Hoe Courgette Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

De courgette is een onrijpe vrucht uit de komkommerfamilie die als groente wordt gegeten. Hij kan groen of geel zijn en wordt geoogst wanneer hij zo een 30 cm is. Hij wordt gekookt, gebakken, gegrild en rauw gegeten. Maar hoe kan je courgette bewaren?

Hoe courgette bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • In de koelkast kan je een courgette in 6 dagen bewaren.
  • Buiten de koelkast kan je een courgette 1 week bewaren bij een temperatuur van 10 tot 12 graden.
  • Een halve of aangesneden courgette bewaar je voor 5 dagen in de koelkast.
  • Ook kun je de courgette in stukjes in de diepvries voor één jaar bewaren.  

Hele courgette of stukjes courgette je kunt ze allemaal bewaren. Hoe te bewaren lees je in onderstaand artikel.

Ben je ook geïnteresseerd in het bereiden van courgette? Lees dan ons artikel Hoe Courgette Bereiden?. Alles over het kruiden van courgette lees je in onze blog ‘Hoe Courgette Kruiden?.

Courgette Kopen

Hoe verser de courgette, hoe langer je het kunt bewaren. Een hele dikke courgette lijkt meer ‘waar voor je geld’ maar smaakt veel minder lekker (bitter) dan een kleine courgette van ongeveer 30 cm lang.

Om te testen of de courgette niet te oud is kun je met je duim even duwen op de huid en zien of hij een beetje rimpelig wordt. Dan is de courgette goed. Wanneer de huid erg hard is, is de courgette wat ouder en minder lekker. Een verse courgette kun je langer bewaren. 

Waar Courgette Bewaren?

Wanneer je een kelder hebt of een ruimte waar het altijd koel is, ongeveer 10 tot 12 graden is dat de ideale plek om de courgette te bewaren. Zo kan hij ook nog een beetje narijpen en komt de smaak meer tot zijn recht. Een courgette wordt in een gematigd klimaat geteeld, dus van echte kou of warmte wordt de courgette niet blij. De courgette kan dan minder lang bewaard blijven. Op de schaal kan je de courgette 6 dagen bewaren.

Hoelang Courgette In De Koelkast Bewaren? 

Zoals je boven hebt kunnen lezen bewaar je een verse courgette niet in de koelkast. De gekookte of gegrilde courgette in stukjes of plakjes moeten in de koelkast bewaard worden. Doe de courgette stukjes in een bakje met een deksel en plaats deze in de koelkast. Zo kun de courgette nog 2 dagen bewaren. Altijd even kijken of de courgette er nog goed uitziet voor je de restjes gaat eten. Het is advies is in deze altijd, ruiken, proeven en kijken of het er nog goed uitziet.

Courgette In De Diepvries Bewaren 

Courgette kun je 3 maanden in de diepvries bewaren wanneer deze gegrild, gebakken of gekookt is. Dit moet wel in een goed afgesloten bakje zijn met een sticker met de datum erop. Het kan zijn dat je niet exact de datum meer weet wanneer je dit verpakt hebt.

De smaak van de courgette loopt snel terug, wanneer je dit na een half jaar zou weer wilt eten. Je kunt de plakjes eerst op een bord laten invriezen en later in een plastic bakje doen. Zo kun je per portie de courgette eruit. Anders heb je een klont aan courgette.  

Een Halve Courgette Bewaren 

Een halve courgette bewaren doe je toch in de koelkast. Bewaar het aangesneden deel in plasticfolie. Zo kun je de courgette nog 2 dagen bewaren. Kijk voor gebruik nog even of het niet beschimmeld is of uitgedroogd. Je kunt, wanneer het een beetje droog is het stukje eraf snijden. Bij schimmel is de courgette echt aan zijn einde.  

Courgette Drogen En Bewaren 

Er zijn mogelijkheden om courgette te drogen. Dat kan op 2 manieren. Op de eerste plaats is daar de oven. De courgetteplakjes worden op bakpapier gelegd en in de oven geschoven. De oven draait op ongeveer 50 graden. De stand van de deur moet open kunnen om het vocht, wat verdampt, te laten ontsnappen. Daar mag een paar uur voor uit getrokken worden. Wanneer de courgette stukjes droog zijn kun je ze bewaren in een droge pot. Deze zijn nog lang te bewaren. Het is wel noodzaak dat je zelf in de gaten houdt of zij gaan schimmelen. Dan bent je te laat met deze op te eten. 

Manier 2 is een echte groentedroger! Die zijn er in alle soorten en maten. Ook hierin worden de plakjes courgette gelegd en door warme lucht gedroogd. Temperatuur is in te stellen tot 70 graden. Ook hier duurt het een paar uur voor het droog is en zijn zij echt lang houdbaar.

Bekijk elke keer wanneer je courgette nodig hebt hoe zij er uit zien voor je ze gaat gebruiken. Bij schimmel zijn de courgette niet meer te gebruiken, dus weggooien is de enige optie.  Waarschijnlijk zijn zij niet helemaal goed droog geweest of is er water gekomen tijdens het opbergen van droge courgette.  

Het Wecken Van Courgette  

Het wecken van courgette is een bewerkelijke manier om courgette te bewaren. Het is een kwestie van goed inlezen hoe je moet wecken. Hier is globaal beschreven hoe je moet wecken. Wanneer je de courgette hebt gemaakt volgens een recept die geschikt is voor wecken, bijvoorbeeld met kruiden en azijn, doe je met een trechter de courgette in de weckflessen of potten.

Deze potten moeten echt goed schoongemaakt zijn, steriel zijn. Er blijven anders bacteriën in zitten en die laten de courgette rotten in de pot. Nadat de courgette in de weckflessen of potten zitten en deze goed hebt afgesloten, moet je de hele pot weer onder water zetten in heet water en laat je het daar nog een tijdje staan. Daarna haal je de pot eruit en laat je deze afkoelen.

Nadat de courgette zijn afgekoeld zet je de flessen op een donkere plek om deze weer te openen wanneer je courgette nodig hebt. Nadat de flessen weer geopend zijn moet je de courgette wel bewaren in de koelkast en zo snel mogelijk op maken. Ook hier geldt, ruik, proef en kijk of het er allemaal nog goed uit ziet.  

Weetjes! 

  • Bloemen van de courgetteplant zijn ook eetbaar en staan ook leuk op de dinertafel. Zij hebben een poeder achtige zachte smaak. 
  • Sommige courgette planten geven wel meer dan 30 courgettes per plant 
  • Courgette is familie van de pompoen 
  • Er zijn verschillende kleuren courgette: witte, gele, ronde in verschillende kleuren en gestreepte courgette 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs