Hoe Bloemkool Wokken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Bloemkool is een grote ronde kool van bloemknoppen. Het is een van de meest bekende groente in Nederland. Bloemkool kan op vele manieren worden bereid. In deze blog gaan we bloemkool wokken. De grote vraag is dan ook hoe wokken we bloemkool?

Bloemkool eerst snijden en wassen. Afhankelijk van het gerecht bloemkool blancheren 2 minuten. Vervolgens op hoge temperatuur wokken voor circa 5 minuten. Eventuele extra ingrediënten en saus toevoegen en 3 minuten wokken. 

Bloemkool is een groente waar je veel kanten mee op kan. Vele kruiden en smaakmakers komen tot hun recht bij bloemkool. Wil je weten welke kruiden nog meer bij bloemkool kunnen? Lees dan onze blog ‘Welke Kruiden Bij Bloemkool?‘.

Het eerst in deze blog bespreken we hoe we bloemkool moeten snijden en schoonmaken.  

Bloemkool Snijden 

Bij bloemkool haal je als eerste de grote bladeren weg die de bloemkool verstoppen. Deze bladeren zorgen er bij de groei voor dat de kool wit blijft.  

Daarna snijd je de roosjes rondom de stam weg. Doe dit met een scherp mesje. Je kunt grote roosjes en kleine roosjes maken. De grote roosjes duren langer om te garen maar staan op een schaal bij een buffet of etentje wel weer heel leuk. 

Tijdens je werkzaamheden in de keuken zijn goede en scherpe messen van essentieel belang. Dit maakt het werk leuk en makkelijk. Dit messenblok op bol.com is een echte aanrader! 

Nu kunnen de roosjes afgespoeld worden in een vergiet onder de kraan om eventueel zand af te spoelen. 

Om te wokken zijn kleinere bloemkoolroosjes wel fijn.  Voor het wokken van bloemkool worden de roosjes eerst geblancheerd. 

Bloemkool Blancheren 

Om bloemkool te wokken kun je deze het best vooraf blancheren. Zet een pan water op de warmtebron en breng het aan de kook. Doe de bloemkoolroosjes in een grote zeef (vergiet kan ook) en leg de zeef in het water. Laat de bloemkool ongeveer 3 minuten koken en haal het direct uit de pan.

Dit is blancheren. Kort koken van groente ter voorbereiding van een gerecht. In dit geval wokken. 

Bloemkool Wokken 

Wokken is een techniek om, in dit geval bloemkool, kort en op hoog vuur gaar te maken. Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!. 

Zet een wok op het vuur of andere warmtebron en voeg zonnebloemolie toe. Maak dit heet. Voeg bloemkool toe en roer dit of ‘gooi’ dit om. De tijd van wokken in ongeveer 3 minuten.

Vaak wordt bloemkool met andere groente en smaakmakers gewokt, waardoor de tijd van wokken langer wordt. Hoe meer in de pan hoe langer het duurt om te garen.  

Bloemkool Wokken Recept 

Hieronder staan 4 recepten van bloemkool wokken met kruiden en andere smaakmakers. Het kan leuk zijn om te experimenteren met kruiden en andere groente. Kijk in je koelkast wat je hebt liggen en probeer dit uit. Het zou nog wel eens een verrassing kunnen zijn wat je ervan hebt gemaakt. Succes en veel plezier. 

Bloemkool Wokken Ketjap 

Voorbereiding voor 4 personen: Zet alle ingrediënten klaar in schaaltjes. Je hoeft er dan niet steeds af om het een en ander klaar te maken. 

  • 600 gram bloemkool, in kleine roosjes of plakjes gesneden en geblancheerd. 
  • 2 ui, gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook in dunne plankjes 
  • 4 el Zonnebloemolie 
  • 6 el Ketjap manis  
  • 2 bosuitjes in ringen gesneden 

Bereidingswijze: 

  1. Zet de wok op een warmtebron en laat de zonnebloemolie heet worden.  
  2. Doe de ui erin en bak deze even aan. 
  3. Voeg de knoflook bij de ui en bak deze even mee. Blijf wel roeren. 
  4. Nu mag de geblancheerde bloemkool erbij. Roer dit allemaal even door en bak op deze op hoog vuur. Wel blijven roeren zodat dit niet aan brandt. 
  5. Na 5 minuten gaat de warmtebron op halfhoog en voeg je de ketjap manis toe. Je mag meer toevoegen wanneer je dat lekker vindt. Proef even tussendoor of het naar wens is.  
  6. Dien de bloemkool op en strooi daar de bosuitjes overheen. Staat gezellig op je bord en smaakt heerlijk! 

Bloemkool wokken met ketjap is lekker bij zilvervliesrijst en komkommer uit zoetzuur bijvoorbeeld. 

Bloemkool Wokken Kruiden 

Zet alle ingrediënten klaar in schaaltjes, dan hoef je er niet steeds vanaf om het één en ander klaar te maken.  Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig. De hoeveelheden per lepel zijn afgestreken lepels.

  • 600 gram kleine bloemkool roosjes, geblancheerd 
  • 2 uien, klein gesneden 
  • 1 blikje tomatenpuree 
  • 1 tl bieslook 
  • 2 uien, klein gesneden
  • 1 tl tijm 
  • 1 tl rozemarijn 
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 tl oregano
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje of groente 
  • 100 ml water ongeveer 
hoe bloemkool wokken

Bereidingswijze: 

  1. Zet de wok op de warmtebron en maak hierin een scheut zonnebloemolie heet.  
  2. Voeg de uien toe en bak deze tot ze glazig zien.
  3. Voeg de kruiden toe en roer de bloemkoolroosjes erdoor. Verwarm deze goed op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten. Blijf roeren anders gaat het te snel.  
  4. Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze 3 minuten op halfhoog vuur mee. De puree wordt hierdoor wat zoeter.  Het is de bedoeling dat je blijft roeren.  
  5. Verkruimel het bouillonblokje boven de wok en voeg het water toe, scheutje bij scheutje. Wanneer het te waterig wordt stop je met water toevoegen of je doet er juist wat meer bij wanneer het te droog wordt. Roer dit goed door en verhit de bloemkool met kruiden goed. 
  6. Proef of de bloemkool genoeg gaar is, anders nog even laten staan op de warmtebron. 
  7. Dien de bloemkool op een leuke schaal of schep lekker vanuit de pan op je bord. Lekker bij gebakken aardappelen. 

Bloemkool Wokken Kerrie 

Het is handig om alle ingrediënten klaar te zetten zodat je straks in één keer door kan en er niet af hoeft om nog spullen te pakken. Veel kookplezier! 

Benodigdheden: 

  • 600 gram kleine bloemkool roosjes, geblancheerd 
  • 2 uien gesneden 
  • 2 tenen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el kokosolie of zonnebloemolie
  • 1 el kerriepoeder 
  • peper en zout
  • 1 el kurkuma
hoe bloemkool wokken

Bereidingswijze: 

  1. Zet een wok op een warmtebron en maak de kokosolie heet.  
  2. Voeg de uien toe en bak deze glazig.  
  3. Doe alle kruiden bij de uien en roer dit goed door. Wanneer het te droog wordt kun je wat kokosolie toevoegen.  
  4. Voeg de bloemkoolroosjes bij de uien en roer goed zodat de bloemkool lekker onder de kruiden zit.  
  5. Voeg peper en zout toe. Proef wat je vindt van je zelfgemaakte bloemkool en voeg kruiden of zout en peper toe wanneer je vindt dat dat moet.  

Deze lekkere bloemkool kun je eten met aardappels of rijst.  

Bloemkool Wokken Gehakt 

Je kunt bloemkool ook met gehakt wokken. In dit recept gebruiken wij vegan gehakt.

Benodigdheden: 

  • 600 gram bloemkool roosjes geblancheerd
  • 250 gram vegan gehakt 
  • 2 tenen knoflook of 2 afgestreken tl Knoflookpoeder (ik houd ervan) 
  • 1 tl uienpoeder
  • een handje Violife geraspte kaas 
  • 1 tl rozemarijn of bieslook 
  • peterselie
  • 1 el kokosolie of zonnebloemolie

Bereidingswijze:  

  1. Zet een wok op de warmtebron en verwarm de kokosolie. Voeg het gehakt toe en bak deze aan.
  2. Voeg knoflook toe en roer dit erdoor. De andere kruiden mogen er nu ook bij. Roer ook deze goed door. Wanneer het allemaal te droog wordt mag er nog wat kokosolie bij om het wat smeuïger te maken. 
  3. Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het gehakt en zet de warmtebron op halfhoog en laat dit 5 minuten staan. Roer af en toe door om het niet aan te laten branden.  
  4. Als laatste kun je een hand kaas erdoor roeren en laten smelten. Roer dit goed door en dien lekker op. Je kunt, als je wilt, het nog in de oven zetten, maar dat hoeft niet.  Het smaakt ook zo erg lekker.

Geniet van deze lekkere maaltijd! 

Zoals je ziet zijn er meerdere opties om bloemkool te wokken. Je kunt je eigen kruidencombinaties uit proberen. Een éénpansgerecht met een wok is lekker makkelijk en snel. Veel kookplezier! 

Heb je nog verse bloemkool of een deel van je gerecht over. Lees dan onze blog ‘Hoe Bloemkool Bewaren?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs