Hoe Chinese Kool Koken? Heel simpel!

Deel deze blog makkelijk via:

Chinese kool is een veelzijdige koolsoort. Je kunt er vele gerechten mee maken en op meerdere manieren bereiden. Vaak wordt Chinese kool gebruikt in wokgerechten. Koken is ook een mogelijkheid. Dit bespreken we in deze blog; Hoe Chinese Kool Koken?

Snijd de Chinese kool in de lengte twee keer doormidden, je hebt nu 4 kwarten. Was de kool schoon en snijd deze in reepjes. Breng water aan de kook en voeg de Chinese kool toe. Kook in 7 minuten beetgaar of 10 minuten voor zachte kool.

Naast het koken kan je het ook stomen, stoven en wokken. Wil je ook weten hoe je Chinese kool kan wokken, lees dan onze andere blog ‘Hoe Chinese Kool Wokken? Meerdere manieren!‘. Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt voor het wokken. Chinese kool hoef je niet te bereiden of klaar te maken. Je kunt het ook schoonmaken, snijden en in een salade verwerken. Kortom, je kunt heel veel doen met de kool. Hier nu verder met het koken van de Chinese kool.

Hoe Chinese Kool Bereiden?

Het klaarmaken of koken van Chinese kool is niet echt moeilijk. Je moet alleen even weten wat je moet doen.

Als eerste snijd je de kool in de lengte richting doormidden. Je hebt nu twee halve kolen. Vanwege de dichte structuur van de bladeren zit er weinig of geen zand tussen de balderen. Toch raad ik je aan de kool even af te spoel onder de kraan.

chinese kool snijden

Snijd de twee halve kolen eventueel nog een keer doormidden. Snijd vervolgens de kool in reepjes. Snijd in de breedte en je krijgt kleine reepjes, snijd in de lengte en je krijgt lange reepjes. Wil je geen reepjes dan kan je de bladeren ook in stukken scheuren. Staat nog leuk ook!

Hoeveel Chinese kool heb je nodig voor één persoon? De regel die je in het algemeen aan kunt houden is 150 tot 200 gram schoongemaakte rauwe groente per persoon. Dit is bij Chinese kool ook zo. Ik hou van groente dus voor mij is het altijd in de buurt van de 200 gram per persoon.

Koken Met Chinese Kool

Koken van de kool gaat als volgt:

  1. Zet een pan met een laagje water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  2. Voeg vervolgens de Chinese kool toe en breng het water weer aan de kook.
  3. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat zachtjes koken voor 5-7 minuten. Dan is de kool nog knapperig. Wil je zachte kool, kook het dan voor 10 minuten.
  4. Je kan even proeven of het na 7 minuten gaar genoeg voor jouw is.
  5. Giet vervolgens de kool af in het vergiet, laat goed uitlekken en doe de kool terug in de pan.

De Chinese kool is klaar en je kunt het nu verwerken in een ander gerecht. Wil je heb opdienen als groente gerecht, voeg dan een klontje plantaardige boter toe en een beetje nootmuskaat. Breng verder op smaak met peper en zout en serveer je gerecht. Wel eerst even proeven voordat je het serveert!

Chinese Kool Koken Met Kerrie

Kerrie wordt ook vaak gebruikt om Chinese kool op smaak te brengen. De kerriepoeder wordt niet tijdens het koken toegevoegd maar na het koken.

Kook de Chinese kool zoals bovenstaand is omschreven. Giet de Chinese kool af en laat goed uitlekken. Doe de kool terug in de pan, voeg een klontje plantaardige boter en halve eetlepel kerrie toe en roer dit door de kool. Voeg ook wat zout en peper toe en proef vervolgens. Is het nog niet op de gewenste smaak, voeg dan meer kerriepoeder toe en proef wederom. Ga hiermee door totdat je het lekker vindt.

Chinese Kool Koken Met Sausje

Naast kerriepoeder wordt er Chinese kool ook gegeten met een sausje. Hoe je Chinese kool kookt staat boven omschreven. Hier wordt het sausje besproken.

chinese kool met sausje

Als eerste maken we een roux. Een roux bestaat uit boter en meel in de verhouding 1:1. Voor 4 personen neem je 40 gram boter en 40 gram meel. wil je meer maken dan neem je 50 gram boter en 50 gram meel.

Zet een pannetje op de warmtebron op een lage stand en smelt de boter. Wanneer de boter goed gesmolten is voeg je de meel toe en dit roer je goed door de boter. Blijf roeren en bak de roux voor 3 minuten. Het beste kan je hiervoor een garde gebruiken.

Maak intussen 500 ml (soja)melk warm. Voeg nu beetje bij beetje de warme (soja)melk toe aan de roux en blijf roeren. De roux lost nu op en het wordt een saus. Blijf (soja)melk toevoegen, totdat de saus de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met een beetje peper en zout.

Doe de saus in een kom en serveer het samen met de Chinese kool. Eet smakelijk!

Je kunt ook een andere saus maken met bijvoorbeeld 500 ml tuinkruidenbouillon. Meer mogelijkheden staan beschreven in onze blog ‘Hoe Roux Maken? En 10 toepassingen‘.

Dit is de manier om Chinese kool te koken en lekker op smaak te brengen. Succes in de keuken!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs