Hoe Knoflook Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Net als ui en bieslook is knoflook een bolgewas. Hij slaat zijn energie op in de bol. Knoflook is goed en lang houdbaar. Je moet alleen even weten hoe en dat wordt hieronder beschreven.   

Hoe knoflook bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Bewaar knoflook nooit in de koelkast!
  • Knoflook bewaar je op kamertemperatuur met voldoende ventilatie, het is dan enkele maanden houdbaar.
  • In de vriezer is knoflook zeker 3 maanden houdbaar, wel in een zak of afgesloten bakje. 

Gepeld of ongepeld, als bol of als teen, verse of gedroogde knoflook ze hebben allemaal hun voorkeur wat betreft het bewaren. Hieronder lees je de verschillende mogelijkheden.  

Met verse knoflook kan je heerlijke saus maken, knoflooksaus. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Knoflooksaus Maken?‘. Poffen van knoflook kan op verschillende manieren. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe knoflook Pellen? Meerdere manieren‘.

Knoflook Bewaren 

Droge of verse knoflook (heeft een groene steel) bewaar je het best op een droge, donkere plek bijvoorbeeld in de voorraadkast of keukenkast. Stop de bollen niet in een afgesloten bakje of zak, dan gaat het namelijk rotten. Knoflook heeft net als zijn familielid de ui ventilatie nodig dus een rieten mandje is ideaal. Een papieren zak kan als prima alternatief dienen. Ongepeld en op de juiste manier opgeslagen kunnen de bollen ongeveer 3 maanden goed blijven. Aangebroken, ongepelde tenen blijven ca. 10 dagen goed. 

knoflook

Losse gepelde tenen moet je bewaren in de koelkast is een afgesloten bakje. Ze blijven dan 5 dagen goed.  

Gehakte of geperste knoflook is 1 dag in de koelkast houdbaar in een afgesloten bakje of zakje.  

Knoflook Bewaarpot 

Een knoflook bewaarpot heet ook wel een Römertopf pot. Deze potten zijn bedoeld om de knoflook in de keuken te bewaren. Je hoeft ze dan niet in een voorraadkast of keukenkastje op te bergen. In deze potten kan je bijvoorbeeld ook je uien bewaren.  

De beste potten zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals ongeglazuurd keramiek. De deksel kan van keramiek zijn maar er zijn ook modellen met een deksel van kurk.  

De pot heeft aan de onderkant luchtgaten zodat de gehele pot kan ventileren en de knoflook niet kan beschimmelen.  

Afgezien dat dit een hele goede opbergplaats is voor knoflook staat het ook gewoon leuk in de keuken. 

In een Römertopf pot blijft de knoflook ca. 3 maanden goed. 

Knoflook Bewaren In De Koelkast 

Knoflook voelt zich niet fijn in de koelkast. Het bederft dan heel snel en kan gaan schimmelen. Teentjes knoflook die al gepeld en over zijn moet je wel in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of zakje. Dit zal echter niet vaak gebeuren wat je pelt altijd het juist aantal tenen voor je gerecht. Toch? 

Knoflook Bewaren In De Diepvries 

Knoflook kan je prima bewaren in de diepvriezer. Hele bollen, aangebroken bollen en gepelde of ongepelde tenen zijn zo prima te bewaren. Doe ze wel in een afgesloten zak of bakje. Ze zijn zo drie maanden houdbaar voordat ze aan kwaliteit inboeten.  

Bedorven Knoflook  

Knoflook is bedorven wanneer de tenen donkere/groene plekjes bevatten. De knoflook is dan namelijk aan het rotten. Ook als de tenen zacht zijn is de knoflook niet echt goed meer. De smaak is dan minder. Wanneer het binnenste van de knoflookteen groen is kan je ze nog wel eten, alleen de smaak is iets bitterder.

Knoflook Drogen 

Knoflook kan je prima drogen en het is nog lekker ook. Pel de teentjes en snij ze in plakjes. Leg de gesneden teentjes op bakpapier op een bakplaat in de oven. Zorg ervoor dat de oven is ingesteld op 50 graden. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de plakjes, dus je moet wel blijven opletten. Wanneer ze krokant zijn haal je de bakplaat uit de oven, laat de teentjes afkoelen en stop ze in een afsluitbaar bakje. Wel eerst even proeven natuurlijk.  

Knoflook In Olie 

Je kan de knoflook ook in olie bewaren. Doe dit alleen met gedroogde knoflook. Verse knoflook geeft namelijk gevaarlijke bacteriën af die botulisme veroorzaken. 

Pel de tenen en snij eventueel in stukjes. Stop ze in een fles of bakje. Voeg eventueel andere kruiden als tijm toe voor een andere smaak.  

Er wordt gesuggereerd dat als de olie in de vriezer bewaard wordt de eventuele bacteriën doodgaan.  

Knoflook Bewaren In Azijn Of Wijn 

Knoflook is prima te bewaren in azijn of wijn. Het vraagt even wat handelingen maar is wel leuk om te doen.  

Pel de knoflooktenen en vul de pot of fles geheel met de knoflooktenen. Vul de pot af met wijn of azijn. Voor extra smaak kan je naar eigen inzicht kruiden toevoegen. Je kunt rozemarijn, peper, laurier of oregano gebruiken. Kies je eigen smaakt! 

De knoflook en de olie blijft in de koelkast op deze manier 4 maanden goed. Zie je verkleuring of wordt het troebel, gooi het dan weg.  

Bewaar het niet op kamertemperatuur wat dan kan je het snel weggooien! 

Hoe Knoflook Zout Maken? 

Je kunt van gedroogde tenen ook knoflook zout maken. Dit is een subtiele verandering van de smaak van zout.  

Hierboven heb is beschreven hoe je de tenen kunt drogen.  

Stop de gedroogde tenen in de mixer en hak de tenen fijn tot een poeder. Meng nu 1 deel poeder op 4 delen zout en meng het geheel goed door elkaar. Stop het mengsel in de afsluitbare pot en plaats deze op een donkere plaats.  

Uitlopen Van Knoflook 

Ook al doe je alles goed en bewaar je de knoflook op de juiste manier, toch is er de mogelijkheid dat de knoflook gaat uitlopen. Is de knoflook dan nog wel te eten?  

Ja, de knoflook is dan nog prima te eten, alleen zal de smaak wat anders zijn. Deze wordt bitter. Zelfs de uitlopers kan je prima eten. Je kunt ze dus nog prima verwerken in je gerecht.  

Knoflook Uitlopers Planten 

Een veel gestelde vraag is of je knoflook met uitlopers ook kan planten. Het antwoord is ja. Je kan de knoflookteen gewoon in de grond stoppen of in een potje. Het zal verder uitgroeien en een nieuwe knoflookbol vormen.  

Het beste is om de knoflookteen voor de winter in de grond of pot te stoppen te stoppen. De knoflook heeft namelijk kou nodig om te groeien. Ook dit is een prima manier om knoflook ’te bewaren’.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs