Hoe Gnocchi Maken? En Nog Veel Meer Informatie

Deel deze blog makkelijk via:

Gnocchi is een gerecht wat gemaakt wordt uit aardappel en meel. Dit zijn traditioneel de enige twee ingrediënten. Het is vooral een gerecht wat we kennen van de Italiaanse keuken. Gnocchi wordt in de volksmond dan ook wel een pasta genoemd. In deze blog behandelen we ‘Hoe Gnocchi Maken?’.

Kook ongeschilde aardappelen 15 minuten.Verwijder de schil en stamp ze fijn.Bestrooi je werkblad meel en dan de puree.Kneed de puree met het meel tot een deeg.Maak strengen van het deeg en dan blokjes. Breng strepen aan met een vork, kook de gnocchi 2 – 6 minuten.

Dit is in het kort de manier om gnocchi te maken. Een uitgebreidere uitleg en vele vragen worden over gnocchi worden in deze blog gegeven.

Wat Is Gnocchi?

Zoals in de inleiding al gezegd is, is gnocchi een aardappel/meel gerecht. Dit zijn de twee enige ingrediënten. Zout en peper worden toegevoegd om de gnocchi op smaak te brengen. De Aardappelen worden ongeschild gekookt, vervolgens geschild en gestampt. Daarna ingerold in de meel en in kleine blokjes gevormd. Dit is in sneltreinvaart de uitleg van gnocchi maken.

hoe gnocchi maken

Gnocchi kan je kant en klaar kopen in de supermarkt, maar zelf maken is wel zo leuk om te doen. Zeker als je koken leuk vindt.

Is Gnocchi Glutenvrij

Gnocchi wordt gemaakt van aardappel, dit is gluten vrij. Daarna wordt het verwerkt met meel. Dit is vaak niet glutenvrij. Wanneer je kant en klare gnocchi koopt in de supermarkt kijk dan wel op de verpakking naar de informatie over gluten.

Wanneer je het zelf maakt kan je glutenvrije meel gebruiken en dan maak je jouw eigen glutenvrije gnocchi.

Wij hebben ook een blog geschreven over het verschil tussen bloem en meel; ‘Wat is het verschil tussen bloem en meel?‘ als je dit niet weet raad ik het zeker aan om dit artikel even te lezen.

Is Gnocchi Pasta?

Gnocchi wordt heel vaak pasta genoemd. Echter wordt pasta gemaakt van de Durrum tarwe en gnocchi wordt gemaakt van aardappelen. Technisch gezien is het geen pasta, maar de mensen noemen het een pasta en dit is nu ingeburgerd.

Dan nu hoe maak je zelf gnocchi?

Gnocchi Maken

Gnocchi maken is leuk en eenvoudig te doen. Het is even wat werk, maar je eigen verse gnocchi maken is wel zo lekker en gezond. Je weet zelf wat je aan ingrediënten gebruikt.

Gnocchi Ingrediënten

Het basis recept bestaat uit twee ingrediënten, namelijk aardappelen en meel. Zout en peper worden toegevoegd om de gnocchi op smaak te brengen.

Vaak worden ook nog andere ingrediënten gebruikt om gnocchi je eigen persoonlijke twist te geven zoals paprikapoeder, basilicum, Provençaalse kruiden. Bedenk wat je toe wilt voegen of maak de traditionele gnocchi met aardappelen en meel.

Gnocchi Zelf Maken

Het maken van gnocchi gaat als volgt en neem de volgende hoeveelheden voor de ingrediënten:

 • 1 kilo aardappelen
 • 275 gram meel
 • Zout en peper

Voor de juiste bereiding moeten we de volgende stappen doorlopen:

 1. Maak de aardappel goed schoon onder de kraan.
 2. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 3. Dan gaan de aardappelen in de pan en breng het water weer aan de kook. Laat de aardappelen circa 15 minuten koken.
 4. Giet de aardappelen af in het vergiet en laat afkoelen totdat je ze vast kunt houden.
 5. Haal de schil van de aardappelen af. Dit gaat nu heel makkelijk.
 6. Stamp de aardappelen nu met een stamper fijn.
 7. Strooi nu wat bloem op je werkblad en leg daar de puree op.
 8. Voeg wat zout en eventueel peper toe en begin met kneden van de puree. Je zult merken dat het een deeg begint te worden.
 9. Voeg meer meel toe en blijf kneden, vouw het deeg regelmatig om en blijf kneden totdat het een compacte massa is.
 1. Rol nu strengen van het deeg, de dikte is helemaal door jouw zelf te bepalen.
 2. Snijd nu stukjes van de stengen af zodat een vierkantje ontstaat en druk de uiteinde met een vork in. Zo ontstaan ribbels waar de saus aan kan hechten.
 3. Je kunt ze ook van de tanden van de vork afrollen. Onderstaande video laat dit heel goed zien.

Na dit rollen ben je in principe klaar. Laat de gnocchi nu zeker 20 minuten even rusten. Nu heb je gnocchi gemaakt. Dit is de basis van heel veel lekker gerechten met saus. We moeten de gnocchi alleen nog verder verwerken en dat is koken.

Gnocchi Koken

De gnocchi die 20 minuten gerust heeft kan nu gekookt worden. Dit doen we als volgt:

 1. Breng een pan met ruim water en een snufje zout aan de kook.
 2. Als het water kookt gaat de gnocchi in de pan.
 3. Breng het water weer aan de kook.
 4. Na een tijdje, gaat de gnocchi drijven. Laat ze dan nog 1 minuut in de pan.
 5. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat even uitlekken in het vergiet. Dek ze nu af, zodat ze warm blijven.
hoe gnocchi maken

De gnocchi is klaar om samen te komen met de saus of ander ingrediënten die je gemaakt hebt. Eet smakelijk.

Gnocchi Koken Of Bakken

De gekookte gnocchi is klaar en kan gegeten worden. Echter wordt de gnocchi steeds vaker ook nog even gebakken. De gnocchi krijgt zo een lekkere harde korst.

 1. Zet een hapjespan of grote koekenpan op de warmtebron met wat olie.
 2. Maak de olie warm. Wanneer deze warm is gaat de gnocchi in de hapjespan.
 3. Draai de gnocchi om, zodat ze niet verbranden en zet de warmtebron op de middelste stand.
 4. Wanneer de gnocchi bruin wordt haal je ze uit de hapjespan en kan je ze serveren.

Wij hebben een hele blog geschreven over het bakken van gnocchi; ‘Hoe Gnocchi Bakken?‘ vertelt je er alles over.

Gnocchi Invriezen

Natuurlijk maak je teveel gnocchi. Dat gebeurt bij mij ook altijd. Geen nood! Gnocchi kan je heel goed invriezen en bewaren. Stop ze echter niet in een grote zak, want dan gaat de gnocchi aan elkaar zitten en dit is lastig als je het later weer wilt verwerken.

Leg de gnocchi naast elkaar op een grote schaal of blad en schuif deze in de vriezer. Wanneer ze bevroren zijn kan je ze per portie in een diepvrieszak doen en deze in de vriezer leggen. Denk aan porties ter grootte van 200 gram.

De ingevroren gnocchi kan je later direct uit de vriezer in kokend water doen. Het water moet wel koken anders gaat de smaak heel snel achteruit.

Gnocchi Saus

De gnocchi is klaar en kan nu geserveerd worden met een saus. Denk hierbij aan traditionele pasta saus of pesto. Maak je gerecht af met vega kaas en decoreer het met blaadjes basilicum.

Je hebt nu je eigen lekkere verse gnocchi gemaakt. Ik hoop dat het je smaakt!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs