Hoe Gember Bewaren En Invriezen? Of Is Drogen Beter?

Deel deze blog makkelijk via:

Gember is gezond, lekker en makkelijk in het gebruik. Gember kan in de thee, als gembershot of als verse gember in je gerecht. Er zijn vele mogelijkheden waar je gember voor kunt gebruiken. Maar goed, je snijdt een stuk van de gemberwortel af en de rest moet je bewaren, om het lang vers te houden. Hoe doe je dat, gember bewaren? Daar gaat deze blog over.

Verse gember bewaar je 2 weken op de fruitschaal, maar beste plaats is de koelkast, dan 3 weken houdbaar. Gesneden of geraspt, in de koelkast 2 weken houdbaar. Invriezen kan ook dan is het 6 maanden houdbaar. Na drogen 1,5 jaar houdbaar.

Er zijn meerdere manieren om gember te bewaren zodat het lekker lang vers blijft. Schillen en snijden van gember is weer een heel ander proces. Ook hier hebben wij een blog over geschreven ‘Hoe Gember Schillen?‘ vertelt je er alles over. En voor gemberthee kan je deze blog lezen ‘Hoe Gemberthee Maken?‘.

Voorafgaand aan deze blog is het vermelden waard dat gember niet geschild hoeft te worden voor gebruik. Het kan wel maar hoeft niet. In de schil zitten juist vele vitamine en de schil is eetbaar.

Verse Gember Bewaren

Gember is de wortel van de gemberplant en deze heeft een schil, die er voor zorgt dat de gember vers blijft. Hoe ouder de gemberwortel hoe dikker de schil.

gember

Verse, niet aangesneden gember, kan je bewaren buiten de koelkast. Leg de gember, als het kan op een droge en koele plaats. Deze is in de meeste huizen vandaag de dag moeilijk te vinden vandaar dat ze op de fruitschaal belanden. Ook aangesneden gember kan je even buiten de koelkast bewaren. Het aangesneden stuk zal echter uitdrogen en dit moet je wegsnijden voordat je het wil gebruiken in je gerecht.

Alhoewel je gember buiten de koelkast kan bewaren is de beste plaats voor het bewaren van gember de koelkast.

Gember Bewaren In Koelkast

De gember kan je het best bewaren in de koelkast. Hier blijft verse gember het langste goed, circa 3 weken. De gemberwortel kan je in de groentelade leggen echter wordt vaak het advies gegeven dit iets anders te doen.

Rol de gember in een stukje keukenpapier en doe dit in een afsluitbaar zakje. Leg dit zakje dan onderin de koelkast. De gember kan je dan 3-4 weken bewaren. Ikzelf leg de gember altijd zonder keukenpapier in de koelkast maar wel in een zakje of afsluitbaar bakje, ook als deze is aangesneden. Gember wordt bij ons veel gebruikt, een wortel is meestal binnen 7-10 dagen op. Dus wanneer ik deze gewoon in de koelkast leg is er niet aan de hand.

Ben je geen ‘groot verbruiker’ van gember dan kan je de gember inwikkelen voordat je deze in de koelkast legt.

Gember Invriezen

Wanneer je gember voor langere tijd wilt bewaren, langer dan 3-4 weken, dan kan je de gember ook invriezen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor welke we hieronder behandelen.

Gember Invriezen Met Of Zonder Schil

Gember is makkelijk om te bewaren, ook als je het wilt invriezen. De hele gemberwortel kan zo de diepvriezer in, deze hoef je niet te schillen. De hele gember kan je zo ongeveer 6 maanden bewaren.

Gesneden Gember Invriezen

Wanneer je de gember nodig hebt kan je er een stukje van afsnijden en dit verwerken in je gerecht. Je merkt het waarschijnlijk al, een stuk bevroren gember afsnijden is niet zo makkelijk. Meestal wordt de gember daarom al in stukken gesneden en dan in een diepvrieszak in de vriezer gelegd. Zo kan je een stukje pakken als je gaat koken.

Er is echter een nog betere manier als je gember gebruikt voor het koken, en dat is raspen en invriezen.

Geraspte Gember Invriezen

Deze methode is aan te raden wanneer je gember voor langere tijd wilt bewaren. Hoe ga je te werk?

  • Rasp de hele gember, geschild of ongeschild (de schil is eetbaar).
  • Maak hoopjes in de juiste hoeveelheden en leg deze hoopjes op een schaal of groot bord.
  • Schuif dit bord in de vriezer.
  • Wanneer de hoopjes bevroren zijn haal je het bord uit de vriezer en doe je de hoopjes in een diepvriesbakje en deze plaats je weer in de vriezer.

Je kan nu elke keer een portie gember pakken wanneer je het wilt gebruiken in je gerecht. Wel zo makkelijk!.

Gember Bewaren

Bovenstaand zijn meerdere manieren beschreven hoe je gember kunt bewaren. Op een donkere koelen plaats, op de fruitschaal, in de koelkast, in de vriezer. En dan nog verse gember, gesneden, geschilde en geraspte.

Om alles nog even op een ritje te zetten onderstaande de periode hoe lang je gember kan bewaren.

Hoe Lang Gember Bewaren

Hanteer de volgende bewaartijden voor het bewaren van gember.

#Wat voor een gember?Bewaartijd
1Verse gember op de fruitschaal of koele plaats2 weken
2Verse aangesneden gember op de fruitschaal 1 week
3Verse (gesneden) gember in de koelkast 3 weken
4 Geraspte gember in de koelkast1 week
5Verse hele gember in de vriezer6 maanden
6 Vers gesneden of geraspte gember in de vriezer3 maanden
7Gedroogde gember in afgesloten pot 2 jaar
Hoe lang gember bewaren

Hopelijk geeft bovenstaande tabel je een richting voor het bewaren van gember. Nu is er nog een mogelijkheid voor het bewaren van gember en dat is drogen.

Gember Drogen Voor Thee

Verse gember kan je prima gebruiken voor de thee. Zeker met een schijfje citroen is het heerlijk genieten. Echter kan je gember ook drogen en bewaren om thee mee te maken.

gemberthee

Dit drogen is niet zo moeilijk moeilijk om te doen. Het gaat als volgt in zijn werk:

  • Schil de gember met een mesje.
  • Snijd vervolgens plakjes gember van ongeveer 0,5 centimeter dikte.
  • Leg de gember op een schaal samen met de schillen. Deze worden ook gedroogd.
  • Zet de schaal op een plaats waar voldoende ventilatie is en laat het zeker 5 dagen drogen.
  • Kijk na 5 dagen of ze droog zijn, anders moet je het nog langer laten drogen.
  • Wanneer het droog is bewaar de gember in een afgesloten pot.

De gember kan je zo zeker 1,5 jaar bewaren. Ik hoop niet dat je dat doet maar dat je er lekkere thee van maakt!

Niet alleen plakjes kan de drogen. Je kunt de gember ook drogen als je deze geraspt hebt. Leg de geraspte gember op een schaal om te drogen. Deze zal eerder gedroogd zijn dan de plakjes. Ook deze gedroogde gember weer in een afsluitbare pot doen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs