Hoe Kouseband Maken? Meerdere mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Kouseband is een peul die lijkt op de sperzieboon. De kouseband is alleen veel langer en heeft een meer uitgesproken smaak dan de sperzieboon. Zij kunnen 90 centimeter worden wanneer zij in Aziatische gebieden en zuid Amerika worden gekweekt. In Nederland kunnen zij hooguit 40 à 50 centimeter worden, omdat zij in kassen worden gekweekt. De kouseband is nog geen algemene groente in Nederland maar ze zijn zeker wel verkrijgbaar. Hoe maak je kouseband klaar? 

Was de kouseband en snijd het uiteinde van de peulen. Snijd de kouseband in stukjes van 5 centimeter. Bak de kouseband met een uitje in een pan met olie en verkruimel er een bouillonblokje boven. Na 10 minuten bakken is de kouseband klaar. Voeg peper toe

Kouseband kun je op vele manieren maken met vele andere smaakmakers. Hieronder zijn een aantal variaties te lezen ‘hoe kouseband klaar te maken’ en 1 recept, natuurlijk op plantaardige basis, maar zeker net zo lekker! 

Kouseband komt ook voor in onze lijst met soorten bonen. Bekijk hiervoor onze blog ‘17 Soorten Bonen Met Alle Informatie!‘.

Kouseband Kopen 

Wanneer je kouseband gaat kopen is het fijn om ook verse te kopen. Minder verse zijn slap, voelen dus niet stevig aan en zijn soms wat geel van kleur.

kouseband

Soms worden de kouseband  bespoten met water in de winkel. Zo zie zij er fris en heldergroen uit. Houd de kouseband even in de hand, kijk en voel goed of zij vers zijn en koop deze dan.  

Kouseband Recept 

Om met een makkelijk recept te beginnen lees je hier hoe je kouseband, met toevoegingen, kunt maken. 

Wat heb je nodig: 

  • Kouseband 500 gram 
  • ½ uitje gesnipperd 
  • 5 eetlepels olie 
  • Tuinkruiden of groentebouillonblokje verkruimeld 
  • Peper 

Hoe maak je overheerlijke kouseband: 

  1. Was de kouseband en snijd het uiteinde eraf.  Haal eventueel ook de draden eraf die je tegen kan komen. Zij zitten aan de zijkant van de kouseband.
  2. Snijd de kouseband in stukjes van ongeveer 4 centimeter of langer, wat jij wil en leuk vindt staan op het bord.
  3. De olijfolie gaat nu in de wok of hapjespan en je verwarmt deze. 
  4. Voeg de ui toe en bak deze glazig. 
  5. De kouseband mag nu bij de olie in de pan en je bakt deze ongeveer 10 minuten aan op middelhoog vuur, anders verbranden de bonen.
  6. Voeg na 1 minuut het verkruimelde bouillonblokje toe en een paar eetlepels water en roer dit goed door de kouseband en ui.  
  7. Blijf roeren en ‘omgooien’ zodat de kouseband niet aanbrandt. 
  8. Na 10 minuten ga je proeven of de kouseband gaar is en voeg je eventueel peper toe, naar wens.  

Dit is hoe kouseband klaargemaakt kan worden.  Lekker met gebakken aardappelen of rijst.

Kouseband Koken 

Wanneer je kouseband wilt koken dan kan dat. Wel moet je wat voorbereidingen treffen om ze goed te kunnen koken en lekker klaar te maken. Maar eerst, wat heb je nodig voor 4 personen: 

kouseband snijden
  • 500 gram kouseband 
  • Zout naar smaak 

Hoe ga je te werk om schoongemaakte kouseband te koken: 

  1. Was de kouseband en haal het uiteinde eraf. 
  2. Neem gelijk de draden mee die aan de zijkant van de kouseband zit. Deze zijn hard en stug en vele vinden dit niet lekker. 
  3. Snijd de kouseband in stukjes van ongeveer 5 centimeter.
  4. Voeg de kouseband in een pan met koud water en een beetje zout, en zet deze op een warmtebron. 
  5. Kook de kouseband ongeveer 15 minuten en proef of zij gaar zijn. 
  6. Serveer de kouseband op een leuke schaal of schep het gelijk op je bord.

Eet smakelijk! 

Kouseband Bereiden

Er zijn tal van kouseband gerechten die je kunt maken. Sommige zijn zeer uitgebreide recepten, andere weer makkelijk. Hieronder kun je een aantal recepten vinden waar kouseband de hoofdrol speelt of verwerkt in een gerecht. Veel plezier met koken en uitproberen!

Recept Kousenband

Dit recept heeft niet zoveel ingrediënten en is makkelijk te maken. Samen met gekookte aardappelen heel lekker. Het koken van aardappelen hebben wij beschreven in onze blog ‘Hoe Lang Aardappelen Koken?‘.

Wat heb je nodig voor 2 personen voor dit plantaardige recept met kouseband: 

  • 500 gram kouseband 
  • 1 à 2 fijngesnipperde uitjes 
  • 1 ½ Tuinkruidenbouillonblokjes verkruimeld
  • 2 à 3 tenen knoflook, uitgeknepen 
  • Zonnebloemolie (die kan tegen de hitte van het bakken) 
  • Peper en zout naar wens. 
  • paprikapoeder
  • 2 bosuitjes, gesneden

Het bereiden van deze kouseband recept gaat als volgt: 

  1. Was de kouseband en snijd het uiteinde van de kouseband, neem gelijk de lange draden mee die aan de zijkant zitten van de kouseband. 
  2. Snijd de kouseband in stukjes van 5 centimeter. 
  3. Zet de hapjespan of wok op met olie en laat de olie warm worden. 
  4. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze even aan tot de ui glazig ziet. 
  5. Voeg de tuinkruidenbouillonblokjes toe met een paar eetlepels water. Roer dit goed door. 
  6. Doe de kouseband in de pan en roer dit door de uien. Bak de kouseband even mee.
  7. Doe een deksel op de pan en stoof de kouseband in 10 minuten gaar. Blijf erbij en roer af en toe om te kijken of de kouseband niet aanbakt. Voeg anders wat water toe (een paar eetlepels) 
  8. Voeg onder wel de peper toe en proef wat je van jouw zelfgemaakte kouseband vindt. Wanneer deze naar jouw smaak goed en gaar is dan schep je lekker op!

Serveer op het bord nu ook de bosuitjes en een beetje paprikapoeder om het echt af te maken. Een eenvoudig gerecht en toch lekker. Eet smakelijk! 

Surinaamse Kouseband 

In Suriname wordt kouseband veel gegeten dus een recept van Surinaamse kouseband mag natuurlijk niet ontbreken.

Dit zijn de benodigdheden: 

  • 500 gram kouseband maar dit kan ook speziebonen zijn 
  • 250 gram aardappel, in blokjes gesneden. 
  • 2 el zonnebloemolie 
  • 1 tl suiker
  • 2 of 3 tenen knoflook, geperst
  • Scheutje Maggi
  • 2 uitjes, gesnipperd 
  • Snuf zout 
  • 1 kopje water 

Hoe maak je Surinaamse kouseband: 

  1. Fruit de ui en knoflook een beetje glazig in een hapjespan met zonnebloemolie. 
  2. Voeg de aardappelblokjes erbij, ook de kouseband. 
  3. Voeg de maggi, suiker, water en zout toe en laat dit 15 minuten stoven. Doe dus de deksel op de pan en kijk af en toe of het niet aanbrandt. Voeg dan een beetje water toe. 
  4. Na 15 minuten proef je hoe gaar de kouseband is. Wanneer er veel water zit in de pan dan giet je het even af en anders schep je het zo op je bord. 

Proef nu of je gerecht op smaak is. Je kunt het nu nog op smaak brengen met zout of peper, of nog een beetje maggi. Eet smakelijk! 

Roti Kousenband 

Om roti kousenband te kunnen eten kun je het volgende doen wanneer je geen vlees eet of altijd op plantaardige wijze eet: 

Dit heb je nodig:

  • 4 vellen roti 
  • 400 gram aardappelen 
  • 2 uitjes, gesnipperd 
  • 300 gram plantaardige kipstuckjes (in supermarkt te koop) 
  • 500 gram kousenband 
  • 3 eetlepels masala kruiden 
  • 750 ml tuinkruidenbouillon (met 1 ½ blokje tuinkruiden bouillon)
  • 1 tl Sambal  
  • Zonnebloemolie 
  • Zout en peper 

Hoe maak je dit klaar: 

Zet alle ingrediënten gesneden klaar in bakjes zodat je dit kan gebruiken zonder het nog te moeten snijden of uitpakken. 

  1. Bak in een koekenpan met een beetje zonnebloemolie de plantaardige kipstuckjes. Deze zijn al gaar en dus na 2 minuten zijn zij gebakken!! 
  2. Doe de ui en knoflook erbij en bak deze glazig. 
  3. Voeg een ½ blokje maggi toe en een kopje water (150 ml ongeveer) met 1 eetlepel masala kruiden en laat dit op de laagste stand/vuur staan zodat het niet aanbrandt.  
  4. Doe in een andere koekenpan wat olie en bak de kleine ronde krieltjes aan. Voeg er een ½ theelepel sambal aan toe en 1 eetlepel masala kruiden. Voeg daarna water toe totdat de aardappeltjes net onder staan en kook deze zachtjes, 15 minuten. 
  5. Wanneer de aardappeltjes gaar zijn kun je deze toevoegen aan de kipstuckjes met ui en knoflook. 
  6. Roer dit goed door elkaar zodat alles goed mixt en proef wat je ervan vindt. Voeg peper en zout toe naar wens. 
  7. Leg wat van dit kousenband mengsel op een roti vel en geniet van deze roti kousenband. 

Roti wordt traditioneel met de hand gegeten. Je scheurt wat van het roti vel af en stop dit in de mond. Daarna kan je de groente in je mond stoppen met de hand. Een ervaring rijker? 

Eet smakelijk! 

Kouseband Met Noten

Omdat noten heel goed bij kouseband kunnen is hier een recept met pinda’s.

kouseband met noten

Wat heb je nodig om kouseband met noten te maken:

  • kouseband, 400 gram
  • 3 el ongezouten pinda’s of 3 el. amandelen
  • 5 el kokos
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • basterd suiker (licht bruin)
  • 1 Citroen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie, deze heeft een neutrale smaak

Hoe ga je kouseband maken met noten:

  1. Snijd de uiteinden van de kouseband af en haal eventueel de draden die aan de zijkant zitten weg.
  2. De kouseband moet in stukjes worden gesneden, ongeveer 5 centimeter.
  3. Kook de kouseban in 15 minuten gaar. Proef even of het naar wens is. Wanneer het gaar is kun je deze afgieten.
  4. Ondertussen maal de pinda’s of amadelen klein in een keukenmachine, zo klein als je wilt. Er mogen wat stukjes in blijven zitten maar dit is geheel persoonlijk.
  5. Rooster de kokos even in een anti aanbaklaag pan.
  6. Rasp de helft van de citroen, Meng de citroen met de kokos, suiker, pinda’s, komijn in een kom. Voeg olie toe om het een samenhangend geheel te maken. Doe dus eerst een halve eetlepel erbij daarna eventueel de rest.
  7. Voeg pindamengsel en kouseband samen en roer dit goed door.

En nu proeven, proeven of het op smaak is. Voeg meer pindamengsel toe, voeg eventueel zout of peper toe en breng je gerecht op smaak. Serveer met gebakken aardappelen of rijst. Eet smakelijk!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs