Hoe Aubergine Snijden En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Aubergine is een lekkere en veelzijdige groente met een zachte smaak die mooi combineert met andere groente. De aubergine heeft een mooie paarse schil en kan met en zonder schil gegeten worden, maar hoe moet je een aubergine nu bereiden?  

Hoe aubergine bereiden? Dat kan op de volgende manieren:

  • Roerbak de aubergine in 8 minuten gaar.
  • Grillen duurt ongeveer 5 minuten.
  • Gefrituurde aubergine heeft 10 minuten nodig om te garen.
  • Aubergine koken duurt 5 – 7 minuten en stomen 8 minuten.
  • Roosteren in de oven heeft een gaar tijd van 20 minuten.
  • In de airfryer duurt het 8 minuten. 

De veelzijdigheid van aubergine is een mogelijkheid om heerlijke gerechten te bereiden. In de Italiaanse keuken komt aubergine vaak voor. Hoe je gerechten met aubergine kunt bereiden wordt hieronder besproken.  

Aubergine Nooit Rauw Eten 

Een aubergine kan niet rauw gegeten worden. De aubergine bevat namelijk solanine. Deze stof kan maag en darmklachten veroorzaken. Door verhitting wordt de hoeveelheid solanine kleiner en is de kans op klachten zeer klein. 

Aubergine Schoonmaken En Snijden 

Het eerste wat moet gebeuren voordat we een gerecht met aubergine bereiden is de aubergine wassen. Spoel de aubergine af onder de kraan en wrijf met de hand over de schil. Zo verwijder je alle vuilresten. Hierna moet de bovenkant van de aubergine verwijderd worden, dit is het deel waar de stengel aanzit. Snijd de bovenkant van de aubergine af.  

Een aubergine schillen doe je in de lengte richting en het beste gereedschap is een dunschiller. Zet de afgesneden kant op de snijplank en snijd met de dunschiller van boven naar beneden. Dit kan je ook doen met een mes, maar waarschijnlijk snijd je meer aubergine weg.  

De schil van de aubergine kan je ook gewoon eten. Dit maakt de aubergine iets bitterder maar ook lekkerder. Wanneer je de aubergine met schil wil eten, ben je na het wassen klaar. 

Aubergine Vocht Onttrekken 

Vaak lees je dat je ook nog het vocht uit de aubergine moet trekken. Dit kan je doen, maar dit hoeft. Het onttrekken van vocht verminderd de bittere smaak. Wanneer je de aubergine geschild hebt én het vocht onttrokken hebt is veel van de bitterheid verdwenen. Vraag: waarom wil je dan een aubergine bereiden als alle bitterheid en uniekheid van de aubergine verdwenen is? Wil je het vocht toch verwijderen volg dan de volgende stappen.  

Snijd de aubergine in de lengte of breedte in dikke plakken. Leg de plakken bijvoorbeeld tegen de rand van het vergiet en strooi zout over de plakken. De aubergine begint nu te zweten, het vocht wordt onttrokken. Dep na circa 30 minuten de aubergine droog en verwijder het zout. De aubergine stukken kunnen nu verwerkt worden in een gerecht.  

Aubergine Grillen 

Voor het grillen moet je de aubergine eerst voorbewerken, zie bovenstaand.  

Smeer de plakken aubergine aan beide kanten in met olijfolie. Zet een grillpan op de warmtebron en verwarm de pan. Leg de plakken aubergine in de grillpan en bak beide zijde voor 5 minuten. Tip: draai de plakken na 2,30 minuten een kwartslag, want dan krijg je een leuk ruitjespatroon. Bestrooi de aubergine met een snufje zout en peper. Klaar, je kunt het nu eten of mengen met andere geroosterde groente.  

Aubergine In De Oven Roosteren.  

Tijdens het grillen in de oven krijg de aubergine een zachte, zoete en toch hartige smaak. Als eerste wordt de oven voorverwarmd op 180 graden.  

Smeer de plakken in met olijfolie en bestrooi met zout, peper en ander kruiden die je lekker vindt. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de plakken op. Zorg voor genoeg ruimte tussen de plakken en schuif de bakplaat is de oven. Na ongeveer 20 minuten is de aubergine klaar. Het advies is om na 10 minuten geregeld te gaan kijken, want de roostertijd verschilt per aubergine. 

 Aubergine Koken 

Aubergine wordt meestal gegrilld, gebakken of gebruikt voor het wokken. Koken kan wel maar is niet gebruikelijk. 

Snijd de gewassen aubergine eerst in plakken, daarna in blokken. Doe nu water in de pan. Neem twee delen water op 1 deel aubergine. Zet de pan op de warmtebron en kook het water. Doe dan de aubergine stukken in de pan en kook deze 5 – 7 minuten. Giet nu de aubergine af in een vergiet en breng op smaak met peper en zout.  

Aubergine stomen 

In plaats van koken kan je de aubergine ook stomen. Snijd en was de aubergine zoals bovenstaand omschreven.  

Vul nu de pan met een laagje water en zet het stoommandje in de pan. Het water moet onder het stoommandje staan. Zet de pan op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe dan de aubergine met een beetje zout in het mandje en sluit de deksel van de pan. Stoom nu de aubergine in 8 minuten gaar. Haal voorzichtig het mandje uit de pan en de aubergine kan geserveerd worden of verwerkt worden in andere gerechten.  

Aubergine Bakken 

Was en snijd de aubergine zoals bovenstaand omschreven. Onttrek daarna het vocht aan de aubergine. Ook dit is bovenstaand omschreven.  

Snijd de aubergine in blokjes en zet een koekenpan op de warmtebron. Doe een beetje plantaardige boter in de pan en voeg de blokjes aubergine toe. Blijf in de pan roeren en bak de aubergine in 8 minuten gaar. Wanneer het een gerecht is voeg dan peper en zout toe. Wanneer je het verder gaat verwerken laat peper en zout dan achterwegen.  

Aubergine Frituren 

Maak de aubergine schoon en onttrek het vocht zoals bovenstaand omschreven is.  

Maak nu een beslag klaar van 1 kop meel, ¼ kop maïzena, zout en peper en een bindmiddel.  

Zet een koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie op de warmtebron en verwarm de olie. Haal nu de plakken door het beslag en leg de plakken met een tang in de koekenpan. Frituur de plakken totdat de onderkant mooi bruin is. Draai daarna de plakken om en laat de andere kant bruin worden.  

Haal nu de plakken uit de olie, gebruik hiervoor een schuimspaan en laat de schijven uitlekken op keukenpapier. De aubergine kan nu gegeten worden door bijvoorbeeld te dippen in chillisaus.  

Aubergine Wokken 

De aubergine is een wok groente bij uitstek. Samen met andere groente zoals paprika, ui en courgette ontstaat een heerlijke smaakcombinatie.  

Was en snijd de aubergine zoals bovenstaand is omschreven. Snijd de aubergine in plakken en blokjes. Doe eerst de ui in de pan en bak deze voor 3 minuten. Voeg daarna de aubergine, paprika en courgette toe en roerbak het geheel totdat de groente beetgaar is. Breng op smaak met peper en zout. Je zult zien dat de aubergine en de courgette trouwens ook, de heerlijk smaken van de kruiden en de saus opnemen. Eet smakelijk.  

Aubergine Puree Maken 

Van aubergine kan je een heerlijke puree maken. Om van aubergine puree te bereiden gebruik je de geschilde aubergine.  

Pak een ovenschaal en verwarm de oven op 180 graden. Leg de geschilde aubergine, gesneden in blokjes in de ovenschaal. Voeg een paar teentjes knoflook, twee sjalotten en Italiaanse kruiden toe. Voeg als laatste peper en zout toe.  

Zet de schaal in de oven. De aubergine is klaar wanneer je er met een vork makkelijk in kan prikken. Wanneer het klaar is haal je de schaal uit de oven en doe je groente in de kom van de staafmixer. Nu pureer je het mengsel tot een gladde puree. Eet smakelijk. 

Hoe Aubergine Uithollen? 

Aubergine kan je heel gemakkelijk uithollen en vullen met een recept naar keuze.  

Was de aubergine en snijd de top ervan af. Dit is het deel waar de steel zit. Laat de onderkant zitten, want dan val de aubergine niet uit elkaar. Snijd nu de aubergine in de lengte door midden. Pak nu een lepel en hol de aubergine uit. De beginnersfout is om te veel vruchtvlees weg te halen waardoor de latere vulling op de schil komt te liggen. De dikte van het vruchtvlees op de schil moet ongeveer 0,5 centimeter zijn. Nu kan je de vulling maken voor de aubergine. Volg hiervoor de stappen van het hoofdstuk wokken of puree maken.

Leg vervolgens de uitgeholde aubergine voor 5 minuten in de oven om het overgebleven vruchtvlees te garen. Haal de uitgeholde aubergine uit de oven en vul met je favoriete vulling.

Aubergine Uit De Airfryer 

Ook in de airfryer kan je aubergine bereiden. Was en snijd de aubergine zoals bovenstaand is omschreven. Snijd de aubergine in plakken en blokjes. 

Besprenkel de blokken aubergine met olijfolie en met wat zout en peper. Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Leg de blokken aubergine in het mandje en doe deze in de airfryer. Bak de aubergine nu in 10 minuten gaar. Haal de aubergine uit de airfryer en leg het op een schaal. Voeg kruiden naar wens toe.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs