Hoe Gember Schillen? Meerdere manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

De gember die wij hier gebruiken is de wortelstok van de gemberplant. Gember een een eeuwenoude smaakmaker die ook in Europa veel verwerkt wordt in gerechten. Maar niet alleen om te eten is gember lekker. Er wordt ook lekkere thee van gemaakt en natuurlijk Ginger Ale. Deze blog gaat over hoe gember schillen?

Gember kan je op meerdere manieren schillen. Met een dunschiller, met een aardappelmesje en schrapen met een lepel. Met een lepel blijft het meeste van de gember bewaard. Daarna kan je de gember in stukjes snijden, raspen of persen.

De veelzijdigheid van gember zorgt ervoor dat het vele toepassingen heeft. Geschild of ongeschild! Ja zeker, gember kan je ongeschild eten. In de schil zitten zelfs heel veel vitamine die we dagelijks nodig hebben. De schil smaakt alleen bitter. De smaak is iets sterker en voor vele te sterk. Daarnaast kan de schil ook houterig zijn wanneer de gember al wat langer ligt en dus ouder is. Dus daarom wordt de gember vaak schoongemaakt en geschild. Echter, als het even kan zou ik de gember eten en gebruiken met schil en al.

Gember is ook goed te bewaren. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Gember Bewaren?‘. En voor gemberthee kan je deze blog lezen ‘Hoe Gemberthee Maken?‘.

Gember Schoonmaken

Wanneer je de gember echter ongeschild wilt gebruiken is het belangrijk om de gember schoon te maken. Er kan vuil en zand op zitten en er kan chemische pesticide op zitten. Niet dat het erop zit maar je weet het niet. Je weet niet hoe de boer of kweker met de gember is omgegaan!

Schoonmaken is dus een must als je de gember ongeschild gebruikt. Maak de gember schoon onder de kraan met stromend water. Gebruik hiervoor een doekje of sponsje om de buitenkant schoon te maken.

Na kan je de gember snijden en gebruiken voor je gerecht.

Gember Schillen

Heb je moeite om de schil te eten? Is de gember al wat ouder en knokkelig? Dan kan je de gember altijd nog schillen. Gember schillen kan op verschillende manieren, maar het blijf een lastig klusje.

Dunschiller

Als eerste kan je de gember schillen met een dunschiller waar je ook aardappelen mee schilt. Het voordeel hiervan is dat je een dun laagje verwijderd en dus veel van de gember kan gebruiken. Daarnaast blijven veel vitamine bewaard, want deze zitten in en net onder de schil.

Mesje

Je kunt gember ook verwijderen door de schil er met een scherp mes vanaf te snijden. Hier is niks moeilijks aan. Je zult alleen veel van de gember wegsnijden en dus ook vele vitamine .

Lepel

Wat in toenemende mate populair is geworden is het schillen van gember met een lepel. Gebruik hiervoor geen opscheplepel maar een gewone soeplepel. Als je een nog kleinere lepel hebt werkt dit nog beter. Verwijder nu de schil door de lepel met de holle kan naar beneden over de gember te halen. Het fijne van deze methode is dat je een dun laagje van de gember afschrapt. Vele vitamine blijven zo behouden wat wel zo prettig is.

Dit zijn de methode om gember te schillen.

Gember Snijden

Gember kan je op meerdere manieren gebruiken. Zo kan je het gebruiken om smaak te geven, bijvoorbeeld aan een stoofpot, dan wil je de gember weer daarna verwijderen of je kunt het als onderdeel van je gerecht gebruiken, waarbij je de gember eet.

Als je de gember alleen wilt gebruiken om je gerecht op smaak te brengen en weer uit je gerecht wilt verwijderen snijdt dan plakken van ongeveer 0,5 centimeter dik. Zo kan de gember zijn smaak afgeven en zijn de stukken gember makkelijk terug te vinden in je gerecht.

Wil je gember onderdeel uit laten maken van je gerecht snijd dan dunnere plakken, snijd deze plakken in reepjes en daarna in blokjes. Zo zal de gember lekker gaar koken en heb je tijdens het eten geen groot stuk gember in je mond. Gember is best lekker, maar geen grote stukken in je mond dat is te veel van het goede.

Er zijn daarom ook nog andere methode om gember in je gerecht te gebruiken zoals …..

Gember Raspen

Je hebt het vast wel in huis, een kaas rasp of een rasp voor wortelen te raspen. Gewoon een rasp.

Dit keukeninstrument is perfect om gember te raspen. Dit kan je doen met en zonder de schil. Het werkt echter beter als de een geschilde gember gebruikt .

Zorg er wel voor dat je de gember opvangt in een bakje, want je zult ook een deel van het sap eruit drukken. Vang dit op in een bakje dan kan je het later toevoegen aan je gerecht. Zo blijft zoveel mogelijk van de smaak behouden. Je kunt het ook doen via persen…..

Gember Persen

De laatste methode is door gebruik te maken van de knoflook pers. Dit werk alleen met geschilde gemberstukjes. Snijd de gember in stukjes die in je pers passen. Doe ze in de pers en persen maar.

Je zult merken dat je veel sap eruit perst en dat er maar een klein deel van de gember door de pers heen gaat. Op deze manier verlies je veel gember, je krijgt het sap maar niet de vezels. Dit is de meest inefficiënte manier om gember te verwerken.

Moet Je Gember Schillen Voor Thee?

Als je gember wilt gebruiken voor je thee is het gebruik van gember heel makkelijk. Je hoeft deze namelijk niet te schillen. Je gebuikt de gember voor je thee met schil en al.

Maak de gember wel even schoon onder de kraan, zodat vuil en zand weggespoeld zijn. Dan kan je van ongeschilde gember heerlijke thee maken. Ook lekker met citroen.

Gember Gebruiken

Bovenstaand is heel veel geschreven over het schoonmaken, schillen, snijden en raspen van gember.

In onderstaand video wordt een en ander nog eens getoond. Makkelijk, want beelden zeggen vaak meer dan woorden. Ook het verwijderen van de schil met de lepel wordt getoond.

Ook wordt uitgelegd hoe je gember kunt gebruiken in de verschillende gerechten.

De uitgesproken smaak van gember zal een aanvulling en verrijking zijn voor vele gerechten. Zeker nu je weet hoe je gember kan schillen, snijden en verwerken.

Succes met je kookactiviteiten en eet smakelijk. Of drink ze natuurlijk, als je er thee van maakt.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs