Wat Zijn De Best Passende Kruiden Bij Paksoi?

Deel deze blog makkelijk via:

Paksoi is een lang-bladerig open Chinese kool. Deze kool is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel. Paksoi wordt geteeld in de kassen in Nederland en in het buitenland. Paksoi kun je kruiden op verschillende manieren.  

Welke Kruiden Bij Paksoi? 

paksoi
  • Knoflook 
  • Gember 
  • Koriander 
  • Munt 
  • Ketjap Manis 
  • Basilicum 
  • Peper en zout 

De hoeveelheden die in deze blog beschreven worden zijn eetlepels en theelepels die afgestreken zijn en voor 2 personen. 

Wil je meer weten hoe je paksoi kan bereiden? Lees dan onze blog ‘Hoe Paksoi Bereiden?

Paksoi Stoven Kruiden 

Niet alleen kruiden maken de smaak. Ook specerijen en andere smaakmakers maken hier deel van uit: 

  • 2 el olie 
  • 1 struik paksoi 
  • 1 teen knoflook of 1 theelepel gedroogd 
  • 2 el citroensap 
  • 1 tl suiker 
  • Peper en zout 

De paksoi in 1 eetlepel olie bakken. Doe dit voor 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak dit even meer. Dan gaat er de Citroensap en suiker in. Roer dit goed door de paksoi. Voeg een snuf zout en peper door naar eigen wens en het gerecht is klaar!

Doe de deksel op de pan en laat het 10 stoven in de pan. Zet de warmtebron zo laag dat de paksoi net nog pruttelt. Eet smakelijk.  

Wanneer er bepaalde kruiden of smaakmakers niet voorhanden zijn, is dit geen ramp. Stoven zou alleen kunnen met peper en zout. Wanneer je geen citroensap hebt gebruikt, gebruik je ook geen suiker omdat suiker wordt gebruikt als tegenhanger voor de citroensap. Wanneer je geen knoflook hebt kun je deze gewoon weglaten.

Paksoi Wokken En Kruiden 

Niet alleen kruiden en specerijen maken de smaak maar ook andere smaakmakers: 

  • 4 el sojasaus 
  • 2 cm geraspte gember 
  • 2 tl gedroogde basilicum of één goede hand verse basilicum 
  • Peper en zout 
  • 2 tenen knoflook  

Maak een saus van sojasaus, gember, geperste knoflook 1 tot 2 tenen, en de gedroogde basilicum (Wanneer je verse basilicum gebruikt voeg je dit aan het einde van het wokken toe, daar het anders zijn smaak verliest). Verse basilicum voeg je dus niet toe aan het sausje.  

Wok het witte van de paksoi in olie in de wok pan ongeveer 2 minuten. Daarna kunnen de bladeren van de paksoi erbij en deze laat je slinken. Roer even goed door.

Voeg het sausje van kruiden en smaakmakers erbij en roer dit nogmaals goed door. Wok nu alles voor ongeveer 3 minuten. Wanneer je verse basilicum gebruikt kun je dat aan het einde toevoegen. Wok nog 1 minuut en je kunt de paksoi serveren.  

Als je bepaalde kruiden niet hebt, zoals bijvoorbeeld Gember, dan kun je dit gerust weg laten. Ook bij Basilicum is dit zo. Het wordt dan wel een ander gerecht maar net zo lekker. Wanneer je geen sojasaus hebt kun je Ketjap manis gebruiken. De paksoi wordt dan wat zoeter maar smaakt net zo lekker. Alleen peper en zout is bij het wokken ook prima.  

Paksoi Bakken en Kruiden 

  • Olie 
  • 2 tenen Knoflook geperst (of 1 wanneer je dit genoeg vindt)
  • 1 el Munt klein gesneden 
  • 1 volle el Koriander kleingesneden of 1 tl gedroogd 
  • Peper en zout 

Bak de knoflook in wat olie in een hapjespan. Voeg de paksoi, 1 struik fijngesneden, toe. Voeg na het slinken van de paksoi de eventueel gedroogde koriander toe. Laat dit 3 minuten meebakken. Voeg de peper en zout toe en doe de verse kruiden (munt en koriander) ook in de pan, wanneer je geen gedroogde kruiden hebt gebruikt.  Bak deze 1 minuut mee. Niet langer want dan verliezen de verse kruiden smaak. 

Wanneer je één van de kruiden niet hebt is dit geen ramp. Dan niet! Zelfs alleen knoflook of koriander smaakt prima. Alleen munt geeft net te weinig smaak maar met peper en zout is dit weer wel prima! Experimenteer, zou ik zeggen! Veel plezier. 

Paksoi In De Oven Met Kruiden 

Niet alleen kruiden maken de smaak. Specerijen en andere smaakmakers kunnen paksoi heerlijk laten smaken.  

  • Snuf Peper en zout
  • 2 tl Kolos geraspt 
  • 1 tl Sambal
  • 2 el Ketjap Manis 
  • Satésaus naar wens
  • Aardappelpuree 

Doe de paksoi in dunne repen in een bakpan en bak deze. Roer de paksoi tot alle vocht is verdwenen. Je kunt nu peper, zout en sambal aan de paksoi toe. Roer dit goed door elkaar.  

Doe de paksoi in een ovenschaal, giet daar satésaus overheen. Nu zou een laag aardappelpuree erover kunnen. Strooi wat kokosrasp over de aardappelpuree. Laat dit in de oven staan tot de aardappelpuree mooi kleurt.  

Wanneer je geen Ketjap Manis hebt kun je sojasaus gebruiken. Of niets. Je kunt de kokosrasp eventueel weglaten wanneer je dit niet in huis hebt. Zonder satésaus wordt het een ander gerecht maar is ook lekker met de aardappelpuree. Genoeg variatie! Eet smakelijk! 

Paksoi Koken En Kruiden 

  • 1 tl Uienpoeder 
  • 1 tl Knoflookpoeder 
  • Snuf Peper en zout 
  • Bouillonpoeder volgens verpakking 

Kook de paksoi, in reepjes, in tuinkruidenbouillon. Na ongeveer 7 minuten koken is de paksoi gaar. Giet deze af in de vergiet en laat de paksoi goed uitlekken. Voeg wat knoflookpoeder en uienpoeder toe en roer de kruiden er goed door.  

Een andere manier om paksoi te koken en kruiden is: 

  • Bieslook 
  • Peper en zout 

Kook paksoi in water met wat zout. Na het koken van 7 minuten is het gaar. Giet de paksoi af en strooi wat bieslook en peper er over. Roer dit goed door.  Eet smakelijk! 

Wanneer je bepaalde kruiden niet in huis hebt kun je deze gewoon weglaten. Alleen zonder zout wordt het wel erg flauw. Zout is altijd lekker in elk gerecht. Uienpoeder of knoflookpoeder kan je weglaten wanneer je dit niet in huis hebt of niet lekker vindt.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs