Hoe Paksoi Wokken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

De groente paksoi is het hele jaar te koop en het is familie van de Chinese kool. Paksoi is dus een kool soort die aan populariteit wint in Nederland. Paksoi wordt in Azië vaan gebruikt in de wok. En daar gaat deze blog over; Hoe paksoi wokken?

 paksoi

Paksoi eerst snijden en wassen. Dan de basis ingrediënten toevoegen aan de wok en 1 minuut wokken. Vervolgens de witte paksoi wokken voor 4 minuten. Dan de groene paksoi (bladeren) en saus toevoegen en 2 minuten wokken. Breng op smaak met zout en peper

Er zijn ook andere manier om paksoi te bereiden. Dit kan je lezen in onze blog ‘Hoe Paksoi Bereiden?’. Alles over het bereiden van paksoi; van koken en stoven tot roosteren.

In deze blog gaan we het alleen hebben over het wokken van paksoi. Voordat we het kunnen wokken moeten we de paksoi eerst snijden en wassen.

Paksoi Snijden

Als eerste snijden we de onderkant van de stronk. Snijd de paksoi in de lengte door het midden op een snijplank. Nu zijn de bladeren aan de binnenkant te zien en zijn zij makkelijk af te spoelen. Spoel de stelen goed af, zodat al het zand wegspoelt.

Snijd eventueel het harde stuk uit het midden van de Paksoi. Leg de Paksoi met de platte kant op de snijplank en snijd de paksoi in de breedte in dunne reepjes. Hoe dikker de reepjes hoe langer de gaar tijd. 

Tijdens je werkzaamheden in de keuken zijn goede en scherpe messen van essentieel belang.

Paksoi Roerbakken

Wokken of roerbakken? Roerbakken of wokken, het wordt door elkaar gebruikt. Paksoi is een makkelijke groente die zich graag laat wokken. Wij zullen in deze blog meerdere recepten geven voor het wokken van paksoi.

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden.

Echter kan je heel flexibel met deze recepten omgaan. Je hoeft ze niet strikt te volgen. Als je een ingrediënt die benoemd wordt niet hebt staan, kijk dan rond in je keuken of koelkast wat je eventueel ter vervanging kunt gebruiken. Paksoi gaat heel goed met vele andere groente en kruiden.

Wil je meer weten of het kruiden van paksoi, lees dan onze blog ‘Welke Kruiden Bij Paksoi?‘ en je hebt altijd lekkere paksoi.

Paksoi Wokken Oestersaus

Een manier om paksoi te wokken is met Oestersaus. Echter is dit vaak lastig te verkrijgen in de winkel en het heeft een uitgesproken smaak. Om het gerecht toegankelijker te maken, vervangen wij de oestersaus door sojasaus met een klein beetje suiker. Net zo lekker!

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 Paksoi, gesneden
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 pepertje
  • 1 cm gember, geschild en gehakt.
  • 2 el sojasaus
  • 1/2 tl suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • sesamzaadjes

De bereidingswijze van de paksoi gaat als volgt:

  1. Zet de wok op de warmtebron met de zonnebloemolie en maak de olie warm.
  2. Fruit vervolgens de ui, de gember en de knoflook even aan.
  3. Voeg de sojasaus, suiker en peper toe en roer alle goed door elkaar.
  4. Dan gaan de witte stukken paksoi en de champignons in de wok en na 2-3 minuten kunnen de groene bladeren erbij.
  5. Proef of je gerecht op smaak is. Nu is het moment om nog extra peper, zout, suiker of soja toe te voegen. Proef wederom.
  6. Wanneer het op smaak is serveer dan met sesamzaadjes en je gerecht is klaar.

Dit snelle en makkelijke recept van paksoi is lekker als bijgerecht bij de rijst of noedels.

Paksoi Roerbakken Met Champignons

Champignons en paksoi zijn een mooie combinatie qua smaak maar ook qu presentatie; het staat heel mooi op je bord. Wij vervangen de gewone champignons voor kastanjechampignons. Deze hebben net iets meer smaak. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 grote paksoi, gesneden
  • 250 gram gesneden kastanjechampignons, witte mag natuurlijk ook
  • 1 cm verse gember, geschild en geraspt/gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 1/2 el zonnebloemolie
  • 1/2 el ketjap
  • 2 el sojasaus
  • 3 bosuitjes, gesneden

Om dit heerlijke paksoi recept te bereiden moet we de volgende stappen doorlopen:

  1. Zet de wok met de olie op de warmtebron en maak de olie warm
  2. Fruit de knoflook en de gember even aan in de wok
  3. Voeg de champignons toe en roerbak deze 5 minuten mee
  4. Voeg vervolgens de witte paksoi toe, samen met de ketjap en sojasaus
  5. Roerbak voor 4 minuten
  6. Als laatst gaan de bosuitjes en de groene paksoi in de wok.
  7. Wanneer de groene paksoi goed geslonken is, is het klaar

Dit gerecht kan je met aardappelen, rijst of pasta eten. Ook een gepofte aardappel is een smakelijke toevoeging.

Paksoi Roerbakken Ketjap

Paksoi wordt vaak gegeten in Azië. Denk je aan Azië dan denk je aan ketjap manis. En ja, het is makkelijk klaar te maken en lekker. Met weinig ingrediënten zet je zo een heerlijk gerecht op tafel. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 grote stronk paksoi, ca. 700 gram grof gesneden
  • 2 el zonnebloem olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl gemberpoeder of 1 cm verse gember, gesneden
  • 4 el ketjap manis
  • zout en peper

Het klaarmaken van dit gerecht is zo gedaan.

  1. Zet de hapjespan of wok, samen met de olie op de warmtebron en maak de olie warm
  2. Fruit hierin de knoflook en gember(poeder)
  3. Voeg de witte stukken van de paksoi toe en wok voor circa 4 minuten
  4. Vervolgens gaan de ketjap en groene delen van de paksoi in de wok
  5. Roerbak dit voor circa 2 minuten zodat de groen bladeren slinken
  6. Proef vervolgens. Als je op smaak is ben je klaar, anders is nu het moment om je gerecht op smaak te brengen met meet ketjap, zout en peper.

Dit makkelijke gerecht kan je goed serveren met aardappelen of rijst. Noedels kan natuurlijk ook.

Paksoi Wokken Sojasaus

Alleen soja als saus is al voldoende om smaak te geven aan de paksoi. Voor de stevige ‘bite’ gebruiken wij ook paprika en courgette. Je zult proeven dat dit een lekkere combinatie is. Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1 krop paksoi, gesneden
  • 1 rode paprika, gesneden in reepjes
  • 2 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 courgette, in blokjes
  • 250 gr. champignons, in plakjes
  • 3 el sojasaus
  • 3 el zonnebloemolie
  • snufje suiker

We gaan nu als volgt te werk om dit gerecht te bereiden:

  1. zet de wok op hapjes pan, samen met de olie op de warmtebron en maak de olie warm.
  2. Fruit even de gesneden paprika en knoflook in de wok.
  3. Voeg de courgette en champignons toe en wok voor circa 2 minuten
  4. Dan de witte paksoi toevoegen en 3 minuten wokken
  5. Voeg dan de groene bladeren toe en de sojasaus en roer alles goed door elkaar.
  6. Je gerecht is klaar als de groene bladeren goed geslonken zijn.
  7. Je kunt het nu op smaak brengen met peper en zout, maar eerst even proeven! Is het lekker? Dan ben je klaar, voeg ander nog soja, zout en peper toe en roer alles weer door elkaar.

Ook dit gerecht is weer lekker met gebakken aardappelen, rijst of noedels. Het ligt er maar aan waar je voorkeur naar uit gaat.

Dit was het laatste recept voor het wokken van paksoi.

Wil je weten hoe je paksoi nog meer kunt bereiden? Lees dan onze blog ‘Hoe Paksoi Bereiden?‘ en je leest dat je het ook lekker kan koken of roosteren of…..

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs