Hoe Courgette Snijden en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Courgette is net als de aubergine een veelzijdige groente met veel vezels en vitaminen. Het kan in heel veel gerechten gebruikt worden en is los ook lekker om te eten. Goed klaargemaakt is en een heerlijke groente die veel smaak opneemt, maar hoe kan je courgette snijden en bereiden?  

Hoe courgette bereiden? Dat kan op de volgende manieren:

  • Een courgette grillen in de pan duur 8 minuten.
  • In de oven duurt het 15 minuten.
  • Gebakken courgette is in 8 minuten klaar.
  • Koken van courgette duurt 6 minuten.
  • Het stomen duurt 15 minuten.
  • Wokken van courgette is binnen 5 minuten gedaan.
  • In de airfryer 15 minuten. 

Vanwege de vele mogelijkheden om courgette te bereiden heeft elke bereiding zijn eigen smaakt beleving en kan courgette in heel veel gerechten gebruikt worden. De verschillende bereidingswijze lees je in dit artikel. 

Wil je weten hoe je courgette lekker op smaak kan brengen? Lees dan onze blog ‘Hoe Courgette Kruiden?‘.

Hoe Courgette Schillen? 

Net als elke groente moet deze gewassen worden onder de kraan. Spoel al het vuil ervan af en dep droog met een theedoek of keukenpapier.  

Zorg ervoor dat je mes scherp is en snijd dan de kop en kont van de courgette af. Wanneer je de courgette wilt schillen, gebruik dan een dunschiller. Zet de onderkant van de courgette op de snijplank en schil de courgette in de lengterichting van boven naar beneden. Je kunt hiervoor ook een normaal mes gebruiken.  

Het is echter niet noodzakelijk om de courgette te schillen. Je kan hem prima verwerken en eten met schil.  

Wanneer je te veel courgette hebt voor je gerecht dan kan je de overgebleven courgette uitstekend bewaren. Wil je meer weten over het lang vers houden en bewaren van courgette? Lees dan ons artikel Hoe Courgette Bewaren

Hoe Courgette Snijden? 

Afhankelijk van het gerecht worden het blokjes of repen, soms zelf julienne reepjes.  

Het snijden van plakken is eenvoudig. Snijd de courgette in de breedte richting voor ronde plakken en in de lengte richting voor lange plakken. Je kan ze nu verwerken in je gerecht. 

Courgette In Reepjes 

Wanneer je reepje nodig hebt snijd dan de courgette in de lengte door het midden. Leg de snijkant nu op de snijplank en snij vanaf de zijkant allemaal reepjes. De reepjes worden steeds groter en deze grote reepjes moeten nog een keer gesneden worden om het juiste formaat te krijgen. Doe dit ook met de andere helft.  

Courgette In Blokjes 

Voor blokjes leg je de courgette plat neer op de snijplak. Snijd nu de kop en kont van de courgette af. Snijd vervolgens de courgette doormidden en snijd de schil ervan af. Snijd nu de courgette in plakjes. Wanneer dit gedaan is draai de plakjes en kwart slag en snijd vervolgens in reepjes. Hierna kunnen er blokjes van gesneden worden.

Courgette Julienne 

De courgette kan ook in julienne gesneden worden. Snijd hiervoor de courgette doormidden in de lengte richting. Snijd nu dunne plakjes in de lengterichting. Deze dunne plakje kan je nu in reepjes snijden in de breedte richting en het is nu mooi gesneden.  

Courgette Bakken 

Was en snijd de courgette zoals bovenstaand omschreven. Voor het bakken kan je blokjes of reepjes gebruiken.  

Zet een pan op de warmtebron en verwarm de pan. Doe olijfolie in de pan en wanneer de olie heet is leg dan de courgette in de pan. Bestrooi de courgette met zout en peper en kruiden zoals kerrie- en paprikapoeder. Draai de courgette nu om in de pan en bak de andere kant. Draai nu met regelmaat de courgette om. De courgette is klaar wanneer het vruchtvlees bruinig wordt. Dit duurt ongeveer 5-6 minuten en voor dikkere stukken 8 minuten. Het s nu klaar om te serveren. 

Courgette Grillen In de Oven 

Als eerste moet de courgette gewassen en gesneden worden zoals bovenstaand omschreven.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een ovenschaal of leg bakpapier op de bakplaat. Besprenkel de courgette met olijfolie en eventuele kruiden. Je kunt hiervoor knoflook, tijm en oregano gebruiken. Dit geeft het een Italiaans tintje.  

Doe de schaal of bakplaat in de oven voor 15-20 minuten. De courgette is klaar wanneer de buitenkant een mooi bruin randje heeft. Haal de schaal uit de oven en serveren maar.  

Courgette Grillen In De Pan 

Courgette kan prima gegrild worden in de pan en goed gekruid is het een heerlijk gerecht.  

Ook nu weer de courgette wassen en snijden zoals bovenstaand omschreven.  

Zet de grillpan op de warmtebron en verwarm de pan. Smeer nu de courgette plakken aan beide zijde in met oliefolie.

Wanneer de pan warm is leg dan de plakken courgette in de pan. Bestrooi de courgette met een Italiaanse kruiden mix (of gebruik je eigen kruiden voorkeur) en peper en zout. Draai de plakken na 4 minuten om en grill de gekruide kant. Blijf nu de plakken courgette omdraaien totdat ze mooie grillstrepen hebben. Haal dan de pan van de warmtebron en eten maar.  

Courgette Koken 

Courgette kan ook gekookt worden. Het is niet de meest gebruikte methode maar het kan wel. Courgette wordt vaker gebakken en gegrilld.  

De groente moet eerst gewassen en gesneden worden zoals bovenstaand omschreven.  

Vul een pan met water en breng deze aan de kook op je warmtebron. Voeg een snufje zout toe aan het water. Wanneer het water kookt doe dan de courgette voorzichtig in de pan. Kook nu de courgette in 6 minuten beetgaar. Wanneer je met een vork in de courgette prikt moet deze er makkelijk in gaan, dan is de courgette gaar.  

Giet de pan leeg in een vergiet en laat de courgette uitlekken. Je kan de courgette nu nog kruiden en dan serveren.  

Courgette Stomen 

Wanneer je een groente kunt koken dan kan je deze ook stomen. Zo is het ook met courgette, deze kan je goed bereiden in een stoommandje. Stomen van groente heeft voordelen, want de smaak, vitaminen en kleur blijven behouden. Je hebt hier wel een stoommandje voor nodig.  

De courgette moet gewassen en gesneden worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Zet een grote pan op de warmtebron en doe hier een laagje water in. Zet de stoommand in de pan. Het water moet onder de stoommand staan zodat het de courgette niet raakt. Breng nu het water aan de kook. Wanneer het water kookt wordt de courgette in de stoommand gedaan. Stoom de courgette nu voor 15 minuten.  Controleer dan of de courgette klaar is door er met een vork in te prikken. Wanneer de vork er makkelijk ingaat is de courgette klaar.  

Haal de stoommand uit de pan en laat uitlekken. Doe je favoriete kruiden op de courgette en serveren maar.  

Courgette Uit De Airfryer 

In de airfryer kan je ook de courgette bereiden. De airfryer en courgette gaan prima samen en staan garant voor lekkere gerechten.  

Zoals altijd moeten groente gewassen worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Snijd nu de courgette in de lengte in 4 grote plakken. Smeer de courgette in met olijf-of zonnebloemolie. Bestrooi de courgette als eerste met paneermeel, peterselie en kruiden naar eigen smaak. Bestrooi dan de courgette met plantaardige kaas, ja plantaardige kaas. Het is misschien wat anders maar wel zo lekker!  

Doe de courgette nu in de airfryer en bak de courgette voor circa 15 minuten. De courgette is gaar wanneer je er met een vork inprikt en deze gaat er makkelijk in. Haal de courgette uit de mand en serveer op een schaal.  

Courgette Wokken 

Courgette is uitstekend te wokken en te roerbakken. Vooral in vegetarische schotel komt courgette voor.  

Voordat er gewokt gaat worden moet eerst de courgette gewassen en gesneden worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Zet nu de wok op de warmtebron op de hoogste stand. Doe vervolgens zonnebloemolie in de pan en maak deze warm. Om smaak te geven aan de courgette kan je als eerste drie tenen knoflook in de pan doen. Voeg na 1 minuut de gesneden courgette toe. Gebruik hiervoor plakken courgette. Wok de courgette nu 4-5 minuten en de courgette is klaar. Bestrooi de courgette met bijvoorbeeld gember en geroosterde sesamzaadjes. En nu, eten maar.  

Courgette Rauw Eten 

De laatste manier om courgette te bereiden is rauw. Alhoewel niet gebruikelijk kan je courgette ook rauw eten. Hebt beste is om hiervoor kleine, jonge courgette te gebruiken. Als eerste moet de courgette heel goed schoon gemaakt worden onder de kraan. Snijd daarna de kop van de courgette, dit is het gedeelte waar de steel aan zit.  

Snijd vervolgen met bijvoorbeeld een dunschiller dunne plakjes courgette. Deze plakjes kunnen heel goed verwerkt worden in een salade.  

Je kunt de plakjes ook zo opeten, doe er dan een beetje zout en peper op.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs