Hoe Bloemkool koken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Bloemkool is een veelzijdige groente die op vele manieren klaar gemaakt kan worden. Naast koken is wokken of grillen van bloemkool ook makkelijk om te doen en het geeft bloemkool een heel andere smaak. In deze blog bespreken we ‘hoe bloemkool koken?’.

Bloemkoolroosjes en een hele bloemkool hebben maar een laagje water nodig om te koken. Voeg zout toe aan het water en kook de roosje beetgaar in 5-8 minuten en de hele bloemkool in 8-10 minuten. Breng op smaak met bijvoorbeeld kerrie of nootmuskaat.

Zoals gezegd kunnen we bloemkool ook wokken. Voor het wokken van bloemkool kan je onze blog ‘Hoe Bloemkool Wokken? Meerdere Manier‘ lezen. Het koken van bloemkool staat hier in deze blog centraal en daar gaan we nu mee verder.

Hoe Lang Bloemkool Koken?

Bloemkool kan op meerdere manieren gekookt worden en deze hebben allemaal een andere kooktijd. Het is niet eenduidig aan te geven hoe lang bloemkool moet koken. De toepassing en eventueel verdere verwerking van bloemkool zijn bepalend voor de kooktijd. Ook de grote van de bloemkool heeft invloed op de kooktijd. Om je op weg te helpen bekijk je onderstaande tabel.

Bloemkool Koken Tijd

De kooktijden van bloemkool zijn:

#MethodeDuur
1Beetgaar koken roosjes5-8 minuten
2Doorgekookte roosjes8-10 minuten
3Hele bloemkool beetgaar10-12 minuten
4Koken in de magnetron4-6 minuten
5Blancheren3-4 minuten
6Voor wokken en roerbakken2-3 minuten
7In melk of bouillon5-8 minuten
Hoe lang bloemkool koken

Je hebt nu een idee hoe lang bloemkool gekookt moet worden, maar je weet nog niet hoe je het kan koken. Daar gaan we het nu over hebben.

Bloemkool Koken

Voordat er gekookt kan worden moet eerst de bloemkool schoon gemaakt worden. Snijd de grote bladeren van de bloemkool af en snijd met een scherp mesje de roosjes van de stam af. Dit doe je door de bloemkool om te draaien, de stam ligt boven. Nu kan je de roosjes er vanaf snijden.

In onderstaande video wordt het nog eens uitgelegd.

Als je een hele bloemkool gaat koken snijd dan ook de aanwezige bladeren weg en de stam waar de bladeren aanzitten Spoel de bloemkool af onder de kraan.

Bloemkool Koken Hoeveel Water

Bloemkool hoeft niet onderwater te staan als het gekookt wordt. De bloemkool mag minder dan half in het water liggen. Tijdens het koken doen we de deksel op de pan en de stoom/hete lucht zorgen er ook voor dat de bloemkool gaar wordt. Op deze manier blijven smaak en kleur behouden.

Bloemkoolroosjes Koken

Het koken van bloemkoolroosjes doe je als volgt:

bloemkool koken
  1. Zet een pan met een laagje water en een beetje zout op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  2. Als het water kookt gaan de bloemkoolroosjes in de pan en gaat de deksel erop.
  3. Kook nu de roosje beetgaar in 5-8 minuten en doorgekookt in 8-10 minuten.
  4. Prik met en vork in een roosje en je voelt of de bloemkool gaar is.
  5. Giet de bloemkool af in het vergiet en je kunt het serveren.

Serveer met een klontje boter en een beetje nootmuskaat.

Hele Bloemkool Koken

Een hele bloemkool koken doe je als volgt:

  1. Vul de pan met een laagje water en breng het water aan de kook.
  2. Als het water kookt kan de hele bloemkool in de pan met de stam op de bodem. Voeg eventueel een beetje zout toe aan de pan.
  3. Kook de bloemkool beetgaar in 8-10 minuten.
  4. Prik met een vork in de bloemkool om te voelen of deze gaar is, dit is echt op gevoel. Er mag een beetje weerstand zijn maar niet teveel.

Serveer je bloemkool op een schaal en voor decoratie kan je deze nog bestrooien met gesneden peterselie en een snufje nootmuskaat.

Bloemkool Koken In Bouillon

Bloemkool kan tijdens het koken al op smaak gebracht worden met kruiden. Dit kan je doen door aan het water een tuinkruidenbouillonblokje toe te voegen. Dit geeft je bloemkool al een kruidige smaak, zodat je het na het koken niet meer hoeft te kruiden. Je moet wel een paar keer door de bloemkool roeren, zodat alle roosjes met het bouillon in aanraking komen. Het toevoegen van bouillon heeft geen invloed op de kooktijd.

Proef wel eerst zelf de bloemkool voordat je deze serveert. Je moet namelijk wel weten of het lekker is. Misschien heeft het toch nog een snufje zout of een beetje peper nodig. Nu is de tijd om dat dan toe te voegen.

Voor een hele bloemkool is het niet slim om een bouillonblokje in het water te doen. Een groot deel van de bloemkool staat namelijk niet onderwater en dan heeft het kruidenblokje geen nut.

Bloemkool Koken In Melk

Melk kan ook toegevoegd worden aan het kookwater. Dit wordt maar om één rede gedaan, namelijk om de kleur van de bloemkool te behouden. Door de toevoeging van (soja)melk behoud de bloemkool zijn mooie witte kleur. Verder heeft de melk geen invloed.

Als je de bloemkool in een beetje water beetgaar kookt, dan is de kooktijd redelijk kort en behoudt de bloemkool zijn mooie kleur. Melktoevoegen is dan niet nodig.

Bloemkool Koken Met Kruiden

De titel van dit hoofdstuk lijkt aan te geven dat we de bloemkool kruiden en dan gaan koken. Dit is echter niet juist, want tijdens het koken verliezen de kruiden veel smaak.

bloemkool met kruiden

We koken eerst de bloemkool en daarna gaan we het kruiden. Wij hebben hier een hele blog over geschreven ‘Welke Kruiden Bij Bloemkool?‘ vertelt je er alles over.

Onderstaand een manier om je gekookte bloemkool lekker op smaak te brengen. Voor 4 personen heb je de volgende hoeveelheden nodig:

  1. Paar draaien aan de pepermolen
  2. 2 tl zout
  3. 1 tot 2 tl kerriepoeder of nootmuskaat

Meng de kruiden, peper en zout eerst met elkaar en bestrooi dan de bloemkool. Meng het door de roosjes of bestrooi je hele bloemkool met het kruidenmengsel.

Bloemkool En Broccoli Koken

Broccoli en bloemkool zijn twee groentes die heel vaak samen geserveerd worden. Het fijne is dan ze ook samen gekoot kunnen worden. Ze kunnen gezamenlijk beetgaar gekookt worden of kort gekookt en daarna gewokt.

Wat ga je doen?

  1. Snijd eerst de broccoli en de bloemkool is even grote roosjes.
  2. Doe vervolgens een laagje water en een snufje zout in de pan en breng het water aan de kook.
  3. Vervolgens gaat de bloemkool en broccoli in de pan en gaat de deksel erop.
  4. Kook de groente nu voor 3 minuten als je het nog gaat wokken.
  5. Kook de groente beetgaar in 5-8 minuten.
  6. Giet de groente af in het vergiet en serveren maar.
bloemkool en broccoli

Als je de broccoli en bloemkool verder gaat wokken kan je dit bijvoorbeeld doen met amandelschaafsel.

  1. Zet een wok met olie op de warmtebron en rooster hierin de het amandelschaafsel goed bruin. Dit doe je zonder olie.
  2. Haal de schaafsel uit de pan en voeg olie toe aan de pan.
  3. Pers nu 2 teentjes knoflook uit in de pan en bak dit voor 1 minuutje.
  4. Voeg de broccoli en bloemkool toe en meng nu alles goed met elkaar.
  5. Roerbak het geheel nu voor ongeveer 7 minuten.
  6. Prik met een vork in de bloemkool om te voelen of het gaar is.

Serveer de bloemkool en broccoli op een schaal en bestrooi met de amandelen en eventueel gesneden peterselie.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs