Hoe Courgette Invriezen? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

De courgette is een langvormig vrucht die aan een komkommer doet denken. Het is een zomer pompoen die niet klimt. De vrucht word onrijp geplukt wanneer zij 15 à 20 centimeter zijn. Om een courgette in te vriezen is het handig om een aantal zaken te weten. Dat lees je in deze blog; hoe courgette invriezen.

Courgette invriezen: was en snijd de courgette in plakjes. Leg courgette plakjes dakpansgewijs op een bord en laat ze invriezen. Na 2 uur invriezen haal je de plakjes courgette los en doe je deze in een diepvrieszak. Invriezen bij –18 graden tot 12 maanden. 

Om een courgette in te vriezen zijn er altijd wel wat vragen over hoe je dat kunt/moet doen. In deze blog hebben we het over het ‘hoe’ invriezen van courgette maar ook het waarom. Ook komen temperaturen van de vriezer aan bod met ook het waarom antwoord. Veel informatie dus over het invriezen van courgette. 

Kun Je Courgette Invriezen 

Ja! Dat kan zeker. Courgette kun je invriezen en zit wel een ‘maar’ aan vast. Courgette die je invriest, in blokjes of plakjes, komt er anders uit dan dat je het erin hebt gedaan. Dat wil zeggen, wanneer je de courgette ontdooid hebt, houd je een nattig, zacht geheel over. Dit ‘papje’ kun je heel goed gebruiken voor soepen en sausen bijvoorbeeld.  

Alle vitamine zijn bewaard gebleven, dus wat dat betreft is er niets aan de hand. Wil je mooie schijfjes courgette nadat je deze hebt ingevroren en dan ontdooid, dan moet ik je helaas teleurstellen. Dat is niet mogelijk. Na het ontdooien worden zij echt zacht! 

Courgette Spaghetti Invriezen 

Je kunt bijna alles wel invriezen, ook courgette spaghetti maar je kunt het na het ontdooien niet meer als zodanig op je bord krijgen.  

coutgetti

Dat wil zeggen, eenmaal ingevroren courgette spaghetti die ontdooid, wordt zacht en nattig. Het wordt nooit meer de echte mooie slierten courgette spaghetti, helaas. Je kunt deze spaghetti natuurlijk wel weer voor een soep of saus gebruiken. Je hoeft ze dus echt niet weg te gooien! 

Wanneer je deze courgette spaghetti invriest kun je het 12 maanden bewaren wanneer de vriezer op –18 graden staat! 

Courgette Invriezen Kan Dat 

Er is nog een manier om courgette in te vriezen. Door te blancheren! Hoe wordt courgette geblancheerd en wat is dat dan, blancheren? 

Blancheren is het kort koken van groente zodat kleur en smaak beter behouden blijft. Daarbij worden alle bacteriën gedood die in of op de courgette zitten. Zo kan het dus zijn dat deze kort gekookte courgette langer houdbaar is. 

Werkwijze: 

 1. Snijd de courgette in plakjes. 
 2. Zet een pan met water op de warmtebron en kook het water, zonder zout. 
 3. Pak een vergiet en zet deze in de gootsteen om de courgette straks 2 keer af te gieten. 
 4. Plaats een grote pan met ijskoud water op het aanrecht, eventueel gevuld met ijsblokjes. 
 5. Voeg de courgette plakjes toe aan het kokende water en zet een timer op 3 minuten (deze tijd zorgt ervoor dat alle bacteriën worden gedood, dus niet korter) 
 6. Giet de courgette af in de vergiet, na de 3 minuten koken, en zorg ervoor dat het vocht goed weg kan lopen uit de vergiet. 
 7. Doe dan direct de courgette in het koude water zodat het kookproces volledig wordt gestopt en laat ze goed koelen. 
 8. Na het koelen giet je wederom de courgette plakjes in de vergiet en laat je ze goed uitlekken.  
 9. Je kunt ze eventueel op een keukenpapier laten drogen. 
 10. Leg de plakjes op een bord, dakpansgewijs en leg er een plasticfolie overheen. 
 11. Zet het bord in de vriezer en na 2 à 3 uur haal je de plakjes los van elkaar. 
 12. Nu kun je de plakjes courgette in een diepvries zakje of bakje doe. Plak een sticker op het zakje met de datum van invriezen. Zo vergeet je nooit wanneer je deze hebt ingevroren. 
 13. Bij –18 graden, normale stand voor een vriezer, blijven deze courgette plakjes 12 maanden goed. 

Wanneer je plakjes courgette wilt gebruiken om soep van te maken kan je onze blog ‘Hoe Courgette Soep Maken?‘ lezen. Hierin staan verschillende recepten voor courgette soep.

Courgette Invriezen Zonder Blancheren 

Ja, courgette invriezen zonder blancheren is heel goed mogelijk. Het wordt echter wel geadviseerd om vooraf te blancheren. Zonder blancheren kan wel. Hoe dat in zijn werk gaat kun je hieronder lezen: 

Courgette is er niet alleen in het groen!
 1. Was een courgette goed want je gaat deze vrucht niet schillen. Zo blijven de vitamine in de vrucht zitten. Ook geeft de schil nog enig houvast aan de courgette wanneer deze eenmaal wordt ontdooid. 
 2. Snijd plakjes of blokjes van de courgette.  
 3. Mijn voorkeur gaat uit naar een schaal waar ik de plakjes courgette dakpansgewijs op leg. Dan dek ik de schaal goed af met plasticfolie en zet deze in de vriezer. De plakjes bevriezen dan supersnel. 
 4. Na à 3 ongeveer 2 uur haal ik de schaal uit de vriezer en dan zul je zien dat zij al goed op weg zijn naar totale bevriezing. Haal de plakjes courgette los van elkaar en doe ze dan in een diepvrieszak. Dit scheelt een hoop ruimte. 
 5. Plak een sticker op de diepvrieszak en schrijf de datum van bevriezen erop en wat erin zit. Courgette kun je 12 maanden bewaren bij een temperatuur van min 18 graden. Wanneer de temperatuur hoger is kun/moet je de courgette korter bewaren.  

Tip: wil je de bevroren courgette gebruiken voor soepen of sauzen, voeg ze dan in bevroren toestand aan de saus toe. Ontdooi de plakjes dus niet van tevoren!  

Courgette Rauw Invriezen 

Nee, een hele of halve courgette kun je niet rauw invriezen. 

De cellen waar het vocht van de courgette inzit gaan stuk tijdens de bevriezing. Dus het vocht loopt als het ware weg uit de courgette. Daarom wordt de hele of halve courgette een slappe, natte bende wanneer de courgette ontdooit.  

Wanneer je de halve of hele courgette ontdooid dan ziet het er niet uit. Je moet het dan nog snijden omdat je een hele courgette of halve niet ergens voor gebruikt.  

Niet handig dus om een halve of hele courgette in te vriezen.

Er zijn nog vele andere manieren om courgette te bewaren dan alleen invriezen. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Courgette Bewaren? Meerdere manieren‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs