Hoe Bloemkool Stomen? In Pan, Mandje, Magnetron Of …

Deel deze blog makkelijk via:

Bloemkool is een grote ronde kool vol met bloemknoppen die eetbaar zijn. Het is een groente die in Nederland heel veel verkocht wordt en jaarrond verkrijgbaar is. Bloemkool kan je op meerdere manieren klaarmaken. Eén van de manieren is stomen. Daar gaat deze blog over; Hoe bloemkool stomen?

Snijd de bloemkool in gelijke roosjes. Was de bloemkool schoon en doe de bloemkool in de stoompan of mand en breng het water aan de kook. Doe de deksel op de pan. Stoom de bloemkool beetgaar in 7 -10 minuten. Een hele bloemkool in 20 minuten.

Bloemkool kan je op meerdere manieren klaarmaken. Wij hebben hier meerdere blog over geschreven zoals ‘Hoe Bloemkool Snijden En Bereiden?‘ en om de bloemkool op smaak te brengen kan je ‘Welke Kruiden Bij Bloemkool?‘ lezen. Wij gaan verder met stomen.

Bloemkool Stomen Hoe lang

De stoomtijd voor het stomen van bloemkool is sterk afhankelijk van de grootte van de stukken bloemkool en hoe je het stoomt. Stomen in de magnetron heeft een andere stoomtijd dan stomen in een stoommandje. Onderstaand overzicht maakt alles duidelijk.

bloemkool

Leuk dat je gaat stomen, maar waarom eigenlijk? Tijdens stomen ligt de bloemkool niet in water. Het wordt verwarmt door hete stoom. Hierdoor blijven alle vitamine en mineralen bewaard. De kleur van de bloemkool verandert ook niet en de textuur blijft behouden. Daarom is stomen van groente gezonder, staat het beter op je bord en bij kort stomen heb je een lekkere ‘bite’.

Bloemkool Stomen tijd

De genoemde stoomtijden zijn indicatief en sterk afhankelijk van de grootte van de roosjes.

#StoomwijzeStoomtijd
1Stoomoven hele bloemkool30 – 40 minuten
2Stoomoven bloemkool roosjes20 – 30 minuten
3 Magnetron 4 -5 minuten
4In pan of met mandje bloemkool roosjes7 -10 minuten
5In pan of met mandje hele bloemkool 20 -25 minuten
Bloemkool stoomtijd

Bloemkool Stomen

De meest bekende manier van stomen is met een stoompan of stoommandje. Het stomen van bloemkool voor deze twee is gelijk.

bloemkool stomen

Voordat we stomen moet eerst de bloemkool schoongemaakt en in roosjes gesneden worden. Snijd de bloemkool in even grote roosjes. Als je de stam ook gebruik (wat kan) snijd deze dan ook in even grootte stukken en doe ze in de mand. Spoel nu de bloemkool schoon onder de kraan en laat uitlekken.

Zet de pan op de warmtebron en vul de pan met een laagje water en doe de mand in of op de pan en sluit af met de deksel. Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt breng je de stand van de warmtebron naar middelhoog. Het water moet wel blijven koken.

Je doet de deksel op de pan anders verdampt het water heel snel en heb je te weinig water om te stomen.

Stoom de bloemkool nu in 7 – 10 minuten beetgaar. Prik met een vork in de roosje om te bepalen of ze gaar zijn. Wil je ze zachter hebben, stoom de roosjes dan nog wat langer, 12 minuutjes.

Haal de bloemkool voorzichtig uit de pan. Gebruik ovenwanten, want stoom is heel erg heet. Serveer de bloemkool nu en breng op smaak met peper en zout.

Stomen In Pan of Met Mandje

De groente kunnen we stomen in een stoomoven, stoompan, rieten stoommand of RVS stoommand.

Een stoompan met twee lagen heeft het voordeel dat je meerdere groenten tegelijk kan stomen. Deze pan van bol.com is een aanrader. Het heeft goede stoomgaten en is makkelijk schoon te maken.

stoompan

Daarnaast zijn er goedkopere alternatieve zoals het RVS stoommandje. Dit mandje, welke je kan bekijken bij bol.com past zichzelf aan aan de grootte van de pan en is makkelijk schoon te maken.

stoommand rvs

Daarnaast zijn er nog mandjes van riet. Het voordeel is dat ook deze meerdere lagen hebben, zoals deze bij bol.com. Ze zijn alleen wel iets moeilijker schoon te maken.

stoommand

Bloemkool Stomen In Stoomoven

Een stoomoven is meestal ingebouwd in de keuken en is een perfect apparaat om bloemkool en andere groente mee te stomen. Doe de bloemkool in een schaal met gaten aan de onderkant en plaats deze in een schaal met een dichte onderkant om het vocht op te vangen.

De stoomtijd is circa 20 – 30 minuten voor roosjes. Prik met een vork in de roosjes om te kijken of het beetgaar is. Het moet er makkelijk ingaan en toch een beetje weerstand hebben.

Een hele bloemkool stoom je in 30 – 40 minuten beetgaar. Prik ook nu met een vork in de bloemkool om te voelen of deze beetgaar is.

Bloemkool Stomen Magnetron

Stomen in de magnetron gaat enorm snel. Het water verdamp en wordt hete stoom.

Doe de bloemkool roosjes in een magnetronschaal en voeg een kwart glas water toe aan de schaal. Dek de schaal af met de deksel van de schaal en doe deze in de magnetron. Zet het vermogen op de hoogste stand en de timer op 2,5 minuten en druk ‘start’. Kijk na 2,5 minuten hoe het gaat. Wees voorzichtig, want de stoom is enorm heet. Prik met een vork in de roosjes om te bepalen of ze beetgaar zijn. Zo niet, dan nog even verder stomen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs