten Bakken

Het bakken of roosteren van pijnboompitten kunnen we op drie manieren doen, namelijk:

pijnboompitten in schil
Pijnboompitten ongepeld, gepeld met vlies en de pit
  • in de pan
  • in de oven
  • in de magnetron

De eerste twee had je zelf ook wel kunnen bedenken, maar wil je het snel doen, binnen 2 minuten dan kan je ook de magnetron gebruiken. Het is wel snel, maar minder leuk om te doen. Onderstaand worden ze alle drie beschreven.

Pijnboompitten Roosteren Pan

Al eerste het roosteren van pijnboompitten in een pan. Dit is tevens de meest gebruikte manier. Wat heb je nodig? Dat is heel simpel, een koekenpan en je pijnboompitten. Er wordt geen olie gebruikt omdat de pijnboompitten zelf al heel vettig zijn. Voeg je wel olie toe dat gaat het roosteren ook moeilijker.

pijnboompitten roosteren pan

Maak je pan warm op de warmtebron. De pan moet echt goed heet zijn voordat je de pijnboompitten in de pan doet. Als je de pijnboompitten in de pan doet draai je de stand van je warmtebron op ‘middel hoog’.

Het duurt best wel lang voordat ze geroosterd zijn, maar als ze eenmaal beginnen te verkleuren kunnen ze ook heel snel weer aanbranden. Dus blijf erbij!

Schut regelmatig de pijnboompitten om. Als je ziet dat de eerste pitten beginnen te verkleuren en je ruikt een roosterlucht dan schut je ze vaker om. Op het einde adviseer ik je om de pitten in beweging te houden dus blijf ze omschudden op de warmtebron.

Wanneer ze er lekker geroosterd uitzien zijn ze klaar. Dit moment is helemaal voor jezelf om te bepalen. De één vindt licht geroosterd lekker en de ander donker geroosterd. Je moet echt zelf bepalen of ze klaar zijn.

Haal de pitten uit de pan en leg ze op een bord om af te koelen. Je kunt ze nu verder verwerken in je gerecht.

Ik wil je ook nog een tip meegeven, als je toch aan het roosteren bent rooster dan meer pitten dan je nodig hebt. Zo heb je een voorraadje voor de volgende keer. Wel zo makkelijk.

Pijnboompitten Roosteren Oven

In de oven kan je pijnboompitten heel goed roosteren. Het duurt ongeveer net zo lang als roosteren in een pan. Het is echter niet beter dan in een pan. Het ligt er maar net aan wat je wilt doen en waar plaats is. In je oven of op de kookplaat.

pijnboompitten roosteren oven

Verwarm als eerste de oven op ongeveer 180/190 graden en haal de bakplaat uit de oven. Leg nu een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier weer de pijnboompitten op, verdeel ze een beetje over de plaat.

Doe de plaat in de oven en bak je pijnboompitten 5 tot 10 minuten. Deze tijd is afhankelijk van hoe goed je oven op temperatuur is. Dus hou de pitten in de gaten tijdens het bakken. Dat moet je toch wel doen want om de anderhalve minuut tot twee minuten moet je de pitten even omdraaien. Dit is best lastig aangezien de oven warm is en de pitten klein zijn.

Zijn de pitten in jouw ogen goed geroosterd dan haal je ze van de bakplaat af en leg je ze op een bord. Zo stopt het garingsproces en kunnen ze afkoelen. Je kunt ze nu verwerken in je gerecht.

Pijnboompitten Roosteren Magnetron

Als laatste manier van roosteren gebruiken we de magnetron. Het is eigenlijk geen roosteren maar koken/warm maken. Door de temperatuur in de magnetron krijgen de pitten meer smaak, maar de roostersmaak is lastig te evenaren met een magnetron.

Doe de pijnboompitten in een schaaltje met water. Haal met een schuimspaan de pitten direct weer uit het water en doe ze vervolgens in een papieren zak. Maak de zak dicht door deze te vouwen.

Plaats de zak in de magnetron en zet het vermogen zo hoog mogelijk, ongeveer 1.000 watt. Zet de timer op 90 seconden en ‘roosteren’ maar.

Dat is alles. De pitten hebben wel meer smaak gekregen maar de echte roostersmaak zal je niet evenaren. Het is wel snel gedaan en soms is dat ook wel eens fijn.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs