Hoe Meloen Bewaren? Meerdere mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Meloen is er in vele soorten en maten. Allemaal met hun eigen kleur en smaak. Meloenen worden al duizenden jaren gegeten o.a. door de Egyptenaren. Het zijn grote vruchten die best wel veel plaats in nemen. Dus hoe moet je meloen bewaren? 

  • Niet rijpe meloen bewaar je 1-7 dagen op de fruitschaal 
  • Rijpe meloen gaat juist de koelkast in voor 2 dagen 
  • Aangesneden meloen, in folie verpakken en 2 dagen in de koelkast 
  • Stukjes meloen in een afgesloten bakje 2 dagen in de koelkast 
  • Meloen maar voor maximaal 2 dagen invriezen, niet langer.  

Wist je dat er 8 soorten meloen in Nederland verkocht worden. Wij hebben hier ook een blog over geschreven met de titel ‘8 Soorten Meloen‘.  

Meloen kan je op verschillende manieren bewaren. Deze verschillende manieren worden in deze blog besproken. De Watermeloen, Galia meloen en de Cantaloupe meloen worden verderop in dit artikel apart besproken.  

Hoe Meloen Bewaren? 

Haast alle meloen soorten moeten we op dezelfde manier bewaren. De meloen is een vrucht die over het algemeen nog even moet rijpen wanneer ze gekocht zijn. Het rijpingsproces gaat door als de meloen op kamertemperatuur bewaard wordt.  

hoe meloen bewaren

Leg de meloen, die nog moet rijpen op of naast de fruitschaal en zeker niet in de koelkast. De meloen kan dan niet rijpen vanwege de koude temperaturen. 

Op de fruitschaal kan je een meloen maximaal 7 dagen bewaren.  

Wanneer je de meloen wilt eten kan je deze natuurlijk wel een halve dag of een paar uur in de koelkast leggen. Meloen is in de zomer lekker om te eten wanneer deze koud is.  

Als je de meloen te lang laat liggen kan deze verrot gaan. Dit zie je direct bij het aansnijden. Het vruchtvlees is glazig en slijmerig en er komt een weeïge lucht vanaf. De buitenkant van de meloen is dan meestal al rimpelig en heeft grove lijnen. Niet meer eten deze meloen, maar weggooien.  

Meloen Bewaren In de Koelkast 

Een hele rijpe meloen kan je beter niet op de fruitschaal bewaren, want dan gaat het rijpingsproces door. Bij een rijpe meloen willen we het rijpingsproces juist stoppen. Dit kunnen we doen door de meloen in de koelkast te leggen.  

Door de kou van de koelkast stopt het rijpingsproces en zo kunnen we de meloen nog even bewaren. In de koelkast kan de meloen dan nog 2 dagen bewaard worden.  

Gesneden Meloen Bewaren 

Een aangesneden meloen mag nooit buiten de koelkast bewaard worden. Deze moeten we altijd in de koelkast bewaren.  

Dek de meloen af met wat folie en leg de meloen in de koelkast. Ook stukken meloen moeten in folie verpakt worden en in de koelkast bewaard worden. In de koelkast kunnen we de gesneden meloen nog 2 dagen bewaren.  

hoe meloen bewaren
Gesneden en een stuk meloen

Je moet de meloen afdekken met folie, omdat de meloen de smaak van andere producten over kan nemen. Dit komt de meloen niet ten goede. Daarnaast geeft de meloen een hele zoete geur af die ook weer opgenomen kan worden door andere producten. Dus afdekken die meloen! 

Meloen Bewaren In De diepvriezer 

Meloen kan je ook in de vriezer bewaren. De kwaliteit en smaak gaan wel hard achteruit, maar je kan een meloen wel invriezen. Maak hiervoor de meloen eerst schoon. Verwijder de schil en de zaden.  

Snijd vervolgens de meloen in stukjes en doe deze in een diepvrieszak. Leg deze zak vervolgens in de vriezer. Je kunt het zo 12 maanden bewaren, maar de smaak en textuur gaan snel achteruit. Als je een meloen wilt invriezen doe dit dan voor een korte periode, maximaal een week.

Als je in de avond meloen wilt serveren kan je de meloen natuurlijk wel invriezen. Ingevroren meloen op een stokje of prikker is een lekker versnapering, vooral in de zomer.  

Hoe Watermeloen Bewaren?

Een watermeloen bestaat voor 95% uit water. Wanneer de meloen nog moet rijpen kan je deze het best op of naast de fruitschaal bewaren. Zie bovenstaand hoofdstuk over ‘Hoe Meloen Bewaren’.  

watermeloen

Echter worden watermeloenen gekocht om gelijk te eten. Wanneer dit het geval is bewaar de meloen dan in de koelkast. Niets is lekkerdere dan een koud stuk watermeloen op een warme zomerdag. Je kunt de watermeloen 2 dagen bewaren in de koelkast.  

Een verse watermeloen kan je herkennen aan het geluid. Klop even op de meloen wanneer je deze koop in de winkel. Een rijpe watermeloen hoort dof te klinken. Klinkt de watermeloen hol dan is deze nog niet rijp. De watermeloen moet ook lekker zwaar en stevig aanvoelen, dan is hij rijp. Je kunt niet ruiken of voelen of de watermeloen goed is. Bij ander meloenen kan dit wel.  

Daar een watermeloen heel groot is kan je op de markt en bij de groenteboer tegenwoordig ook stukken meloen kopen. Deze moeten dus wel in de koelkast bewaard worden. Laat ze in de folie zitten en doe ze bij thuiskomst gelijk in de koelkast. Je kunt ze zo 2 dagen bewaren.  

Watermeloen Bewaren In De Vriezer 

Dit is voor watermeloen niet de beste bewaarplaats. De watermeloen bestaat voor 95% uit water en wanneer je de watermeloen invriest veranderen de structuur en smaak heel snel.  

Je kunt de meloen wel voor een dag invriezen. Niets in lekkerder dan stukjes bevroren watermeloen op een stokje of prikker. Zeker in de zomer is dit een lekkere en gezonde snack.  

Hoe Galia Meloen Bewaren? 

De Galia Meloen is een kruising van 2 verschillende meloenen en is ontwikkeld in Israël. Vandaag de dag wordt de Galia meloen gekweekt in Israël, Brazilië, Spanje en Honduras.  

Een meloen koop je meestal om gelijk te eten en wil je dus een rijpe meloen kopen. Een rijpe meloen herken je door de zoete geur die ze afgeven. Hoe zoeter de geur hoe rijper de meloen is.  

Ook kan je de druktest uitvoeren. Druk aan de onderkant van de Galia meloen, dit is tegenover de kant waarmee hij aan de boom vast zat. Als je deze kunt indrukken dan is de Galia meloen rijp.  

galia meloen

Ook hier weer de onrijpe Galia meloen bewaren buiten de koelkast. De Galia meloen kan op de fruitschaal dan nog rijpen. Echter is ook dit tijdgebonden en kan je de meloen 7 dagen bewaren.  

Rijpe Galia meloen bewaar je in de koelkast. Door de koude wordt het rijpingsproces gestop. Een Galia meloen die je bewaart in de koelkast kan je maximaal 3 dagen bewaren.  

Ook aangesneden of stukjes Galia meloen bewaar je in de koelkast. Dek de meloen wel af met folie en doe de stukjes meloen in een afsluitbaar bakje. Zo kan je de meloen nog 2 dagen bewaren.  

De Galia meloen bewaren in de vriezer is geen optie. Het kan wel maar smaak, textuur en kleur gaan snel achteruit. Als je het 1 dag van tevoren wilt invriezen om er ijsjes van te maken, dan gaat dit nog prima. Verder gewoon niet invriezen en lekker opeten.  

Hoe Cantaloupe Meloen Bewaren? 

De Cantaloupe meloen is vernoemd naar de plaats Cantaloupe in Italië waar de meloen werd geteeld voor de paus. Cantaloupe meloen is de zoetste van de meloenen en daarom vaak gebruikt in desserts.  

De Cantaloupe meloen komt vandaag de dag uit Brazilië, Costa Rica, Honduras, Israël, Panama, Spanje, Italië en Frankrijk. 

cantaloupe meloen

Een verse Cantaloupe is natuurlijk het lekkerst en deze kan je ook al kopen in de winkel. Een rijpe Cantaloupe meloen geeft een heerlijke zoete geur af. Ook kan je de Cantaloupe meloen even schudden, wanneer je de zaadjes hoort rammelen dan is de meloen rijp en kan deze bij thuiskomst gelijk gegeten worden.   

Is de Cantaloupe meloen nog niet rijp, bewaar deze dan op kamertemperatuur. Je kunt de Cantaloupe meloen dan circa 1 week bewaren en laten rijpen. 

Is de meloen rijp geworden bewaar deze dan in de koelkast. Dit kan uiterlijk nog voor 2 dagen, want dan wordt de kwaliteit snel minder.  

Ook een aangesneden en stukjes Cantaloupe meloen bewaar je in de koelkast. Zorg ervoor dat de meloen is afgedekt en dat de stukjes in een afsluitbaar bakje zitten. De sterke geur van de meloen kan opgenomen worden door andere producten en dat is niet prettig voor die andere producten.  

Ook deze meloen liever niet invriezen. Wel voor een korte periode, 1-2 dagen maar niet voor de lange duur. Smaak en textuur gaan snel verloren.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs