Hoe Kikkererwten Koken? Afhankelijk van verwerking!

Deel deze blog makkelijk via:

De kikkererwt valt onder de groep peulvruchten en komt van oorsprong uit Noord-Afrika. In Nederland kan je gedroogde kikkererwten kopen of in blik. Kikkererwten nemen toe aan populariteit in Nederland, omdat het een hoofdingrediënt is voor hummus en falafel. Maar hoe kan je kikkererwten koken?

Gedroogde kikkererwten moeten eerst minimaal 8 uur weken in ruim water. Spoel ze vervolgens af onder de kraan. Breng ruim water aan de kook en voeg de erwten toe. Kook ze nu voor 1 – 1,5 uur. Kikkererwten uit blik of glas alleen opwarmen.

Kikkererwten kan je op veel meer manieren klaar maken dan alleen maar koken. Meer hierover kan je lezen in een andere blog van ons, namelijk ‘Hoe Kikkererwten Bereieden? Meerdere manieren!’. In deze blog gaat het alleen over het koken van kikkererwten.

Kikkererwten Koken Hoe Lang

Kikkererwten kan je koken voor meerdere toepassingen. Waar je de kikkererwten verder voor gaat gebruiken bepaalt mede de kooktijd. Ook is het van belang of je droge of gewekte kikkererwten gebruikt. Of uit blik en glas.

Onderstaande tabel geeft een indicatie hoe lang kikkererwten moeten koken afhankelijk van type en/of toepassing.

#Soort of waarvoorWaarvoor gebruikenWeken Kooktijd
1Gedroogde kikkererwtenO.a. voor Hummus of soep10 uur1,5 uur
2Gedroogde kikkererwtenO.a. voor Falafel of groente10 uur1 uur
3Kikkererwten uit blik of glasHummus, falafel en groentenee10 minuten
Hoe lang kikkererwten koken

Kikkererwten uit glas en blik zijn al gekookt, deze kikkererwten moeten alleen even warm gemaakt worden.

Gedroogde Kikkererwten Koken

Kikkererwten die gedroogd zijn moeten we eerst weken voordat ze gekookt kunnen worden. Dit is nodig omdat al het vocht uit de kikkererwten is ontrokken. Dit wordt gedaan om de houdbaarheid van de kikkererwten te verlengen.

Willen je gedroogde kikkererwten koken dan kan je ze eerst weken. Dit weken vraagt wel even de tijd dus je moet hier wel even rekening mee houden als je gaat koken.

Vul een grote pan met water en doe hier vervolgens de kikkererwten in. Zorg voor voldoende water, want de kikkererwten nemen het water op. Neem als regel dat er 10 cm water moet staan boven de kikkererwten.

kikkererwten koken

Kijk na twee uur hoe het gaat en of er nog voldoende water in de pan zit. Zo niet, vul het dan aan, doe de deksel op de pan en laat de kikkererwten nu 8 – 10 uur weken. Je zult zien dat ze nu twee keer zo groot zijn geworden. Giet de kikkererwten vervolgens af en spoel ze af onder de kraan.

Voor het koken zet je een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Als het water kookt gaan de kikkererwten in de pan.

Kook nu de kikkererwten 1 uur voor harde kikkererwten en 1,5 uur voor zachte. Het fijne van kikkererwten is dat je ze niet kapot kunt koken. Het kan normaal gesproken niet fout gaan.

Gier de kikkererwten af in een vergiet en serveer ze op een bord of spoel ze af met koud water als je ze verder gaat verwerken in falafel of hummus.

Kikkererwten uit blik of glas hoe je meestal alleen maar te verwarmen en niet te koken.

Kikkererwten Koken Zonder Weken

Het weken van kikkererwten wordt om twee redenen gedaan. De eerste is dat tijdens het weken de erwten vocht opnemen, ze worden zachter en hierdoor neemt de kooktijd aanzienlijk af.

Daarnaast zorgt het weken ervoor dat de suikers in de erwten worden afgebroken. De suikers zorgen voor winderigheid in ons lichaam. Als je dus eerst weekt, kan je lichaam de erwten beter verwerken. Wel zo prettig dus.

Heb je geen tijd om ze 10 uur te weken, dan kan je het versnelt doen. Breng ruim water aan de kook en kook de erwten nu voor 8 minuten op de hoogste stand. Zet de warmtebron uit en doe de deksel half op de pan. Na 1 uurtje spoel je de erwten af in een vergiet. Zo spoel je de suikers weg. Na kan je opnieuw gaan koken.

Kikkererwten Koken Voor Hummus

Hummus is het zachte romige smeersel die heel veel in het Midden-Oosten gegeten wordt. Het is daar een echte ‘cult’, een manier van leven. Hummus of hoemoes of hoe je het ook schrijft kan je op meerdere manieren klaarmaken. Ook hierover hebben wij een blog geschreven ‘Wat is hummus en hoe klaar te maken?‘.

kikkererwten koken hummus

Wanneer je hummus gaat maken is het wel zo prettig om zachte kikkererwten te hebben. Dus volg bovenstaande methode om de kikkererwten te kokken en doe dit voor ruim 1,5 uur. Zo krijg je hele zachte kikkererwten die je makkelijk kunt verwerken tot hummus.

Nu kan je ze verwerken tot welke hummus dan ook. Zoals gezegd, kan je hiervoor onze blog raadplegen.

Kikkererwten Koken Snelkookpan

In een snelkookpan kan je peulvruchten heel goed koken, alle peulvruchten trouwens. Gebruik voor het koken van de de erwten in een snelkookpan wel de geweekte kikkererwten.

Het koken gaat heel eenvoudig. Doe ruim water in de pan en voeg de kikkererwten toe. Sluit de deksel en kook de kikkererwten vervolgens 20 – 30 minuten. Bij 20 minuten hebben ze nog een ‘bite’ en bij 30 minuten zijn ze zacht voor bijvoorbeeld hummus.

Kikkererwten Koken Backing Soda / Bakpoeder

Soms wordt tijdens het weken ook wel eens natriumcarbonaat toegevoegd, backing Soda. Dit is niet echt noodzakelijk maar het kan wel voordelen hebben. Het bakpoeder bindt zich aan de suikers die vrijkomen tijdens het weken en breekt de suiker af.

De suikers kunnen door het lichaam moeilijk verteert worden en zorgen bovendien voor winderigheid. Als je hier gevoelig voor bent is toevoegen van backing soda misschien een optie.

Let wel op dat je niet teveel backing soda gebruikt. Te veel kan een zeepachtige of zouterige smaak veroorzaken en dat wil je natuurlijk ook niet. Aan een grote pan met kikkererwten kan je 1 afgestreken eetlepel backing soda toevoegen. Dit moet voldoende zijn en dan smaken ze ook nog lekker.

Hoeveel Gedroogde Kikkererwten Per Persoon?

Gedroogde kikkererwten moeten eerst geweekt worden voordat ze gekookt kunnen worden. Hierdoor nemen ze in gewicht en volume toe en is het moeilijk in te schatten hoeveel gedroogde kikkererwten je nodig hebt per persoon.

Je kunt 60 gram gedroogde kikkererwten per persoon aanhouden voor een maaltijd. Deze 60 gram zijn na het weken en koken ongeveer 100 – 120 gram.

Kikkererwten Rauw eten

Kikkererwten kunnen niet rauw gegeten worden. Rauwe kikkererwten bevatten de giftige stof lectine. Deze stof is slecht voor de nieren en kan overlast veroorzaken in de darmen. Door kikkererwten te koken verdwijnt de stof en kan je de kikkererwten eten. Kikkererwten rauw eten dus nooit doen.

Kikkererwten Uit Blik Rauw Eten

Kikkererwten uit blik of glas zijn (meestal) al gekookt. Deze hoef je alleen maar te verwarmen voor het consumeren. Daar deze kikkererwten al gekoot zijn kan je ze ook zo uit de pot of blik eten. Kikkererwten uit blik rauw eten is dan ook niet echt juist, ze zij al gekookt.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs