Hoe Aubergine Uit De Oven Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

De aubergine is een verfijnde groente met een hele zachte en romige smaak. Het past daarom in vele gerechten, zo ook in ovenschotels. En daar gaat deze blog over; aubergine uit de oven. Van eenvoudig tot iets moeilijker maar altijd zelf thuis goed te bereiden.

 Aubergine

Aubergine eerst schoonmaken en snijden. Andere ingrediënten snijden en vaak eerst aanbakken. Vervolgens de ovenschaal invetten en opmaken met je gerecht. Schaal in de oven plaatsen en afhankelijk van je gerecht 10 -45 minuten bakken.

In deze blog worden meerdere recepten gegeven voor het bereiden van een aubergine ovenschotel. De schotels verschillen van ingrediënten en kruiden, de bereiding is echter meestal hetzelfde.

Wil je meer lezen over het bereiden van aubergine? Lees dan onze blog ‘Hoe Aubergine Snijden En Bereiden?‘, hier wordt alles besproken van grillen tot bakken en nog veel meer.

Aubergine kom je vaak tegen in de Italiaanse keuken. Vele oven gerechten met aubergine bevatten dan ook tomaat en kaas.

Het maken van een ovenschotel begint met het schoonmaken en snijden van de aubergine. Dit gaan we als eerste bespreken.

Aubergine Snijden

Het snijden van de aubergine kan op verschillende manieren, plakjes, blokjes of reepjes. Elke snijmethode is bruikbaar, het ligt eraan welk gerecht je klaar gaat maken.

De aubergine wordt eerst gewassen onder de kraan en vuil wordt verwijderd. Vervolgens kunnen we de aubergine schillen met een dunschiller. Dit hoeft niet, want de schil kan je ook gewoon eten.

Vervolgens worden beiden uiteinde van de aubergine gesneden. Hierna kunnen we kiezen, voor korte plakken of lange plakken. Wil je lange plakjes, snijd dan de aubergine in de lengte. Wanneer je blokjes wilt kun je deze plakken in blokjes of reepjes snijden.

Aubergine Oven

Voor de bereiding van aubergine uit de oven is het fijn om enige handleiding te hebben en daarom staan er onderstaand een aantal recepten met andere ingrediënten en kruiden.

Het kan voorkomen dat je één van deze ingrediënten niet in huis hebt. Geen probleem! Koken is ook ontdekken en je eigen creativiteit gebruiken. Heb je iets niet je koelkast? Kijk dan wat je wel hebt staan en wat je eventueel toe kunt voegen. De aubergine is zo’n makkelijke groente om te verwerken in een ovenschotel, dat het haast niet mis kan gaan.

Probeer het gewoon en gebruik je eigen ideeën als iets niet in de koelkast staat. Succes!

Aubergine In Oven

De makkelijkste manier om aubergine te bereiden in de oven is alleen de aubergine met kruiden. Eenvoudig om te maken en smakelijk. Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 grote aubergine
  • 1 – 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 3 el milde olijfolie
  • Versgemalen peper en zout, naar smaak
  • Beetje agave siroop
Hoe Aubergine Uit De Oven Bereiden

De bereiding doen we als volgt:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pers de knoflook uit en meng dit met de olijfolie.
  3. Pak een vel bakpapier en leg deze op de ovenplaat.
  4. Snijd de aubergine in plakken of blokjes en leg op de bakplaat.
  5. Bestrijk de aubergine met olijfolie, bestrooi met peper en de tijm.
  6. Besprenkel de aubergine met een beetje agave siroop of een klein beetje andere zoetmaker zoals bruine suiker
  7. Bak ongeveer 10 -15 minuten in de oven, of tot je een mooi goudbruin korstje hebt. Prik met een vork in de aubergine om te voelen of het gaar is. De vork moet er makkelijk in gaan.

Ook zonder de agavesiroop of suiker is dit een heerlijk gerecht.

Serveer de aubergine direct op een bord. Eet smakelijk.

Aubergine In de Oven Tomaat

De eerste aubergine ovenschotel is een schotel met tomaat. Heerlijk met vega kaas en lekker kruiden. Voor 4 personen heb je de volgend ingrediënten nodig:

  • 2 aubergines, in plakken van ong 1 cm dik gesneden
  • 1 – 2 blik(ken) tomaten in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst peper
  • 2 el provençaalse of Italiaanse kruiden
  • enkele druppels tabasco of beetje sambal of chilipoeder
  • 6 el olijfolie
  • peper en zout
Hoe Aubergine Uit De Oven Bereiden

De bereiding doen we als volgt:

  1. Snijd de aubergine in plakken. Bekijk hiervoor bovenstaande video.
  2. Verwarm de oven voor op de grill stand.
  3. Leg de plakken aubergine op bakpapier op de ovenplaat en besprenkel met een beetje olie.
  4. Schuif de bakplaat in de oven en grill de aubergine. Wanneer ze bruin worden haal je de aubergine uit de oven. Duur circa 5-8 minuten.
  5. Verwarm de oven op 200 graden.
  6. Doe de tomaten blokjes in een grote kom en doe hier alle kruiden en smaakmakers in en roer goed door elkaar.
  7. Leg de plakken aubergine in de ovenschaal en doe hier vervolgens de tomatensaus overheen. Heb je veel over dan kan je het ook in lagen opbouwen. 1 laag aubergine, tomatensaus, 1 laag aubergine, …Besprenkel als laatste met een beetje oliefolie, peper en eventueel zout.
  8. Zet de ovenschaal in de oven en bak het nu voor circa 30 minuten

Nu heb je een heerlijke aubergine uit de oven met tomatensaus. Lekker bij pasta.

Gevulde Aubergine Uit De Oven

Gevulde aubergine uit de oven is ook een lekkernij. Wel meer werk maar ontzettend leuk om te maken én te serveren (het oog wil ook wat). Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 bosje basilicum, gesneden
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 aubergines, gehalveerd en uitgehold
  • 250 gram cherrytomaat, gehalveerd,
  • 200 milliliter vega creme faîche van bijvoorbeeld Oatly
  • 2 stuks gegrilde puntpaprika of gewone paprika
  • peper en zout
Hoe Aubergine Uit De Oven Bereiden

De bereiding doen we als volgt:

  1. Haal de uiteinde van de aubergine en halveer de aubergine in de lengte. Lepel vervolgens de aubergine uit met een lepel maar zorg er wel voor dat er een halve centimeter vruchtvlees overblijft.
  2. Zet en hapjespan op de warmtebron met wat olie en fruit hierin de ui. Daarna gaat de knoflook, blokjes paprika, basilicum en vruchtvlees van de aubergine in de pan en bak dit voor 8 minuten zachtjes mee. Hou een paar blaadjes basilicum over voor de decoratie.
  3. Roer nu de vega creme faîche door het mengsel en voeg zout en peper toe.
  4. Vul nu de gehalveerde aubergine met dit mengsel.
  5. Vet een ovenschaal in en leg hier de aubergine in.
  6. Zet de schaal in de voorverwarmde oven (200 graden) en bak de aubergine voor 10 minuten.
  7. Haal de schaal uit de oven en serveer de aubergine met de basilicum blaadjes.

Heerlijk gevulde aubergine die lekker samengaat met gebakken aardappeltjes.

Aubergine Courgette Oven

Aubergine en courgette zijn twee groente die heel goed samengaan in een ovenschotel. Zeker als daar nog paprika aan toe wordt gevoegd. Heel makkelijk te maken zonder veel poespas. Voor 4 personen zijn de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 Courgette, in blokjes
  • 1 Aubergine, in blokjes
  • 1 Rode paprika, in blokjes
  • 1 Ui, gesnipperd
  • 2 Tomaten, in blokjes
  • 3 tenen Verse knoflook, geperst
  • 2 takjes verse tijm of 2 tl gedroogde tijm
  • 4 el Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Heb je bijvoorbeeld geen paprika in huis maar wel wortelen? Neem deze dan. Je kunt in deze ovenschotel heel veel groenten gebruiken. Kijk wat je in je koelkast hebt liggen en als je denk dat het erbij past dan kan je het gebruiken.

Hoe Aubergine Uit De Oven Bereiden

Voor het bereiden doen we het volgende:

  1. Snijd de groente in grove stukken en verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe alle groente in een grote kom. Pers de knoflook uit, rits de bladeren van de tijm en roer dit door alle groente heen.
  3. Voeg peper en eventueel zout toe. Voeg de olijfolie toe aan de groente en meng alles goed door elkaar.
  4. Doe de groente in een ovenschaal en zet de schaal in de oven.
  5. Roer elke 10 minuten de groente even door elkaar en laat de schaal voor 45 minuten in de oven.
  6. Om te kijken of je ovenschotel klaar is prik je met een vork in een paprika. Gaat de vork er makkelijk in dan is het klaar.

Serveer deze ovenschotel met gekookte of gebakken aardappels. Eet smakelijk.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs