Wat Is Hummus? En Veel Meer Informatie

Deel deze blog makkelijk via:

De meeste mensen hebben wel een idee van hummus; die beige getinte broodspread waarmee je een pitabroodje vult of wortelen en andere groente in dip, maar hebben geen idee wat het is, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Wat is hummus en hoe kan je hummus maken?

Hummus is een Arabische dip of spread die is gemaakt van kikkererwten. De erwten zijn gekookt en gepureerd. Vervolgens gemengd met tahini (een pasta gemaakt van sesamzaadjes), olijfolie, citroensap, knoflook en zout. 

Kikkererwten zijn een groente die al duizenden jaren in het Midden-Oosten en India wordt verbouwd en de basis vormen voor hummus.  Wat is hummus? Hoe hummus maken? Hoe hummus eten? Wat zijn de hummus ingrediënten? Zijn een paar vragen die in dit artikel besproken worden.  

Wat Is Hummus? 

Kikkererwten zijn een zoete en nootachtige peulvrucht die ongelooflijk romig worden wanneer ze worden gemengd, vooral als je een paar lepels sesam-tahin en een gezonde scheut goede olijfolie toevoegt. Citroensap geeft de melange een scherpe balans, terwijl knoflook zijn eigen twist eraan toevoegt.

Het is fantastisch met alleen deze zes ingrediënten (plus zout en peper), maar er kan ook nog geëxperimenteerd worden met andere ingrediënten zoals sumak, komijn en gerookte paprika. 

Hummus Ingrediënten 

Voor hummus maken zijn maar een paar basis ingrediënten nodig. De populariteit van hummus heeft ervoor gezorgd dat er meer soorten op de markt komen. Echter, de basis van hummus bestaat uit 6 ingrediënten. Onderaan dit artikel staat een recept met de hoeveelheden per ingrediënt.  

 hummus ingrediënten
  • Kikkererwten. Kikkererwten of garbanzo-bonen) zijn de basis voor hummus. De zachte bonen worden gepureerd tot een gladde pasta. Je kunt ingeblikte of zelfgemaakte kikkererwten gebruiken. Zelf gewelde en gekookte kikkererwten een hebben een kleine voorsprong als het gaat om de smaak. Wij hebben ook een artikel geschreven over het koken en bereiden van kikkererwten, dat kan je hier lezen. 
  • Tahin. Tahin is een pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes, een teentje knoflook, citroensap en gehakte peterselie Tahin maakt de hummus ongelooflijk smakelijk. Je kunt Tahin in de winkel kopen of je kunt het zelf maken. Als je hummus zonder tahin wilt maken, laat je het gewoon weg. Een kikkererwtenpuree zonder tahin is nog steeds heel lekker. Voeg gewoon meer olijfolie toe. Een andere optie is om in plaats daarvan een natuurlijke ongezoete romige pindakaas te gebruiken. 
  • Vers citroensap. Dit is echt belangrijk voor uitstekende hummus, verse citroensap. Citroensap uit een flesje smaakt lang niet zo goed. 
  • Verse knoflook. Verse knoflook voegt een beetje kruiden en ‘body’ toe. Een kleine teen is al voldoende, het moet niet overheersen.  
  • Paprikapoeder. Paprikapoeder en zout helpt om de smaken los te laten komen. De paprika voegt een beetje meer kruidigheid aan de hummus toe. 
  • Olijfolie. Olijfolie maakt de textuur van de hummus af, het zorgt voor een gladde puree. Voegen ook een beetje olijfolie wanneer het geserveerd wordt, het oog wil namelijk ook wat!  

Dit zijn de basis ingrediënten van hummus.

Hummus Maken 

Hummus maken is niet zo moeilijk. Het is een kwestie van alles met elkaar mengen. Volgens oud recept is er wel een volgorde in het mengen van de ingrediënten, maar dat wordt vandaag de dag niet zo sterk meer gevolgd.

Voor het maken van hummus is een keukenmachine wel zo makkelijk.  

Als eerste gaan de tahin en het citroensap in de mixer. Mix deze met elkaar. In plaats van een vloeistof wordt het nu een crème.  

Doe nu de rest van de ingrediënten in de mixer met laat deze een minuut zijn werk doen. Voeg nog een snufje zout toe en wanneer je de hummus te dik vindt, dan een paar lepels water toevoegen en weer mixen.  

Doe de hummus nu in een leuke kom of bord, leg er nog wat hele kikkererwten en peterselie bovenop. De ‘finishing touch’ komt van de oliefolie. Bestrooi de hummus met een beetje olijfolie.  

Soms lees je dat je de schil van de kikkererwten moet verwijderen, voordat je de hummus gaat maken. Dit is echter niet nodig. De schillen geven namelijk ook smaak af en deze hoef je voor een goede hummus niet te verwijderen.  

Soorten Hummus 

Voor traditionele hummus zijn 6 ingrediënten en een beetje water en zout nodig, kikkererwten, knoflook, tahin, olijfolie, komijn en citroensap. 

Echter door de populariteit en de daaraan gekoppelde vraag naar hummus, wordt er ook geëxperimenteerd met andere ingrediënten en ontstaan er nieuwe, naar westerse smaak georiënteerde soorten hummus.  

rode bieten hummus
Rode bieten hummus

Soorten hummus en variëteiten die in de supermarkt te vinden zijn:  

  • Pompoen hummus 
  • Hummus zongedroogde tomaat 
  • Pikante hummus 
  • Rode biet met hummus 
  • Hummus tomaat-basilicum (Italian style!) 
  • Kerrie hummus 
  • Hummus met groente

Enzovoorts, enzovoorts. Er is genoeg keuze in de winkel. Echter wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt zie ja allemaal smaak- en kleurversterkers, goedhoudmiddelen en andere chemisch producten. Daarom gaat onze voorkeur naar het zelf maken van hummus. Het is niet veel werk maar o zo lekker en vers.  

Ook zijn er soorten hummus waarvan de basis geen kikkererwt meer is, maar een ander soort boon. Ook dit is een variatie op de traditionele hummus.

Er zijn eindeloze manieren om hummus te gebruiken: als een dip samen met volkorenbrood of crackers, gesmeerd op een sandwich samen met groenten, als een dressing op salade of granen, en zelfs als een gezonde vervanging voor boter.

Vanwege alle verschillende soorten hummus die nu in bijna alle supermarkten verkrijgbaar zijn, is het vinden en gebruiken van hummus nog nooit zo eenvoudig geweest. 

Hoe Hummus Bewaren 

Hummus die je gekocht hebt in de winkel is eenvoudig, volg de instructie op het etiket.  

Verse zelfgemaakte hummus is beperkt houdbaar. Daar er alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt zijn is de hummus drie dagen houdbaar in de koelkast, wel in een afgesloten bakje.  

Invriezen van hummus is niet aan te raden, de structuur veranderd dan en wanneer het ontdooid is, is het nooit meer zo lekker als vers klaargemaakt.  

Hummus Recept 

Tot slot nog de ingrediëntenlijst van het maken van traditionele hummus.

  • 350 g biologische kikkererwten in pot 
  • ½ citroen 
  • 1 teen knoflook 
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 3 el tahin sesampasta 
  • ½ tl zout 
  • 5 el water 
  • 1 el extra vierge olijfolie 
  • Eventueel ½ tl milde paprikapoeder 
hummus

De bereiding staat hierboven beschreven onder de kop ‘Hummus Maken‘. Voordat je de kikkererwten gebruikt, eerst even afspoelen onder de kraan.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs