Chinese kool is een kool soort die wel eens verward wordt met Paksoi. Het In de Engelse taal betekent Chinese kool ook Paksoi. Wij hebben het hier over de ‘Hollandse’ Chinese kool. Deze kan je op diverse manieren bereiden. Hier bespreken we ‘Hoe Chinese kool wokken?
Voeg als eerste smaakmakers toe aan de wok zoals paprika, ui, ketjap of kerriepoeder. Snijd de Chinese kool in stukken en wok de kool in de wok voor 4 minuten. Breng op smaak met peper en zout en serveer met rijst of noodles.
Chinese kool kan je ook op andere manieren klaar maken dan wokken. Wij hebben hierover ook een blog geschreven ‘Hoe Chinese Kool Snijden En Bereiden?’ vertelt je er alles over. Hier gaat het alleen over wokken.
Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!
Inhoudsopgave
Chinese Kool Roerbakken Recept
Het wokken van Chinese kool is niet echt moeilijk. Het is een koolsoort en deze laten zich makkelijk bereiden, dus ook wokken. Alleen Chinese kool wokken kan maar het geeft weinig smaak. Daarom wordt Chinese kool gewokt met andere smaakmakers.

Koken is altijd proberen en proeven. Probeer combinaties en proef. Echter is het wel prettig als je een recept hebt. Dit recept kan je letterlijk overnemen of je kan zelf experimenteren met dit recept en er je eigen draai aan geven. Kortom, koken is proberen en proeven.
Onderstaand 4 recepten voor het wokken van Chinese Kool.
Chinese Kool Roerbakken Met Ketjap
Ketjap heeft een zoetige smaak welke heel lekker is met Chinese kool. Het is een van de favoriete smaakmakers voor deze kool. Samen met sambal en gember is dit een heerlijk gerecht voor bij de noodles of rijst.

Dit zijn de ingrediënten voor 4 personen:
- 1 Chinese kool
- 6 – 8 el ketjap manis
- 1 ui, gesnipperd
- 2 centimeter geschilde verse gember of 2 tl gember uit pot
- 1-2 eetlepels maizena
- 2 – 3 tl sambal
- 2 zonnebloemolie
De bereiding gaat als volgt:
- Snijd de Chinese kool in repen door de kool in de lengte doormidden te snijden. Snijd deze helften weer in de lengte doormidden. Maak repen van de kool en verwijder de onderste stronk.
- Doe de zonnebloem olie in de wok en maak de wok warm op de warmtebron.
- Fruit de gesnipperde ui en de gember aan in de wok voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg de ketjap en de sambal toe aan de wok en maak even warm.
- Daarna gelijk de Chinese Kool toevoegen en alles goed mengen.
- Wok de Chinese kool nu voor een minuut of 5. Blijf de kool in beweging houden.
- Proef of je gerecht op smaak en gaar is, voeg anders meer sambal of ketjap toe.
- Je kunt een beetje maizena toevoegen als je de saus te vloeibaar vindt, dit hoeft echter niet.
Serveer je wokgerecht gebakken aardappeltjes. Eet smakelijk.
Chinese Kool Roerbakken Met Paprika
Ook paprika is een fijne smaakmaker voor Chinese kool. Paprika is veelzijdig en is goed te combineren met heel veel andere groenten. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:
- Chinese kool, gesneden
- 2 paprika’s, in blokjes
- 3 sjalotten of 2 uitjes, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 2 tl sambal
- scheutje zonnebloemolie
- 4 el ketjap manis
- sesamzaadjes
Het klaar maken gaat als volgt:
- Snijd de Chinese kool in repen en halveer deze reepjes.
- Zet de wok op de warmtebron en maak de zonnebloemolie warm.
- Fruit de ui en knoflook aan in de wok.
- Voeg de paprika toe en wok voor 3 minuten mee.
- Voeg nu de Chinese kool, ketjap en sambal toe en blijf wokken. Meng alles goed met elkaar.
- Blijf de Chinese kool in beweging houden en wok nu alles in 3 – 4 minuten beetgaar.
- Proef of je gerecht op smaak is. Je kunt nu nog sambal, knoflook of ketjap toevoegen.
Wanneer je gerecht klaar is kan je het serveren met bami. Maak de bami klaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Serveer de Chinese kool met de sesamzaadjes en Cassave kroepoek.
Chinese Kool Roerbakken Met Kerrie
Echt oosters maak je de Chinese kool met kerrie en taugé. Wanneer je de taugé niet te lang meekookt blijft het lekker knapperig. Dit zijn de ingrediënten:

- 1 Chinese Kool
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentje knoflook, geperst
- 100 gram taugé
- 1 rode paprika
- 2 – 3 tl kerriepoeder
- zout en peper
- 1 el Oatly crème fraîche
- scheutje zonnebloemolie
Je gaat als volgt te werk:
- Snijd de Chinese kool in reepjes en halveer de reepjes.
- Zet de wok op de warmtebron en maak de olie warm.
- Fruit nu de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook aan in de wok voor 2 minuten.
- Voeg de paprika toe en wok deze mee voor 3 minuten.
- Voeg vervolgens de Chinese kool toe aan de wok samen met de kerriepoeder en de Oatly crème fraîche. Wok alles goed door elkaar.
- Wok dit voor 4 minuten en voeg dan de taugé toe en wok dit nog 1 minuutje mee.
- Proef nu of je gerecht op smaak is. Breng anders op smaak met peper zout of meer kerrie.
Serveer je gerecht met rijst of noodles welke je klaar maakt volgens de aanwijzing op de verpakking.
Chinese Kool Roerbakken Met Ui
Alleen ui is al voldoende om een lekker gerecht te maken. Ik voeg altijd nog wel een rode peper toe om het een extra ‘bite’ te geven. Dit hoeft natuurlijk niet. Dit zijn de ingrediënten:

- 1 Chinese kool
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 uien in ringen gesneden
- 1/2 – 1 rode paprika in stukjes
- Peper en zout
- scheutje zonnebloemolie
Het bereiden gaat als volgt:
- Zet wok op een middel hoog vuur en maak de olie warm.
- Doe nu de uienringen in de pan en zet het vuur lager. Karameliseer nu de uien in ongeveer 20 minuten. Karameliseren is de uien heel langzaam bruin laten worden zodat de suiker loskomen. Alles over uien karameliseren kan je lezen in onze blog ‘Hoe Uien Karameliseren?, dan gaat het altijd goed.
- Als de uien klaar zijn leg je ze op een bord.
- Doe weer een scheutje olie in de pan en maak warm.
- Fruit de knoflook en rode peper voor 1 minuutje aan en voeg dan de Chinese kool toe aan de wok.
- Wok dit nu voor 3 minuten.
- Voeg dan de gekarameliseerde uien toe en wok deze voor 1 – 2 minuten mee.
- Proef nu je gerecht en breng op smaak met peper en zout.
Nu heb je heerlijke kool met zachte gekarameliseerde uien en een pittige ‘bite’ van de pepertjes. Serveer dit met rijst en cassave kroepoek.