Hoe Aubergine Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Aubergine, de veelzijdige groente die veel wordt gebruikt voor het roerbakken en grillen. De aubergine heeft een zachte romige smaak en gaat heel goed met andere smaakmakers en groente. Maar ‘Hoe aubergine bewaren?’, daar gaan we het nu over hebben.

Verse aubergine bewaar je in de keuken voor 5-7 dagen. Verse aangesneden aubergine, 3 dagen in de koelkast. Gegrilde of gebakken aubergine, 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. In de vriezer, 12 maanden na blancheren. Aubergine in de olie, 12 maanden

Het bewaren van aubergine kan op meerdere manieren; rauw, gebakken of gegrild. De belangrijkste manieren om aubergine te bewaren worden in deze blog besproken.

Wil je weten hoe je aubergine lekker kunt bereiden en kunt snijden? Lees dan onze blog ‘Hoe aubergine snijden en bereiden?‘ en je hebt zo lekkere aubergine. Over aubergine ovenschotel hebben we een aparte blog geschreven; ‘Hoe aubergine uit de oven bereiden?‘.

Hoe Lang Aubergine Bewaren?

Aubergine is een groente die we goed kunnen bewaren. We maken wel een onderscheid tussen verse, gesneden en bereiden aubergine. Je kunt je voorstellen dat de bewaartijd anders is. Hopelijk geeft onderstaande tabel duidelijkheid.

#Hoe?Hoe lang?
Verse en niet aangesnedenbuiten de koelkast5 tot 7 dagen
Vers en niet aangesneden in de koelkast 2 dagen
Vers en aangesnedenin de koelkastongeveer 3 dagen
Vers en aangesnedenin de vriezer12 maanden
Gebakken of gegrildin de koelkast2-3 dagen
Gebakken of gegrild in de vriezer3 maanden

Hieronder volgt een toelichting op de verschillende manieren van bewaren.

Aubergine Bewaren In Koelkast

Aubergine is goed in de koelkast te bewaren alhoewel aubergine niet verzot is op lage temperaturen.

Aubergine

Heb je een verse aubergine die al rijp is? Dan kan je maar 1 ding doen en dat is deze bewaren in de koelkast. Je kunt de aubergine zo echter niet lang bewaren, ongeveer een dag of twee, drie. Wanneer je de aubergine aansnijdt en gaat verwerken in je gerecht kijk dan goed of de binnenkant niet te bruin is geworden. Een paar bruine plekjes is niet erg, maar hij mag niet geheel bruin zijn.

Aangesneden Aubergine Bewaren

Verse aangesneden aubergine moet je wel in de koelkast bewaren. Of het nu een halve aubergine of plakjes zijn.

gesneden aubergine

Doe de aubergine wel in een afgesloten bakje of bedek de aubergine met huishoudfolie. Leg de aubergine onderin de koelkast. Bewaartijd is zo ongeveer 3 dagen.

Aubergine Bewaren Buiten Koelkast

Een verse aubergine die je gekocht hebt in de supermarkt of bij de groenteboer kan je ongeveer 5 -7 dagen bewaren buiten de koelkast. De aubergine zal dan nog even verder rijpen.

Leg de aubergine echter niet naast tomaten, bananen of citrusvruchten. Deze fruitsoorten bevorderen het rijpingsproces. Als dit te snel gaat kan de aubergine verrot gaan.

Het liefst ligt de aubergine op een koele donkere plaats bij een temperatuur van ongeveer 15 graden. In vele huizen is deze plaats echter moeilijk te vinden. De fruitschaal is dan een goed alternatief.

Gegrilde Of Gebakken Aubergine Bewaren

Vaak hebben na het bereiden van een gerecht nog groente over. Wanneer je aubergine over hebt kan je deze bewaren in de koelkast. Doe dat wel in een afgesloten bakje of afgedekt met huishoudfolie. De aubergine kan je zo 2 – 3 dagen bewaren.

Gegrilde aubergine kan je ook in de vriezer bewaren. Doe de aubergine in een diepvrieszak en leg deze in de vriezer. Zo blijft de aubergine zeker nog 3 maanden goed.

aubergine in zak

Wanneer je de aubergine weer wilt eten is er maar 1 advies; Ruiken, kijken en proeven. Ruik of er geen vreemde luchtjes vanaf komen, kijk of het er nog goed uitziet. Weet je het niet zeker, proef dan een stukje. Dit zijn de drie manieren om zeker te weten dat je eten nog goed is.

Aubergine Bewaren In Vriezer

Heb je een verse aubergine die overrijp begint te raken en je wilt deze bewaren? Dat kan door de aubergine in te vriezen. Wanneer je dit doet moet de aubergine wel eerst geblancheerd worden. Dit gaat als volgt:

 1. Maak de aubergine schoon onder de kraan en snijd de aubergine in plakken.
 2. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
 3. Zet een bak met ijskoud water klaar of zet je vergiet in de gootsteen.
 4. Wanneer het water kookt gaat de aubergine in de pan. Breng het water weer aan de kook en kook vervolgens de aubergine voor 2-3 minuten.
 5. Giet de aubergine af in het vergiet en gooi over in het ijskoude water of spoel de aubergine langdurig af onder de koude kraan.
 6. Dep de aubergine droog en doe deze in een diepvrieszak en leg deze in de vriezer.

De aubergine kan je nu 12 maanden bewaren. Wanneer je de aubergine weer wilt eten is er maar 1 advies; Ruiken, kijken en proeven. Ruik of er geen vreemde luchtjes vanaf komen, kijk of het er nog goed uitziet. Weet je het niet zeker, proef dan een stukje.

Aubergine Bewaren In Olie

In olie is aubergine heel lang te bewaren. Het is even wat werk, maar wanneer je koken leuk vindt dan is het een leuk klusje. Het gaat als volgt:

 1. Was de aubergine en snijd deze in plakken.
 2. Leg een de plakken op meerdere laagje keuken papier en besprenkel de aubergine met zout. Dek de aubergine vervolgens af met keukenpapier en leg hier wat zwaars op. Op deze manier wordt het vocht uit de aubergine onttrokken.
 3. Laat zeker even 12 uur rusten.
 4. Verwijder nu de keukenfolie en het overtollig zout van de aubergine.
 5. Maak een lekkere olie aan. Dit kan bijvoorbeeld zijn met peper, olijfolie, rode wijnazijn en tijm of rozemarijn en oregano. Houd wel rekening met de gesteriliseerde pot die je wilt vullen met de aubergine en olie.
 6. Doe nu een laagje olie in de pot en een plakje aubergine, dan weer olie en aubergine. Bouw zo de pot vol met aubergine en olie.
 7. Zorg ervoor dat de bovenste aubergine goed in de olie zit. Vul de pot haast tot de rand af en sluit de deksel.

Zet de pot op een koele donkere plaats en laat zeker voor een maand staan. De aubergine is dan op smaak. Op deze manier kan je aubergine voor 12 maanden bewaren.

Wel weer even ruiken, kijken en proeven wanneer je de aubergine wilt gaan eten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs