Hoe Groene Asperges Bakken? Vele mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Asperges zijn er in twee soorten, de witte en de groene asperges. Er is ook echt een verschil. De witte asperges zijn zachter van smaak en combineren beter met zachte smaken. De groene asperges zijn pittiger en kunnen meer sterke smaken aan, maar hoe kan je groene asperges bakken?

Verwijder de onderkant van de asperges en spoel de asperges af. Verwarm olie in de pan en bak de asperges 10 minuten, aspergetips 5 minuten. Draai ze regelmatig om. Asperges in de oven bakken duurt 15 tot 20 minuten.

De groene asperges kunnen veel meer in andere gerechten gebruikt worden dan de witte asperges. Zo kan je met de groene asperges lekkere gerechten bakken met heel veel andere smaakmakers. Met de witte asperges is dat minder lekker.

Wil je jouw verse asperges eerst nog even bewaren voordat je ze gaat bakken, lees dan onze blog over asperges bewaren zowel de groene als de witte. Laten we nu beginnen met de eerste vraag.

Hoe Lang Groene Asperges Bakken?

Groene asperges zijn lekker wanneer ze gebakken zijn, maar grillen kan ook, zeker als je een grillpan in huis hebt. Elke bereiding heeft zijn eigen bereidingstijd, dat is waar je rekening mee moet houden.

groene asperges bakken
  • Voor het bakken van groene asperges kan je een baktijd aan houden van ongeveer 10 minuten.
  • Voor groene aspergetips moet je een baktijd aanhouden van ongeveer 4 minuten.
  • Voor het grillen van je asperges kan je een grilltijd aanhouden van ongeveer 5 minuten.
  • Voor de aspergetips duurt het grillen korte, ongeveer 3-4 minuten.

De tijden zijn richttijden en afhankelijk van de dikte van je groene asperges. Je kan de gaarheid van je groene asperges controleren door er met een vork in te prikken. Deze moet er makkelijk ingaan en toch weer niet te makkelijk! Neem anders even een hapje en je weet het zeker.

Groene Aspergetips Bakken

De aspergetips zijn alleen de toppen van de groene asperges. Deze zijn ongeveer 10 centimeter in lengte. Het zijn eigenlijk baby asperges en ze hebben een fijnere smaak en zijn malser. Hoe kan je groene aspergetips bakken?

Snijd de onderkant van de groene asperges af. De asperges hoef je verder niet te schillen en ook niet klein te snijden. Was ze wel even af onder de kraan en dep ze droog.

Maak dan je bakpan warm op de warmtebron en voeg een beetje olie of plantaardige boter toe. Als de olie warm is gaan de aspergetips in de pan en bestrooi ze met een beetje grof zeezout. Bak de aspergetips nu ongeveer 4 minuten en draai ze regelmatig om.

Overbak de aspergetips niet. Hoe korter de baktijd hoe lekkerder de smaak. Ook blijft de structuur beter bewaard bij een korte baktijd. Om te controleren of ze goed gaar zijn adviseer ik je een stukje te proeven. Eet smakelijk!

Groene Asperges Bakken

De groene asperges hebben een langere baktijd dan de aspergetips. Ook nu haal je een stukje van de onderkant af, dit is vaak iets houterig. Spoel de groene asperges af onder de kraan en dep ze droog.

Verwarm in een koekenpan een beetje plantaardige boter of olie en maak dit warm op een gemiddelde stand van je warmtebron. Wanneer je boter gesmolten is gaan de asperges in de pan en bestrooi ze met een beetje zout.

Draai de asperges regelmatig om en na 10 minuten bakken zijn ze gaar. Prik met een vork in de asperges om te voelen of ze beetgaar zijn. Een stukje proeven kan natuurlijk ook. Serveer je asperges met lekkere gekookte aardappelen.

groene asperges bakken

Wanneer je een grillpan gebruikt gaat het grillen net zo als bakken. Je gebruikt alleen geen of minder olie. Alleen de grilltijd is korter, namelijk 5 minuten.

Met Knoflook

Om meer smaak aan je asperges te geven kan je verschillende andere smaakmakers toevoegen, denk aan bijvoorbeeld peterselie, oregano, bieslook of tijm. Maar een uitje meebakken kan bijvoorbeeld ook. Ik bak ze meestal samen met knoflook.

Het bereiden van de groene asperges is niet anders dan bovenstaand beschreven; ongeveer 10 minuten bakken in olie en regelmatig omdraaien. Maar eerst bak je de 2 teentjes geperste knoflook in de olie en dan gaan de asperges in de pan. Voeg nog een beetje zout en peper toe en je hebt heerlijke groene asperges, vol van smaak.

In Oven

Anders dan in een pan kan je de groene asperges ook bakken in de oven, dit is eigenlijk grillen. Ook heel lekker en ook nu kan je weer verschillende smaakmakers toevoegen als knoflook, ui of een beetje Balsamico azijn.

groene asperges bakken in oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de houten onderkant van de asperges af en spoel ze af onder de kraan. Dep vervolgens de asperges droog met een schone theedoek of keukenpapier.

Besprenkel de groene asperges vervolgens met olijfolie en zorg dat ze helemaal onder de olie zitten. Bestrooi ze vervolgens met zout en leg ze in je ovenschaal. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak de asperges voor ongeveer 15-20 minuten. Wanneer ze gaar zijn kan je ze gelijk serveren.

In Boter

Het bakken van de groene asperges kan je doen in olie of boter of een combinatie van beide. Alles is dus mogelijk. Wanneer je een goede plantaardige boter gebruikt die zacht en romig is van smaak dan heeft dit zeker invloed op de smaak van je groene asperges.

In de oven bakken van de groene asperges moet je alleen doen met olie, plantaardige boter is hier minder geschikt voor.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs