Hoe Gemberthee Maken? Meerdere smaken

Deel deze blog makkelijk via:

Gemberthee wordt gemaakt van de gemberwortel. Je kunt deze op vele manieren klaarmaken, van makkelijk tot een wat tijdrovende manier. Deze gaan we hier bespreken. Geniet van de thee, waarover vele verhalen de ronde doen.  

Was de gemberwortel goed en snijdt er 2 centimeter af.  Snijdt dit stukje in plakjes en doe deze in een mok. Om gemberthee te maken voeg je heet water toe en laat je de gember trekken tot een kruidenthee. Voeg eventueel wat agave toe.  

Dit is in het kort hoe je gemberthee kan maken. Nu zal je vast niet alle gember gebruiken en wil je de overgebleven gember bewaren. Geen probleem, hier hebben wij een blog over geschreven; ‘Hoe Gember Bewaren?‘. En wil je toch de schil verwijderen lees dan onze blog ‘Hoe Gember Schillen?‘ dan kan je gelijk de makkelijke methode toepassen.

Nu verder met thee maken!

Gember In Thee 

Thee zet je eigenlijk van bladeren van de theeplant. Wanneer je ‘thee’ zet van kruiden of specerijen is het een kruidendrank, geen thee. Maar wij, in Nederland, spreken van een thee wanneer je íets’ laat trekken in heet water. 

gemberthee

Zo ook de gember, die je in water laat trekken. Gember heeft een frisse, iets pittige hete smaak. Voor eenieder is het zelf even bekijken hoeveel gember je in de thee wilt. De één houdt van pittig de ander van een zachte smaak. Dan voeg je wat minder gember toe in heet water. Uitproberen maar, zou ik zeggen! Veel plezier! 

Gemberthee Gezond 

Er wordt veel gezegd van gemberthee en zijn werking. Er is (nog) geen wetenschappelijk bewezen effect dat gemberthee zou helpen bij bepaalde kwaaltjes maar sommige mensen zweren erbij.  

In gember zitten wel vele goede vitamine en mineralen die jou, mede, gezond kunnen houden.

Het voedingscentrum zegt hierover dat het een prima smaakmaker is maar dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden over de gezondheidsvoordelen van gember.  

Daarentegen is gember heerlijk van smaak en kun je het voor een thee prima gebruiken. En net zoals bij alles, wel met mate.

Verse Gemberthee 

Om verse gemberthee te maken kun je de wortel op verschillende manieren schoonmaken. Je kunt een stukje van de verse gemberwortel schillen, raspen, en eventueel uitknijpen met een knoflookpers en het sap bewaren en zelf invriezen om later thee van te maken. Ook kun je de gemberwortel schrappen met een lepel. Dus het is maar net wat jezelf fijn vindt of leuk vindt om te doen.  

gember in thee

Wanneer je gaat raspen of plakjes gaat snijden voor de thee, was de wortel dan altijd even van tevoren. Net als bij alle groente, je weet niet of de wortel is bespoten tenzij je biologische gemberwortel gebruikt. Wanneer je gaat schillen hoeft dat natuurlijk niet.  

Wat heb je nodig voor 1 kop verse gemberthee: 

 • 2 cm gember, gewassen of geschild 
 • Heet water 
 • Agavesiroop (optioneel) 

Hoe ga je te werk bij het maken van verse gemberthee: 

 1. Schil (of niet) de 2 cm gember 
 2. Snijdt plakjes van deze 2 cm gember en doe ze in een theeglas 
 3. Voeg heet water toe en voeg ook de citroenschijfjes erbij. Deze kun je ook uitknijpen wanneer je geen schijfjes in je thee wilt.  
 4. Nu kan eventueel de agavesiroop erbij naar wens. 
 5. Laat de gember even trekken en na 4 minuten kun je een heerlijke gemberthee drinken! 

Natuurlijk kun je allerlei kruiden en specerijen toevoegen aan de gemberthee. Lees hier meer over: 

Gemberthee Citroen 

Wanneer je gember in jouw thee niet wilt laten overheersen kun je andere kruiden en specerijen toevoegen aan de thee. Bijvoorbeeld citroen: 

 • 2 centimeter gember in plakjes 
 • Heet water 
 • 2 citroen plakjes 
 • Agavesiroop of ander zoetstof naar wens 
gemberthee

Niet zo moeilijk om dit bij elkaar te voegen: 

 1. Schenk een mok vol met heet water 
 2. Voeg de plankjes gember toe 
 3. Voeg ook de plakjes citroen toe in de mok of knijp deze uit. 
 4. Voeg, wanneer gewenst een beetje agavesiroop toe. 

Heerlijk even bij komen met deze thee!  

Gemberthee Afvallen 

Men heeft het idee dan afvallen met gemberthee, goed werkt. Maar ook hier wordt erbij aangeraden om gezond en gevarieerd te eten, voldoende te drinken en te bewegen. Gemberthee kan niet in zijn eentje gewichtsverlies te weeg brengen.  

Gemberthee Zwanger 

Wanneer je zwanger bent zou het kunnen zijn dat de ochtendmisselijkheid toeslaat. Niets is vervelender dan dat. Gemberthee zou bij vele zwangere  helpen bij de deze misselijkheid.  

Volgens het voedingscentrum is ook dit niet wetenschappelijk bewezen ook al vinden sommige dat gemberthee wel degelijk werkt. Het is voor iedereen dus anders. Probeer gewoon uit wat voor jou werkt. Gemberthee past prima in ons voedingspatroon wanneer het met mate wordt gedronken.  

Gember Kurkuma Thee 

Om wat afwisseling te hebben met gember thee, kun je prima kurkuma en/of kardemonpeulen toevoegen. Dit is een goede combinatie van smaken. 

Wat heb je nodig voor een gember kurkuma thee: 

 • 2 plakjes gember 
 • 2 kardemonpeulen 
 • 1 mespunt kurkuma 
 • Heet water 
 • Agave siroop (wanneer gewenst) 
gember kardemon thee

Bereidingswijze: 

 1. Voeg de gember, kardemonpeulen en kurkuma in een mok en schenk er heet water bij.  
 2. Laat dit 4 minuten staan om even te trekken.  
 3. Voeg agavesiroop toe wanneer je de thee iets zoeter wilt.  

Een heerlijke thee om even bij te komen! 

Gemberthee Voor Het Slapen Gaan  

Het is sowieso fijn om een heerlijke hete kruidendrank te drinken voor het slapen gaan. Het is ontspannend en je kunt ook heerlijk geurende thee maken waardoor je in zo een ontspannen sfeer beland.  

Kies dan bijvoorbeeld kaneel bij de gember en sinaasappel. 

Het is niet speciaal de gember die ervoor zorgt dat je ontspannen wordt. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Kamille bijvoorbeeld wel.  

Hier is een voorbeeld van een thee die je een gevoel van ontspannenheid geeft door de geur en warmte. Natuurlijk weet jij zelf beter welke geur je een gevoel van rust geeft, dat is voor iedereen verschillend. 

gember kaneel thee

Wat heb je, bijvoorbeeld, nodig voor een heerlijk geurende thee voor het slapen gaan: 

 • 2 of 3 dunne plankjes gember 
 • Een snuf kaneel of kaneelstokje 
 • 1 plakje sinaasappel 
 • Heet water 

Hoe ga je hier thee van maken: 

 1. Voeg de gember en kaneel in een mok 
 2. Voeg hier heet water bij en roer. 
 3. Voegde sinaasappel ook in de mok of knijp een schijfje een beetje uit. 
 4. Laat het een minuut of 5 trekken zodat alle smaakstoffen zijn ingetrokken in het hete water.  
 5. Het zou een idee kunnen zijn om je handen om de mok te vouwen, je benen op de bank te trekken, een zacht muziekje aan te zetten en heerlijk te genieten van de geurende thee. Geen betere manier om een nacht in te gaan, voor mij dan.  

Nog meer Gemberthee 

Hier zijn nog een aantal producten die ook prima samengaan met gember: 

 • Ananas 
 • Munt 
 • Groene thee 

Deze producten kun je toevoegen aan heet water met wat gember. Ga lekker uitproberen zou ik zeggen. Voeg beetje bij beetje wat munt toe of ananas en proef wat jij het lekkerste vindt. Of doe wat gember in groene thee, verras jezelf! 

Veel plezier met uitproberen! 

Gemberthee Voordelen 

Er wordt gesuggereerd dan gemberthee vele voordelen heeft, maar echt allemaal bewezen zijn deze niet. Er moet nog verder onderzoek gedaan worden om voor alle, daadwerkelijke bewijs te vinden, volgens het voedingscentrum. 

Wat wel zeker is dat in gember veel vitamine en mineralen zitten die goed zijn voor ons lijf. Gember past in het plaatje van goede voeding.  

Welke voordelen worden gemberthee toebedeeld: 

 • Kalmeert de maag 
 • Helpt bij het afvallen, het vermindert je hongergevoel. 
 • Verlicht pijnlijke spieren 
 • Geeft een frisse adem 
 • Werkt tegen misselijkheid en braken 
 • Het versterkt je immuunsysteem 
 • Het zou beschermen tegen de ziekte van Alzheimer 

Dit zijn er maar een aantal, er zijn er nog vele meer. 

Ik zou zeggen, bepaal voor jezelf wat helpt bij het drinken van gemberthee. Eet en drink daarbij gezonde en gevarieerd voedsel, daar wordt je lijf gelukkig van!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs