Hoe Aardappelen Bewaren? Alle soorten en maten!

Deel deze blog makkelijk via:

Aardappelen zijn knollen die onder de grond groeien aan de aardappelplant. Nederland is een echt aardappelland. Nederland staat in de top 10 van aardappel producerende landen. Daarnaast zijn we ook een aardappel etend land. Gekookt, gebakken, geroosterd, uit de oven of in de frituur. Wij zijn er verzot op. 

Hoe kan je aardappelen bewaren? Dat kan op verschillende manieren:

  • Ongeschilde aardappelen bewaar je op een droge vochtige plaats bij een temperatuur van ca. 7 tot 10 graden.
  • Geschilde aardappelen kan je 2 dagen bewaren in water in de koelkast.
  • Gekookte en gebakken aardappelen 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.  

Behalve dat aardappelen lekker zijn is het voor een goede smaak belangrijk om de aardappelen op een juiste manier te behandelen, te bewaren en te bereiden. Deze worden hieronder verder uitgewerkt.  

Hoe Ongeschilde Aardappelen Bewaren? 

Ongeschilde aardappelen kan je zowel buiten als in de koelkast bewaren. Vroeger was het gebruikelijk de aardappelen niet in de koelkast te bewaren, maar nu kan dat wel. De aardappelen worden hierdoor echter zoeter van smaak. Aardappelen om friet mee te maken kunnen dus beter niet in de koelkast bewaard worden.  

aardappelen bewaren

Voeger gingen de aardappelen van de boer zonder verdere verwerking direct naar de supermarkt of naar de groenteboer. Het waren meestal ongewassen aardappelen. Het vuil en de grond die dan nog op de aardappelen zit zorgt voor bescherming en een langere houdbaarheid.  

De aardappelen die wij nu kopen zijn gewassen en schoon. Hierdoor is de houdbaarheid korter en dit is een extra reden om de aardappelen in de koelkast bewaard worden.

De bewaarplaats kan nu dus de groente la van de koelkast zijn of een droge en vochtige ruimte. Echter beschikken de meeste moderne huizen vandaag de dag niet over een donkere en vochtige kelder en is de koelkast vaak de beste optie. 

Hoe Geschilde Aardappelen Bewaren?

Hele geschilde aardappelen kan je het best bewaren in de koelkast, ondergedompeld in water. Ze blijven dan twee dagen goed. Zijn de aardappelen al gesneden dan is het maar 1 dag. Als ze langer in het water blijven dan worden ze snel bruin en zoeter van smaak.  

Hoe Gekookte Aardappelen Bewaren?

Wanneer aardappelen gekookt zijn kan je ze ook nog bewaren en hoef je het niet weg te gooien. Je kan ze bijvoorbeeld bewaren om nog op te bakken of om er een aardappelsalade mee te maken.  

Gekookte aardappelen kan je in de koelkast ca. 2 dagen bewaren. Je hebt snel genoeg door of de aardappelen nog goed zijn wanneer je ze weer wilt gebruiken. Als de gekookte aardappelen grijs/groenig van kleur zijn, ruiken of glazig zijn kan je ze niet meer gebruiken.  

Je kan de gekookte aardappelen ook invriezen, ze blijven dan 3 maanden goed. Dit is echter niet de beste optie. Aardappelen bestaan voor een groot deel uit water. Wanneer je de aardappelen ontdooid zal het water zich afscheiden en krijgt de aardappel een andere structuur en smaakt. Wanneer je ze toch wilt invriezen kan je er beter puree van maken. 

Hoe Gebakken Aardappelen Bewaren?

Voor gebakken aardappelen is er eigenlijk maar een bewaaradvies. In de koelkast. Laat de aardappelen na het bakken 2 uur afkoelen en bewaar ze afgesloten in de koelkast. Je kan ze maximaal 24 uur bewaren. Het kan ook tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaard worden, maar de smaak en kwaliteit worden wel minder.  

Kan Je Rauwe Aardappelen Ook Invriezen?  

Het is niet een alledaagse vraag, maar rauwe aardappelen kan je niet invriezen. Wil je ze in de vriezer bewaren dan zal je ze eerst moeten schillen en voor 5 minuten koken. Daarna afkoelen in koud water. De aardappelen droogdeppen en in een vrieszak of diepvriesbakje stoppen. Nu zijn ze tot 3 maanden houdbaar ik de vriezer. 

Waarin Kan Je Aardappelen Het Beste Bewaren? 

Wanneer je de ongeschilde aardappelen buiten de koelkast wilt bewaren, dan hebben de aardappelen luchtstroom nodig. Dit gaat de ophoping van vocht tegen waardoor de aardappelen kunnen bederven. Voeger werden de aardappelen dan ook bewaard in een jutte zak.

De aardappelen die wij bij de supermarkt komen zitten meestal in een plastic zak met gaatjes. Dit lijkt op het principe van een jutte zak, maar dat is het niet. Het beste is om de aardappelen uit de zak te halen en in een grote bak met gaten te bewaren of ze over te gooien in een papier zak.

Wil je dit allemaal niet doen, koop dan je ongeschilde aardappelen in kleine porties, je kan ze dan in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. 

Wat Zijn De Gevolgen Wanneer Je Ze Niet Goed Bewaard? 

Ongeschilde aardappelen die niet goed bewaard worden kunnen snel bederven. Wanneer ze buiten de koelkast niet genoeg ventilatie krijgen kunnen ze snel krimpen en verrotten. Ook ontstaan er snel nieuwe uitlopers. Deze uitlopers zijn niet eetbaar en moeten tijdens het schillen verwijderd worden.  

Wanneer de ongeschilde aardappelen in een omgeving met licht worden bewaard, wordt er solanine gevormd in de aardappel. Solanine is giftig wanneer het in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Het kan misselijkheid en diarree veroorzaken. Solanine bevindt zich in de schil en ca. 3, 5 mm van het vruchtvlees. Toch is het beter de gehele aardappel weg te gooien.  

Solanine geeft de aardappel een bittere smaak en zorgt voor een branderig gevoel in de mond.  

Geschilde en gekookte aardappelen die niet goed bewaard worden verkleuren heel snel. Ze krijgen dan een grijze/groene kleur. Daarnaast worden de aardappelen slap en gaan ze ruiken. Het is dan niet meer eetbaar en het enige wat ja kan doen is de aardappelen weggooien.  

Niet Bewaren Naast Andere Groeten En Fruit

Aardappelen kan je het best los van andere groente en fruit bewaren. Bepaalde snel rijpende groente en fruitsoorten zoals ui, appel, banaan en tomaat laten namelijk het gas ethyleen los. Dit gas zorgt ervoor dat dat de aardappelen sneller uitlopen. Deze uitlopers kan je niet eten en moet je ervan af snijden. Daarnaast ziet het er ook niet gezellig uit.   

Behandeling Van De Aardappel

De aardappel is een kwetsbaar product. Bij hardhandige verwerking kan de aardappel beschadigd raken en verkleuren. Hij krijgt dan blauwe plekken die je tijdens het verwerken moet verwijderen. Gooi de zak aardappelen niet in een keer leeg op je aanrecht. Haal ze een voor een uit de zak en leg ze na het schillen rustig in de pan.  

Weetjes

Aardappelen worden ingedeeld in 3 groepen nl:  

  • Consumptie-aardappelen; voor koken bakken en friet 
  • Zetmeelaardappelen; grondstof voor de aardappelmeel industrie 
  • Pootaardappelen; aardappelen voor nieuw pootgoed.  

De aardappel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Het is niet zeker of dit Peru of Chili was. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappel omstreeks 1536 mee naar Europa. De monniken zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de aardappel over de rest van Europa. Zij pootten de aardappelen in hun kloostertuinen.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs