Cantaloupe Meloen; Rijpen, Snijden, Bewaren

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren grote stukken land cultiveerden om meloen te kweken. Dit deden ze voor hun eigen voedselvoorziening maar ook voor de handel. Er zijn wel 60 soorten meloen, waarvan de Cantaloupe, een veel verkochte meloen is in Nederland.

De Cantaloupe meloen weegt ongeveer 2-3 kilo. Laat de meloen rijpen voor maximaal 1 week op de fruitschaal. De meloen is rijp als deze een zoete geur afgeef. Bewaar stukken meloen voor 2 dagen in de koelkast of voor 12 maanden in de vriezer.

Zoals gezegd zijn er wel 60 soorten meloen. Deze worden niet allemaal verkocht in Nederland. In onze blog ‘8 Soorten Meloen En Alle Informatie‘ kan je lezen welke meloenen in Nederland vaak gegeten worden en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Cantaloupemeloen

De Cantaloupe meloen is een oude soort, deze is wel 5.000 jaar oud. De meloen werd in Iran voor het eerst verbouwd en Griekenland en Egypte volgde snel. De Cantaloupe meloen komt vandaag de dag uit Brazilië, Costa Rica, Honduras, Israël, Panama, Spanje, Italië en Frankrijk. 

Cantaloupe komt aan zijn naam dankzij de paus. Deze had een stuk land waar de meloen ook op verbouwd werd en dit land lag in het plaatsje Cantaloupe. Hoe simpel kan het zijn!

In de 18 eeuw maakte Europa kennis met de Meloen die de Armeniërs meebrachten.

Er zijn twee soorten Cantaloupe meloen; De Noord Amerikaanse Cantaloupe en de De Europese Cantaloupe.

Kenmerken

De Cantaloupe Meloen kan wel 5 kilo zwaar worden, echter de meloenen die in de supermarkt liggen wegen ongeveer 2-3 kilo. Het vruchtvlees is oranjeachtige van kleur en heeft een stevige textuur. De smaak van de meloen is uitgesproken zoet.

Cantaloupe meloen

De schil van de Cantaloupe is niet eetbaar maar de zaden kan je roosteren en zijn zeker voedzaam.

De Cantaloupe wordt niet gebruikt in salades, daar is hij te zoet voor. De meloen wordt vaak gegeten als ontbijt of als dessert en dan natuurlijk met ijs en slagroom.

Cantaloupe Meloen Rijp

De Cantaloupe meloen wordt altijd onrijp geplukt. Aangezien de meloenen nog een behoorlijke afstand moeten afleggen voordat ze in de supermarkt liggen worden ze dus onrijp geplukt. Er kan wel 14 dagen tussen het moment van plukken en kopen zitten.

Als je een Cantaloupe meloen koopt is het prettig als deze al rijp is. Je kunt hem dan gelijk eten. Een rijpe meloen geeft een hele zoete geur af, je kunt dit niet missen. Schudden is een andere manier om te kijken of de meloen rijp is. Als je schud hoor je namelijk de zaden rammelen en als dit het geval is dan is de meloen rijp.

Wil je de Cantaloupe meloen niet gelijk gebruiken, neem dan een niet rijpe mee naar huis en laat deze dan thuis rijpen. Rijpen doe in op de fruitschaal en niet in de koelkast. Leg de meloen op een schaal in de keuken. Je kunt de meloen zo ongeveer 1 week bewaren. Ruik aan de meloen en schud de meloen dan weet je of deze rijp is.

Cantaloupe Meloen Bewaren

Als je meloen nog moet rijpen leg je deze dus op de fruitschaal voor maximaal 1 week.

Is je meloen inmiddels rijp geworden en wil of kan je deze nog niet eten? Bewaar dan de Cantaloupe Meloen in de koelkast. Je kunt een hele meloen in de koelkast bewaren voor een korte periode, maximaal 2 dagen.

Meloen is namelijk een tropisch vrucht en tropische vruchten houden van warmte en niet van koude. Van langdurige kou gaan ze rotte.

Stukken meloen kan je ook invriezen. Maak de meloen schoon en snijd deze in stukken. Doe de stukken meloen in een diepvrieszak of bak en sluit deze af. Doe de meloen in de vriezer en je kunt de meloen voor 12 maanden bewaren.

Ik hoop echter dat je het eerder gebruikt, want stukken meloen zijn namelijk heerlijk in een smoothie of fruitsalade.

Wil je meer weten over hoe je meloenen lang vers kunt houden? Lees dan onze blog ‘Hoe Meloen Bewaren? Meerdere manieren‘en je hebt altijd verse en rijpe meloen in huis.

Cantaloupe Meloen Snijden

Het snijden van de meloen is niet echt moeilijk. Je moet even weten wat je moet doen.

Snijd als eerste de onderkant en de bovenkant van de meloen af. Nu rolt de meloen niet meer weg. Snijd vervolgens de meloen doormidden van de bovenkant naar de onderkant.

Nu de meloen openligt verwijder je als eerste de zaden. Dit doe je met een lepel. Schep de zaden uit de meloen. Neem gelijk een hapje en proef de smaak van je meloen. Lekker hé!

Cantaloupe meloen

Snijd nu elke helft weer doormidden en je krijgt halve maantjes. Deze kan je weer halveren en nog een keer als je dit wenst. Nu heb je ‘wedges’ die je kunt eten zoals vaak gebeurt met een watermeloen. Zet je tanden er maar in.

Je kunt de meloen ook in kleinere stukken snijden, zodat je deze kunt verwerken in een toetje of fruitsalade.

Pak een stuk meloen en snijd tot aan de schil de meloen in stukken. Je hebt nu meloen stukjes die nog aan de schil vast zitten. Snijd nu de stukken los door je mes over de schil te halen en het vruchtvlees. Nu heb je stukken meloen die je verder kan verwerken.

Cantaloupe Meloen Kcal

De meloen bevat natuurlijk calorieën. Dat kan niet missen maar het zijn er relatief weinig. Een stuk meloen van 0,5 kilo bevat ongeveer 1900-2100 Kcal. Een en ander is afhankelijk van de rijpheid van de meloen. Verder bevat de meloen heel veel vocht, net zoals alle andere meloenen.

Nu weet je veel over de Cantaloupe meloen en hoe je deze moet rijpen, bewaren en snijden.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs