Kun Je Champignons Invriezen? Ja, dat kan!

Deel deze blog makkelijk via:

Champignons is een schimmel, maar wij zien champignons in de Nederlandse keuken als een groente. Het is een veelzijdige groente die in heel veel gerechten tot zijn recht komt. Soms heb je champignons over die je wilt bewaren, maar kan je champignons invriezen?

Rauwe/verse champignons bevatten veel vocht, maar je kunt ze invriezen. Je moet deze champignons bevroren toevoegen aan het gerecht. Champignons kan je ook eerst schoonmaken, in plakjes snijden, dan sauteren (kort bakken) en afdrogen. Dan kan je ze invriezen.

Wil je weten hoe je champignons nog meer kunt bewaren, bekijk dan onze blog ‘Hoe champignons en Kastanjechampignons bewaren?‘. Er zijn vele manieren om champignons te bewaren. Je kunt ze bijvoorbeeld pureren en dan bewaren. Bekijk hiervoor de blog! Wij gaan verder met champignons invriezen.

Champignons Invriezen Rauw

Champignons bevatten heel veel water, wat niet ideaal is voor het invriezen van champignons. Het hoeft echter geen probleem te zijn, want champignons rauw invriezen gaat prima. Je moet alleen met een paar dingen rekening houden.

Champignons Invriezen

Maak als eerste de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak dan porties van de champignons, zodat je ze per portie kan invriezen. Doe ze in een diepvrieszak en leg ze in de vriezer. Je kunt ze nu 1-2 maanden bewaren.

Nu komt de truc! Als je de ingevroren champignons wilt gebruiken gaan ze bevroren in de pan of op de pizza. Je laat ze niet ontdooien! Het vocht van de champignons bevat heel veel smaak en dit gaat verloren tijdens het ontdooien. Daarnaast worden de champignons slap en verandert de structuur.

Dus rauwe champignons kan je in de vriezer bewaren als je ze maar bevroren toevoegt aan je te maken gerecht dat je aan het maken bent.

Een andere optie is om de rauwe champignons schoon te maken, in plakjes te snijden en 2-3 minuten sauteren (=kort bakken zonder veel olie). Koel de champignons af op velletjes keukenpapier en maak ze droog.

Ook nu weer verpakken in porties en in de vriezer plaatsen. Je kunt ze zo ongeveer 3 maanden bewaren.

Gebakken Champignons Invriezen

Vaak worden champignons gebakken met ander ingrediënten, wat het moeilijk maakt om een éénduidig advies te geven. De andere ingrediënten zijn natuurlijk ook bepalend of je de champignons kunt invriezen.

Heb je alleen gebakken champignons, dan kan je deze invriezen. Doe de gebakken champignons in een diepvriesbakje en plaats deze in de vriezer. Je kunt het zo 3 maanden bewaren.

Het ontdooien doe je door de bevroren champignons gelijk in de pan te doen, en ze daar laten ontdooien, tijdens het bakken. Wanneer je champignons op een bord laat ontdooien dan worden de champignons papperig en verliezen ze veel smaak.

Zet de warmtebron onder de pan op een middelhoge stand en laat ze rustig ontdooien door regelmatig om de roeren.

Gekookte Champignons Invriezen

Ook gekookte champignons kan je invriezen. Of je ze nu kort of lang gekookt hebt, gekookte champignons kan je invriezen.

Over het koken van champignons hebben wij ook een blog geschreven, ‘Hoe Champignons Koken? Meerdere manieren‘ vertel je alle ‘ins en outs’ over het koken van champignons.

Ook nu gaat het alleen over de gekookte champignons zonder andere ingrediënten.

Ook kan je de champignons blancheren. Dit is de champignons kort koken, ongeveer twee minuten en daarna snel afspoelen onder de kraan. Doe dit blancheren met plakjes champignons.

In beide gevallen, gekookte of geblancheerde champignons droog je de champignons eerst af. Maak ze droog met een schone theedoek of met keukenpapier.

Doe de champignons nu in een diepvriesbakje en plaats deze in de vriezer. Je kunt ze nu 3 maanden bewaren. Als je de champignons weer wilt gebruiken laat je ze niet ontdooien, maar voeg je ze bevroren toe aan je gerecht en laat je ze op een middelhoog vuur ontdooien.

Gesneden Champignons Invriezen

Wanneer je champignons wilt invriezen kan je dit beter gesneden doen. Gesneden champignons invriezen kan op twee manieren.

Champignons Invriezen

Als eerste kan je de rauwe champignons snijden in plakjes en daarna per portie verpakken en in de vriezer plaatsen. Deze champignons kan je ongeveer 1-2 maanden bewaren.

Ook kan je de gesneden champignons eerst sauteren. Sauteren is kort bakken, ongeveer 2 minuten en vervolgens afkoelen en droogmaken. Ook nu weer de champignons per portie verpakken en in de vriezer plaatsen.

Wanneer je de champignons wilt gebruiken in je gerecht gaan de bevroren champignons zo in de pan of op de pizza. Je laat de champignons niet ontdooien! Als je dit wel doet verliezen ze veel vocht en gaat de structuur verloren. Dus vanuit de vriezer gelijk in de pan.

Kastanje Champignons Invriezen

Al het bovenstaande geldt niet alleen voor de witte champignons maar ook voor de kastanjechampignons.

champignons invriezen

Kastanjechampignons hebben meer smaak en bevatten minder vocht, maar het blijven champignons. Dus je kunt ze gelijk behandelen als de witte champignons.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs