Hoe Asperges Bewaren? Heb je Witte Of Groene?

Deel deze blog makkelijk via:

Asperges zijn jonge scheuten van de asperge plant die geteeld wordt als groente. De witte asperges groeien onder de grond en zien geen licht tijdens het groeiproces. De groene en paarse asperges groeien boven de grond en zien wel licht tijdens het groeiproces. Zij zijn daarom gekleurd. Maar hoe kan je asperges bewaren?

Witte asperges kunnen 2 á 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Groene asperges 7 dagen in de koelkast. Gekookte asperges 1 dag in de koelkast bewaren. In de vriezer, vers of geblancheerd 4 tot 6 maanden. Wecken van asperges kan ook.

In dit artikel wordt over witte en groene asperge gesproken, omdat zij vaak op verschillende manieren worden bewaard. Eerst worden de witte asperges besproken, later in dit artikel de groene asperges.  

Witte Asperges Bewaren In Koelkast 

Er zijn 3 manieren om ongeschilde witte asperges te bewaren. 

witte asperges bewaren
 • Methode 1: De witte asperges kunnen droog bewaard worden in de groentelade van de koelkast, na aankoop. De asperges blijven dan 2 dagen goed. De groentelade moet wel droog en schoon zijn. De asperges mogen niet in vocht liggen. 
 • Methode 2: Er is nog een manier om witte asperges te bewaren in de koelkast. Asperges kunnen 5 dagen zeker bewaard blijven in de koelkast mits zij in een vochtige doek gevouwen zijn die rondom de asperges zit en in de groente la gelegd zijn. De doek elke dag even controleren of deze nog vochtig is. Maak de doek zeker niet te nat dan gaan de asperges eerder rotten. Hoe verser de asperges zijn hoe lekkerder 
 • Methode 3: Witte asperges die in een schaal gekocht zijn en met folie zijn afgedekt, zijn in de koelkast 5 dagen te bewaren. Wel is er kans op dat de asperges slap worden. Houdt dit dus in de gaten of koop de asperges niet vooruit. Echt vers is toch het lekkerst of wikkel de asperges in een doek zoals boven omschreven. 

Wist je dat je witte asperges ook heel goed kunt wokken? Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Witte Asperges Wokken?‘ en laat je verrassen door de mogelijkheden.

Witte Geschilde Asperges Bewaren 

Geschilde witte asperges die niet gekookt zijn worden niet bewaard, maar gekookt en dan eventueel bewaard.  

Witte Asperges Gekookt Bewaren 

Witte asperges die zijn gekookt kunnen maar 1 dag in de koelkast worden bewaard. Het beste in eigen kookvocht en afgedekt met folie of in een afgesloten bakje met goed sluitende deksel. Een sticker met de datum van bewaren erop is handig.  

Bereidde en dus met saus klaargemaakte asperges is in dit hetzelfde geval. Ook maar 1 dag bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bakje met deksel erop. Een sticker met datum erop is handig voor het geval dat dit bakje naar achteren op de plank verdwijnt 

Witte Asperges Invriezen

Er zijn 2 manieren om witte asperges in te vriezen, namelijk verse witte asperges of geblancheerde asperges.

Verse witte asperges invriezen

Witte asperges kunnen rauw worden ingevroren. Die moeten wel eerst worden geschild met een dunschiller en het onderste stukje, ongeveer een centimeter, wordt van de asperge afgesneden. Na het schillen kunnen de asperges in de diepvrieszakjes of bakjes. Goed afdekken en een sticker met een datum erop wanneer de asperges zijn verpakt. Zo kan je witte asperges 4 tot 6 maanden bewaren in de vriezer. 

Witte Asperges Blancheren En Invriezen

Een andere manier van invriezen is de witte asperges blancheren voor ze de diepvries in gaan. De witte asperges worden geschild met een dunschiller en het onderste stukje wordt afgesneden.  De asperges kunnen in 3 stukken worden gesneden of ze worden in zijn geheel geblancheerd.  

Blancheren gaat als volgt in zijn werk: Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Dat kan een speciale asperge pan zijn maar een ‘gewone’ pan werkt prima. Zet gelijk een pan met koud klaar.

Doe de asperge in de pan met kokend water, wacht 2 minuten en haal de asperges eruit met een schuimspaan. Doe de asperges direct in de pan met ijskoud water. Nadat de asperges zijn gekoeld worden ze drooggedept en in een diepvrieszak gedaan.

Sticker op de diepvrieszak, zodat bekend is wanneer ze zijn verpakt. De asperges zijn 4 tot 6 maanden houdbaar, daarna loopt de smaak terug. 

Groene Asperges Bewaren

Groene asperges worden anders bewaard en ingevroren dan witte asperges. Vanaf hier wordt beschreven hoe je groene asperges kan bewaren.

groene asperges bewaren

Groene asperges kan je heel goed bakken. Ze zijn dan rijk aan smaak. In onze blog over groene asperges bakken lees je precies hoe je dit kunt doen.

Er zijn 3 manieren om ongeschilde groene asperges te bewaren. Groene asperges worden niet geschild, alleen als ze erg dik zijn. 

 • Methode 1: Bewaar de groene asperges die in een vochtige doek gewikkeld zijn in de groentelade van de koelkast. Zorg ervoor dat de kopje van de groene asperges niet in de vochtige doek gewikkeld zijn, dan gaan zij rotten.  Controleer regelmatig of de doek nog vochtig is. Leg de asperges met vochtige doek niet op andere groente die niet tegen vocht kunnen. Zo kunnen de asperges 5 dagen bewaard blijven.  
 • Methode 2: Er wordt bij deze manier een stukje van de onderkant van de groene asperge afgesneden, ongeveer 1 centimeter. De groene asperges worden in een glazen pot gedaan waar een laagje water in zit van ongeveer 2 centimeter.
  • De asperges staan met zijn allen rechtop en tegen elkaar aan. Anders is de pot te groot of zijn er te weinig asperges. De groene asperges kopjes komen boven de rand van de pot uit, niet meer.  
  • Het is ook mogelijk om de asperges doormidden te snijden en deze ook in een lagere pot te zetten, samen met de bovenkant. Een plastic zakje gaat over de kopjes van de groene asperges en over de pot heen, laat dit losjes hangen.
  • De pot wordt in de koelkast gezet. De groene asperges kunnen nu 7 dagen bewaard worden. Controleer altijd even tussentijds hoe de asperges ervoor staan. Hoe eerder de asperges gegeten worden hoe verser en lekkerder zij zijn. 
 • Methode 3: Verse groene asperges op schaal met folie erover, die zo gekocht zijn in de winkel, kunnen in de koelkast 5 dagen worden bewaard. Let erop dat deze niet slap worden. Koop asperges zo dicht mogelijk bij de dag van bereiden of wikkel deze in een vochtige doek zoals boven omschreven. 

Gekookte Groene Asperges Bewaren 

Er zijn 2 manieren om groene asperges te bewaren wanneer zij gekookt zijn. 

 • Methode 1: Ook groene asperges kunnen maar 1 dag worden bewaard in de koelkast als ze gekookt zijn. De asperges blijven met het kookvocht in een bakje het lekkerst. Een sticker met de datum erop, op het bakje voor het geval dat het naar de achterkant van de koelkast verdwijnt.  
 • Methode 2: Groene asperges die zijn bereid en lekker zijn klaargemaakt met een sausje kunnen in de koelkast ook maar 1 dag bewaard worden. Dek de asperges wel af met folie.

Groene Asperges Invriezen 

Groene asperges kunnen ingevroren worden. Daar gaat wel wat bewerking aan vooraf. Er zijn 2 manieren om groene asperges in te vriezen. 

Verse Groene Asperges Invriezen

Groene asperges kunnen rauw ingevroren worden. Snijd aan de onderkant van de groene asperge een stukje af, ongeveer 1 cm.  Schillen is bij de groene asperge niet nodig. Gebruik diepvries zakjes of bakjes op in te vriezen. Doe dan een sticker op de deksel met de datum van invriezen. Deze asperges kunnen 4 tot 6 maanden bewaard worden in de vriezer. 

Groene Asperges Blancheren En Invriezen

Groene asperges kunnen kort gekookt worden en daarna gelijk gekoeld voor ze worden ingevroren. Dat is blancheren.  

Zet een pan met water op de warmtebron en laat het water koken. Zet op het aanrecht een pan met ijskoud water klaar. Kook de asperges in de pan voor 2 minuten . 

Na 2 minuten moeten ze eruit gehaald worden, doe dit met een schuimspaan. De asperges gaan direct de pan met koud water in. Dit om te koelen, zodat ze de vriezer in kunnen. Nadat de asperges zijn gekoeld worden ze drooggedept en in een diepvrieszak gedaan.  

Nu gaan ze in een diepvrieszak of bakje met een sticker en datum erop wanneer de asperges zijn gekookt. De ingevroren asperges kunnen 4 tot 6 maanden bewaard worden. 

Groene Of Witte Asperges Wecken 

Het wecken van groene of witte asperges is een klusje wat niet even snel wordt gedaan. De potten worden op 100 graden uitgekookt voor 10 minuten. Je mag de potten alleen aan de buitenkant aanraken na het koken.  

Je haalt de potten uit de pan met een tang en legt de potten ondersteboven op een brandschone theedoek om uit te lekken. In geen geval afdrogen aan de binnenkant.  

De asperges worden voorbereid om in de potten te gaan. Schil de asperges, bewaar de schil voor andere doeleinde eventueel (bijvoorbeeld soep). Zet 1 deel water en 1 even groot deel azijn klaar. Daarbij komt 1,75 deel suiker. Wanneer er kruiden gewenst zijn of specerijen is de peperkorrel een goede optie, samen met laurier. Knoflook, dille met peper gaan ook hand in hand met asperges.   

Doe water, azijn en kruiden en specerijen in een pan en kook deze.  

Doe de asperges, groen of wit of allebei, in de weckpot en schenk water gemixt met azijn en kruiden erbij. Pot vullen tot aan de rand en de deksel sluiten.  

Op de deksel zit een rubberen ring die van belang is bij het laten ontsnappen van lucht uit de pot tijdens het kookproces. Zet klemmetjes op de potten.  Zet de pot in de pan met gekookt water. De pannen staan ¾ onder water. 

De Laatste Stappen Van Wecken

Breng het water tot aan het kookpunt en houd dit zo, dus niet voluit koken. In de pot met asperges gaat de watertemperatuur ook omhoog en lucht verlaat de pot via de rubberen ring. Zo trekt dit vacuüm wanneer dit afkoelt.  

Laat dit 10 minuten zo staan en haal de potten uit het water. Pas op, dit is bloedheet. Laat de potten afkoelen op een warmtebestendige ondergrond. Haal de klemmen eraf en laat de potten koelen. 

Label de potten met wat erin zit en wanneer zij zijn geweckt. De potten kunnen vaak een jaar worden bewaard. Kijk tussentijds of er geen schimmel in de potten is gekomen. 

Kijk proef en ruik altijd goed voor de asperges weer gegeten gaan worden. 

Zo, nu weet je alles over het bewaren van asperges.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs