Hoe Champignonsaus Invriezen? En ontdooien

Deel deze blog makkelijk via:

De Champignon is toch wel de belangrijkste paddenstoel. Ze worden vandaag de dag gekweekt op een bodem van kalk, paardenmest en kuikenmest. Ze zijn een heerlijke aanvulling voor je gerecht maar je kunt er ook een saus van maken. Als je veel champignonsaus maakt kan je deze ook invriezen.

Laat de saus eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Doe vervolgens de verse champignonsaus in een diepvrieszak of bakje en plaats deze in de vriezer. Zet ook de datum op de zak of bak. Nu kan je het 3 maanden bewaren. Ontdooien van de saus doe je in de koelkast.

Niet alleen champignonsaus kan je bewaren door in te vriezen. Ook champignons moet je op de juiste manier bewaren om ze vers te houden. Je leest hier alles over in onze blog ‘Hoe Champignons En Paddenstoelen Bewaren?‘. Als je het goed doet heb je verse champignons om een lekker saus mee te maken.

Zelfgemaakte Champignonsaus Invriezen

De saus gemaakt van champignons kan je invriezen, ook zelfgemaakte champignonsaus. Het maakt niet uit of de saus gepureerd is of dat er stukjes champignons in zitten. Je kunt de saus invriezen.

champignonsaus

Echter zal er wel iets veranderen aan de saus als je de saus invriest en later weer ontdooit.

Als je saus hebt met stukjes champignons zullen deze na het ontdooien anders zijn van textuur. Ze zijn zachter dan voor het invriezen. Ook kan de smaak afnemen.

Heb je champignonroomsaus zelf gemaakt dan kan de saus na het ontdooien schriften. Door de kou gaan de stoffen van de room scheiden. Dit hoeft geen probleem te zijn. De saus goed doorroeren en warm maken dan kan je het gewoon eten. Ook deze zal wel iets aan smaak verloren hebben.

Is de saus na het opwarmen dikker geworden, dan kan je gewoon een beetje water toevoegen om het weer de juiste structuur te geven.

Oké, nu we dit allemaal weten, wat moet je doen om de saus in te vriezen?

Champignonroomsaus Invriezen

Je hebt de saus waarschijnlijk warm geserveerd dus deze moet eerst afkoelen. Doe dit gewoon buiten de koelkast en laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.

Roer af en toe even de saus om, want zo koelt deze sneller af.

Wanneer de saus is afgekoeld kan je deze in een diepvriesbak doen of een diepvrieszak. Deze moeten afsluitbaar zijn. Zet de datum op de diepvrieszak of bakje en plaats deze nu in de vriezer.

De saus kan je nu ongeveer 3 maanden bewaren. Langer moet je eigenlijk ook niet willen, want dan gaan de smaak en textuur heel snel achteruit.

Champignonsaus Ontdooien

Je wilt de saus natuurlijk ook weer een keer gebruiken en dan moet je deze ontdooien. Ontdooien van de saus doe je in de koelkast.

Haal het bakje of zakje uit de vriezer en plaats het in de koelkast. Als je een zakje hebt leg deze dan eerst in een schaaltje, zo vang je het vocht op wat vrijkomt tijdens het ontdooien.

Je moet hier wel rekening mee houden als je het wilt gebruiken. Het duurt ongeveer 6 uur voordat je de saus kunt verwerken en deze ontdooit is.

Warm de saus weer op in een pannetje op een lage stand. Maak de saus niet warm in de magnetron, hierdoor verliest de saus veel vocht en gaat de smaak en textuur achteruit. Gewoon ouderwets opwarmen is het beste.

Nu je weet hoe je champignonsaus kunt invriezen. Wist je dat je champignons ook kunt koken? Normaal in Nederland is dat de champignons gebakken worden, maar door koken krijg je de echte champignon smaak. En je als je kleine champignons hebt kan je ze heel koken en hoef je ze niet te snijden. Alles over het koken van champignons kan je vinden in onze blog ‘Hoe Champignons Koken? Meerder manieren‘. Probeer het eens en laat je verrassen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs