Broccoli is een groente waarvan wij de niet geopende bloemknoppen eten. De stam van de broccoli is ook gewoon eetbaar en heerlijk als we broccoli wokken. Daar gaat deze blog over; Hoe broccoli wokken?
Broccoli eerst snijden en wassen. Afhankelijk van het gerecht ook blancheren. Vervolgens op hoge temperatuur wokken voor circa 5 minuten Eventuele extra ingrediënten en saus toevoegen en 2 minuten wokken.
Deze blog gaat alleen over het wokken van broccoli. Onderstaand worden verschillende manieren en recepten besproken. Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!
Inhoudsopgave
Broccoli Wokken
Broccoli koop je meestal in stronk vorm, verpakt in plastic folie. Tegenwoordig is er ook voorbewerkte broccoli te koop die al gesneden en gewassen is. Deze groente is echter peper duur en het alternatief, een hele broccoli is zo schoon gemaakt.
Op onze blog staat ook een artikel over het bereiden van broccoli; ‘Hoe Broccoli Bereiden?’.
Broccoli Schoonmaken
Broccoli schoonmaken is zo gedaan. Een paar handelingen en je bent zo klaar.
Snijd de broccoli roosjes van de stam. Maak de broccoli roosjes even groot, want dan hebben ze dezelfde gaartijd. Wanneer je de stam ook wilt gebruiken dan schil je de stam eerst en vervolgens snijd je deze in kleine stukjes.
Spoel hierna de broccoli schoon onder de kraan in een vergiet. Onderstaande video laat duidelijk zien hoe het moet.
Broccoli Blancheren
Voordat we de broccoli gaan wokken is het verstandig om de broccoli eerst te blancheren. Blancheren is kort koken. Hoe gaat dit in zijn werk?
- Snijd en was de broccoli zoals bovenstaand is omschreven.
- Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
- Wanneer het water kookt gaat de gesneden broccoli in het water.
- Breng het water opnieuw aan de kook en kook vervolgens de broccoli voor 3 minuten.
- Haal de pan van de warmtebron en doe de broccoli in een vergiet.
- Wanneer je het gelijk wilt verwerken in je gerecht dan kan je dit nu doen.
- Verwerk je het later is je gerecht, spoel dan de broccoli af onder de koude kraan. Zo stop je het garingsproces.
Dit is de voorbereiding die we aanbevelen om te doen. Zo krijg je na het wokken lekker beetgare broccoli.
Broccoli Wokken Recept
Voor broccoli wokken zijn heel veel recepten in omloop terwijl het eigenlijk niet nodig is. Als je in jouw koelkast en jouw keukenkasten kijkt zie je waarschijnlijk heel veel producten die je kunt gebruiken. Broccoli gaat namelijk heel goed met andere producten. Om je enige houvast te geven staan onderstaand 5 recepten die je kunt gebruiken.
Wees echter creatief en voeg andere groente of smaakmakers toe wanneer je dit lekker lijkt en proef!
Broccoli Wokken Sojasaus
Een van de bekende recepten of eigenlijk ingrediënt is sojasaus. Deze saus geeft je broccoli een heerlijke zoete smaak. Je hebt voor 4 personen de volgende ingrediënten nodig:
- 800 g broccoli
- 2 tenen knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 el sesamzaad
- 3 el sojasaus
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd, was en blancheer de broccoli zoals bovenstaand omschreven.
- Zet de wok op de warmtebron met een eetlepel olijfolie.
- Wanneer de olie warm is gaan de uitgeperste knoflook en sesamzaadjes in de pan. Bak dit nu voor circa. 2 minuten.
- Voeg vervolgens de geblanceerde broccoli en sojasaus toe en roer het geheel om .
- Wok je gerechte nu voor 3-4 minuten.
- Prik met een vork in de broccoli. Als deze er makkelijk ingaat is de broccoli beetgaar. Zo niet, wok het dan nog iets langer.
- Breng als laatste op smaak met peper en zout.
Voor de afwisseling kun je aan dit gerecht ook nog dunne plakjes wortel of baby mais aan toevoegen. Die gaan tegelijk met de broccoli in de pan.
Serveer de broccoli met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.
Broccoli Wokken Met Spekjes
Een ander recept voor broccoli wokken is met spekjes. Wij gebruiken hiervoor vegetarische spekjes. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:
- 800 gram broccoli
- 1 paprika
- 200 gram bevroren doperwten
- 1 el zonnebloem olie
- circa 200 gram vega spekjes
- peper en zout
De bereiding gaat als volgt:
- Snijd, was en blancheer de broccoli zoals bovenstaand is omschreven.
- Snijd de paprika in blokjes of reepjes
- Verwarm in een wok de zonnebloemolie
- Wanneer de olie warm is kan de paprika in de pan. Bak deze voor circa 2 minuten.
- Vervolgens gaan de vega spekstukjes in de pan en bak deze voor 2 minuten mee.
- Als laatste gaan de broccoli en doperwten in de pan. Wok nu het geheel op hoog vuur voor circa 4 minuten.
- Prik met een vork in de broccoli om te kijken of het gaar is.
- Voeg als laatste peper en zout toe en proef of je gerecht op smaak is.
Je kunt ook nog twee teentjes knoflook uitpersen en deze met de paprika aanbakken. Dit geeft weer een iets andere smaak.
Dit gerecht is lekker met rijst of gebakken aardappelen. Wanneer je rijst hebt gemaakt dan kan je dat als laatste even mee wokken. Eet smakelijk.
Broccoli Wokken Knoflook
Broccoli en knoflook gaan heel goed samen, zeker tijdens wokken. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het is makkelijk klaar te maken. Het volgende heb je nodig voor 4 personen:
- 8 00 gr verse broccoli
- 2teentje knoflook, zeer fijn gesneden
- 2 eetlepel zonnebloem
- 250 ml groente- of tuinkruiden bouillon
- peper en zout
De bereiding gaat als volgt:
- Snijd en was de broccoli zoals bovenstaand is omschreven.
- Zet de wok met de zonnebloemolie op de warmtebron en maak de olie warm.
- Fruit nu de geperste knoflook voor 2 minuten even aan.
- Doe vervolgens de broccoli in de wok en meng dit goed met de olie en knoflook
- Dan gaat de bouillon in de wok en breng dit aan de kook.
- Wanneer het kook laat de broccoli dan 8-10 minuten staan met de warmtebron op een middelhoge stand.
- Prik in de broccoli om te kijken of deze gaar is.
Nu heb je heerlijk gekruide broccoli samen met knoflook. Heerlijk als bijgerecht.
Broccoli Wokken Ketjap
De volgende in de rij van broccoli wokken recept is broccoli met ketjap. Ketjap heeft een hele zoete smaak die broccoli echt meer pit geeft. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen:
- 600 gram broccoli
- 3 el ketjap
- 2 el sojasaus
- 1 pepertje
- 1 teentje knoflook
- 1 el zonnebloem olie
- 300 gram in dunne stukjes gesneden wortelen
- peper en zout
Ga nu als volgt te werk:
- Snijd en maak de broccoli schoon zoals boven is omschreven.
- Maak ook de paprika schoon en verwijder de zaadlijsten.
- Halveer de de wortelen.
- Meng vervolgens de uitgeperste knoflook, klein gesneden peper, ketjap en sojasaus met elkaar en voeg 4 eetlepels water toe.
- Zet de wok op de warmtebron en verwarm hierin de zonnebloem olie.
- Dan gaan de broccoli en de wortelen in de pan en wok deze voor 3 minuten op hoog vuur. Blijf wel de groente door elkaar roeren tijdens het wokken, anders brand het aan.
- Vervolgens gaat het ketjap mengsel in de pan.
- Ze de warmtebron nu op een middelhoge stand en wok het geheel voor 4-6 minuten. Prik met een vork in de broccoli om te voelen of het al gaar is.
Dit is een heerlijk gerecht voor bij de zilvervlies rijst of mie.
Broccoli Roerbakken Cashewnoten
Als laatste recept broccoli roerbakken met Cashewnoten. Dit heerlijke gerecht gaat lekker met elke pasta. Wat je voor 4 personen nodig hebt is het volgende:
- 1 stevige prei
- 600 gram broccoli
- 250 gram champignons
- 150 -200 gram vega spekjes
- 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels ongezouten cashewnoten
Het bereiden gaat als volgt:
- Snijd en was de broccoli zoals bovenstaand omschreven is.
- Was en snijd de prei in kleine ringen.
- Maak de champignons klaar en snijd deze in plakjes.
- Verwarm in de wok de olie en fruit hierin de prei aan samen met de vega spekjes.
- Doe vervolgens de champignons in de pan en bak deze kort, circa 1 minuut mee.
- Dan gaat de broccoli in de pan samen met 150 milliliter water.
- Breng het geheel aan de kook voor circa 6 – 8 minuten.
- Prik in de broccoli om te voelen of deze al gaar is.
- Breng nu op smaak met peper en zout.
- Schep de broccoli uit de pan met een schuimspaan en serveer samen met de pasta.
Heb je verse broccoli of bereide broccoli over? Lees dan onze blog ‘Hoe Broccoli Bewaren?‘.