Hoe Asperges Wokken? Dat is makkelijk en lekker.

Deel deze blog makkelijk via:

Asperges zijn in twee soorten verkrijgbaar, witte of groene asperges. De witte asperges groeien onder de grond en zien nooit daglicht. De groene asperges laat men wel doorgroeien en zien wel daglicht. De meeste asperges worden gekookt maar wokken is ook heel erg lekker. Maar hoe kan je asperges wokken?

Snijd de onderkant van de witte asperges af en schil de asperges met een dunschiller. Snijd de asperges in stukjes van 2-3 cm. Verwarm olie in de wok en bak de asperges beetgaar op middelhoge stand in 8-10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Heb je asperges over, gebakken of verse? Lees dan onze blog ‘Hoe Asperges Bewaren?‘. Zo heb je altijd verse asperges en je weet gelijk hoe je jouw bereidde asperges kan bewaren. Maar eerst gaan we Asperges wokken. In deze blog wokken we de witte asperges. Voor de groene asperges kan je onze andere blog lezen ‘Hoe Groene Asperges Wokken?’.

Witte Asperges Wokken

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

De witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd en zijn heel zacht van smaak. Voordat je de asperges gaat wokken moeten de asperges eerst schoongemaakt worden.

Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges af en schil met een dunschiller de asperges, vanaf de onderkant van de kop, deze zijn zacht en hoeven niet geschild te worden. Alle houterige stukken van de asperges zijn nu verwijderd en alleen het lekkere van de asperges blijft over. Was de asperges even af onder de kraan en maak ze droog met een schone theedoek of keukenpapier.

asperges wokken

Snijd vervolgens de asperges is stukjes van 2-3 centimeter. Zo hebben de asperges dezelfde garingstijd.

Asperges kan je met heel veel andere ingrediënten en groente wokken. Nu wokken we alleen de asperges, want dan proef je straks de lekker zachte smaak van de asperges. Wat ga je doen?

 1. Doe een beetje plantaardige boter in de wok en maak dit warm om een middelhoge stand van de warmtebron.
 2. Doe vervolgens de stukjes asperges in de wok en roer met regelmaat in de wok, zodat ze gelijkmatig kunnen garen en bruin worden.
 3. Wok de asperges nu in 10 minuten beetgaar. Ze zijn nu zacht maar hebben nog wel een ‘bite’. Wil je ze zachter hebben, dan moet je ze nog even langer wokken. Prik met een vork in de asperges om te voelen of ze gaar zijn.
 4. Breng de asperges eventueel op smaak met peper en zout.

De asperges kunnen nu geserveerd worden en zijn heerlijk bij gekookte of gebakken aardappelen.

Asperges Wokken Balsamico

Zoals ik al aangaf kan je met asperges eindeloos combineren. Voeg andere ingrediënten en groente toe zoals knoflook en champignons. Ik doe het vandaag met balsamico. Balsamico en asperges gaan heel goed samen en is een heerlijke smaakcombinatie, zeker wanneer je ook nog cherrytomaatjes toevoegd.

Asperges kan je met heel veel andere ingrediënten en groente wokken. Nu wokken we alleen de asperges, want dan proef je straks de lekker zachte smaak van de asperges. Wat ga je doen en wat heb je nodig voor twee personen?

 • 500 gram witte asperges
 • 100 gram cherrytomaatjes
 • Bosje bieslook
 • Zonnebloemolie
 • Zout en peper

Wat ga je doen in de keuken?

 1. Maak de asperges schoon. Verwijder de onderkant en schil de asperges met een dunschiller. Snijd vervolgens de asperges in stukjes van 2-3 cm.
 2. Maak de olie warm in de wok en voeg vervolgens de asperges toe. Zet de warmtebron op de hoogste stand en blijven roeren in de pan. Bak de asperges voor 3 minuten.
 3. Voeg vervolgens de Balsamicoazijn toe aan de asperges en laat het indampen.
 4. Wanneer de Balsamico ingedampt is, gaan de cherrytomaatjes en de gesneden bieslook erbij. Roer om en voeg een beetje zout en peper toe.
 5. Bak de asperges circa 1 minuut en dan zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Dit gerecht kan je het best serveren op een bedje van pasta. Zo krijg je lekkere Italiaans klaargemaakte asperges.

Asperges Wokken Pasta

Daar asperges met pasta echt een lekkere combinatie is, onderstaand een recept voor romige asperges wokken met pasta. Wat heb je nodig voor twee personen?

witte asperges wokken
 • 500 gram witte asperges
 • 2 sjalotjes, gesnipperd
 • 2 pakjes (alpro)sojaroom cuisine
 • 1 blokje groentebouillon
 • Vers gehakte peterselie
 • Zout en zwarte peper
 • Zonnebloemolie
 • Pasta naar keuze

Wat ga je doen?

 1. Maak de juiste hoeveelheid pasta klaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
 2. Snijd de onderkant van de asperges af en schil de asperges met een dunschiller, zoals boven omschreven. Snijd de asperges in stukjes van 2-3 centimeter.
 3. Doe de olie in de wok en maak het warm. Voeg vervolgens de sjalotjes toe en fruit deze.
 4. Voeg de asperges toe en 4 eetlepels water en laat de asperges met de deksel op de wok garen voor 8-10 minuten. Af en toe even in de pan roeren. Als het te droog wordt kan je nog wat water toevoegen.
 5. Verkruimel het groentebouillonblokje in de pan er roer het weer goed om.
 6. Voeg vervolgens anderhalf pakje sojaroom en de gekookte pasta toe en roer alles goed door elkaar. Bak het geheel nog voor 2 minuten. Nu kan je zelf bepalen of je het nog romiger wilt maken.
 7. Breng op smaak met peper en zout en decoreer met de peterselie.

Je hebt nu een heerlijk, romig Italiaans asperge gerecht uit de wok. Eet smakelijk.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs