Hoe Paksoi Snijden en Bereiden? Koken, Stromen, Bakken, Grillen of …

Deel deze blog makkelijk via:

Paksoi wordt op verschillende manieren geschreven: Paksoi, Paksoy of Pak Choi. Het is een snelgroeiende groente die in Nederland in kassen wordt verbouwd. Van oorsprong komt paksoi uit China.  Paksoi wordt in de Chinese en Surinaamse keuken veel gebruikt. Hoe kan je paksoi nu bereiden?

Paksoi Bereiden. Gesneden paksoi kan je natuurlijk traditioneel koken maar vaker wordt paksoi gebruikt om te roerbakken of wokken. Paksoi kan je ook stomen of stoven. Daarnaast is het ook lekker rauw in een salade met bijvoorbeeld rucola.

Niet alleen het bereiden is belangrijk, ook het kruiden en op smaak brengen van paksoi mag niet vergeten worden. Dit kan je lezen in onze blog ‘Welke Kruiden Bij Paksoi?‘, zo zet je altijd een lekkere paksoi maaltijd op tafel.

Paksoi Snijden

Snijd eerst de onderkant van de stronk. Snijd de paksoi in de lengte door het midden op een snijplank. Nu zijn de bladeren aan de binnenkant te zien en zijn zij makkelijk af te spoelen. Spoel de stelen goed af, haal zand goed weg. 

Snijd eventueel het harde stuk uit het midden van de Paksoi. Leg de Paksoi met de platte kant op de snijplank en snijd de paksoi in de breedte in dunne reepjes. Hoe dikker de reepjes hoe langer de gaar tijd. 

Hoe Paksoi Koken? 

Het eerste waar we meestal aan denken voor het bereiden van groente is koken. Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Zet een pan water op met een beetje zout erin.
 • Snijd de paksoi in reepjes.
 • De reepjes van de stelen gaan nu het kokende water in en worden 4 minuten gekookt.
 • Na 4 minuten kunnen de bladeren erbij. Deze hoeven nog maar 2 minuten meegekookt te worden.
 • Giet de paksoi af in de vergiet en laat het even uitlekken.  

Dien het op in een schaal of van de pan zo op bord. Lekker bij gebakken aardappelen. Breng de paksoi wel op smaak met de juiste kruiden.

Hoe Paksoi Stomen? 

De volgende manier om paksoi te bereiden is door middel van stomen. Voor het stomen van Paksoi is een stoommandje handig. Het mandje kan in de grote pan staan met een klein laagje water. De onderkant van het stoommandje mag net niet in het water staan. Ook kan een vergiet (ijzeren) in een grote pan staan waar een deksel op kan. Voor het stomen van paksoi kan je ook de kleine (baby) paksoi gebruiken en ook de het paksoi Shanghai. 

Het voordeel van stomen is dat kleur, textuur en smaak goed behouden blijven.

paksoi bereiden
 • Allereerst wordt de paksoi in de lengte doormidden gesneden zodat de paksoi goed gespoeld kan worden. Het water kan nu goed de binnenkant spoelen. Besteed daar even aandacht aan.
 • Nu snijden we het harde gedeelte aan beide binnenkanten van de paksoi eruit.
 • De Paksoi kan nu in het stoommandje of vergiet en de warmtebron kan op hoog gezet worden. Doe de deksel op de pan, zodat stoom van het water in de pan blijft.
 • Wanneer de deksel gaat klepperen zet de warmtebron dan iets lager maar laat de deksel op de pan zitten. 
 •  Na ongeveer 6 minuten stomen is de paksoi gaar. Pas op wanneer de deksel er wordt afgehaald. Het is erg heet!!
 • Gebruik een tang om het mandje uit de grote pan te halen. En laat het mandje even uitlekken in de gootsteen.

Er kunnen allerlei kruiden en specerijen aan toe worden gevoegd om de paksoi helemaal af te maken. Dat is nodig anders heeft de paksoi een vrij vlakke smaak.

Hoe Paksoi Roerbakken? 

Paksoi kan je ook bereiden door te roerbakken. Dit is voor paksoi een vaak gebruikte bereidingswijze. Wat ga je doen in de keuken.

 • Snijd de paksoi op een snijplant in de lengte doormidden en was de paksoi goed. Het water kan nu goed langs de stelen lopen en het zand kan nu goed worden verwijderd.
 • Snijd nu het harde binnenste gedeelte weg en snijd daarna de bladeren in kleine reepjes en zet deze even opzij.
 • Snijd nu de stelen in dunne reepjes.
 • Zet de wok op de warmtebron met wat zonnebloemolie en maak dit goed heet.
 • Eerst gaan de stelen, die in dunne reepjes zijn gesneden, erin. Roerbak de paksoi ongeveer 5 minuten.
 • Nu gaan de bladeren erbij en deze worden ongeveer 2 minuten meegebakken. Zij slinken direct.

De Paksoi kan direct worden opgediend. Vaak wordt paksoi bij een gerecht toegevoegd. Heerlijk bij de bami bijvoorbeeld. 

Hoe Paksoi Grillen? 

Paksoi kun je op de barbecue grillen maar dit kan ook in de grillpan of in de oven op de grillstand. 

paksoi bereiden

Meestal worden de kleine Paksoi varianten hiervoor gebruikt. Snijd de paksoi in de lengte doormidden en was ze grondig. Zorg ervoor dat de barbecue of grillpan flink heet is en leg de paksoi erop. Laat de paksoi ongeveer 5 minuten grillen. Draai af en toe om. Wanneer de paksoi gaar is kun je deze afmaken met bijvoorbeeld een zelfgemaakte marinade.  

Hoe Paksoi In De Oven? 

Gebruik een grote paksoi in stukken gesneden of kleine baby paksoi of de Shanghai variant om de paksoi in de oven te bereiden.

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 • Snijd de Paksoi in stukken wanneer er grote paksoi wordt gebruikt, bij de kleine varianten mag de paksoi door de helft gedaan worden.
 • Was de paksoi goed en laat deze ook goed uitlekken. Doe de paksoi in een ovenschaal en doe er wat olijfolie of zonnebloemolie overheen en zet daarna de schaal in het midden van de oven.  
 • Laat deze 7 minuten staan en roer de paksoi om. Laat de paksoi nu nog een minuut of 8 staan in de oven. De paksoi is nu beetgaar. Het kan iets langer in de oven voor echte gare paksoi. Net wat je gewent bent!  

Paksoi Rauw eten? 

De paksoi kan ook rauw worden gegeten.  

Gebruik de kleine varianten van de paksoi en snijd de paksoi doormidden. Was de paksoi goed en leg de platte kant op een snijplant. Snijd de paksoi nu in kleine stukjes. Vooral de stelen zijn wat hard en het kan lastig zijn om een hard stuk steel te kauwen. 

De salade kan gecombineerd worden met een uitje, wortel of paprika.  Maak de salade af met een dressing, noten of zaden en er kan gegeten worden.  

Weetjes! 

 • In 100 gram paksoi zit meer dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine A. 
 • In 100 gram paksoi zit 75% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs