Broccoli Ovenschotel Maken

Deel deze blog makkelijk via:

Broccoli is een veelzijdige groenten en die aardappel en pasta als beste vrienden beschouwd. Je kunt broccoli dus ook op verschillende manieren klaar maken. In deze blog wordt broccoli ovenschotel maken beschreven, waarvan wij weten dat ze lekker zijn en waar iedereen van zal genieten. 

Broccoli schoonmaken en eventueel kort koken. Overige ingrediënten schoonmaken en bereiden. Broccoli schotel vervolgens in lagen opmaken. Als laatste de saus over de schotel doen en bestrooien met (vega)kaas.

Broccoli is niet alleen lekker in een ovenschotel. Broccoli kan je op vele manieren bereiden. Lees hier alles over in onze blog ‘Hoe Broccoli Bereiden?‘. We beginnen met het schoonmaken en snijden van broccoli. 

Broccoli Snijden 

Broccoli roosjes worden van de stam afgesneden. Wanneer je een ovenschotel gaat maken zou ik de roosjes niet heel groot laten omdat dan de broccoli een langere garing nodig heeft.   

Van de stam moet een stukje worden afgesneden aan de onderkant. Die is wat uitgedroogd. De rest van de stam kun je in kleine blokjes snijden en meenemen in de ovenschotel. Ook de broccoli stam is heerlijk te eten. Probeer de stukjes van gelijke grote te maken. Zo wordt het gelijkmatig gaar. 

Was de broccoli onder de kraan in een vergiet. Zo haal je alle ongedierte eruit. Laat het uit druppelen in de vergiet. 

Omdat broccoli in een oven schotel gaat wordt deze eerst geblancheerd, met eventueel andere groente. Hierdoor behoud broccoli zijn smaak en mooie groene kleur.  

Broccoli Blancheren 

Blancheren van groente, en dus ook broccoli gaat op de volgende manier: 

Zet een pan op een warmtebron met water en laat het koken. Doe vervolgens groente in de pan. De groente mag 3 minuten koken en moet dan uit het water. Aardappelen mogen op dezelfde manier 5 minuten in het water.  Giet de groente of aardappelen af in het verfiet.

broccoli

Groente en aardappelen zijn zo sneller gaar in de ovenschotel en alle bacteriën worden gedood. De broccoli behoud zo ook zijn mooie groene kleur. Een leuke bijkomstigheid.  

Broccoli Ovenschotel Gezond 

Voor deze broccoli ovenschotel gezond heb je, voor 4 personen de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram broccoli 
  • 100 gram worteltjes schoon geschrapt 
  • 300 gram aardappelen vastkokend 
  • Plantaardige boter voor het bakken 
  • 150 gram champignons 
  • 2 tl tijm 
  • 1 teen knoflook 
  • Peper en zout 
  • 10 Cherrytomaatjes gewassen en gehalveerd 
  • Geraspte kaas, plantaardige basis (Violife bijvoorbeeld) 
broccoli ovenschotel

De bereidingswijze gaat als volgt: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Snijd de broccoli en wortel en blancheer ze zoals boven omschreven.  
  3. Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes van ongeveer een centimeter. 
  4. Blancheer de aardappelen en leg ze even opzij. Laat ze wat koelen. 
  5. Borstel de champignons schoon en snijd ze in 4 stukken, grote champignons in 8 stukjes. 
  6. Bak de champignons even aan in de plantaardige boter en pers de teen knoflook uit. Voeg ook de tijm toe. Bak deze even mee. 
  7. Roer wortel en broccoli met de champignons door elkaar. 
  8. Voeg zout en peper toe en proef of dit genoeg is. 
  9. In een ovenschaal mogen nu de aardappelschijfjes dakpansgewijs neer worden gelegd. 
  10. Verdeel de gemengde groente over de aardappelen. 
  11.  Strooi de mozzarella geraspte ‘kaas’ over de groente.   
  12. Leg de halve tomaatjes op de ‘kaas’ met de open kant naar boven. 
  13.  Zet de schaal in het midden van de oven om de kaas te smelten. 
  14.  Na 15 minuten ongeveer heb je een heerlijke broccoli oven schotel. 

Eet smakelijk met deze broccoli ovenschotel gezond.

Broccoli Aardappel Ovenschotel

Een pittige broccoli aardappel ovenschotel met lekker wat zoute spekjes erin. Wij gebruiken vegan spekjes van de Albert Heijn en Violife geraspte kaas; Smaken beide heerlijk. Voor 4 personen hebben we de volgende ingrediënten nodig:

  • Broccoli 600 gram 
  • Aardappelen 500 gram 
  • Sojamelk ongezoet 
  • Spekjes (vegan) 100 gram 
  • 2 sjalotjes 
  • 2 tl nootmuskaat 
  • 1 tl Peper en zout 
  • Kaas  
broccoli ovenschotel

De bereidingswijze is als volgt: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Doe water in een pan met wat zout. Zet de aardappelen op een warmtebron en kook ze in 15 minuten gaar. 
  3. Snijd en blancheer de broccoli in roosjes zoals boven omschreven. 
  4. Versnipper de sjalotjes en bak ze even. Pers de knoflook uit, doe deze bij de sjalotjes en bak deze even aan. Doe dit ui mengsel in een schaaltje. 
  5. Maak van de aardappels een puree. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappelen en doe er sojamelk door. Stamp tot je een zacht puree krijgt. Strooi de nootmuskaat erdoor.  
  6. Bak de spekjes en maak ze iets knapperig.  
  7. Vet een ovenschaal in en leg de aardappelpuree erin. Strooi er witte peper overheen. 
  8. Roer de ui/knoflook door de geblancheerde broccoli en leg dit over de aardappelpuree. Verdeel dit een beetje. 
  9. Leg de spekjes over de broccoli en verdeel ze eroverheen. 
  10. Strooi (veel) kaas op de broccoli en zet de schaal in de oven om de kaas te laten smelten. 
  11. Na 15 minuten mag de schaal uit de oven. 

Eet smakelijk met deze ovenschotel broccoli aardappelen ovenschotel.

Broccoli Pasta Ovenschotel

De volgende ovenschotel is een broccoli pasta ovenschotel met tomaten. Een hele lekker variant op de ovenschotels met broccoli. Je hebt het volgende nodig:

  • 600 gram Broccoli in kleine roosjes 
  • 300 gram Penne 
  • 100 gram vega spekreepjes
  • 2 uien 
  • 2 tenen knoflook (of meer) 
  • Zonnebloemolie of plantaardige boter  
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 1 pak gezeefde tomaten  
  • Geraspte kaas (plantaardige) 
broccoli ovenschotel maken

Dit is een snel recept. Voor je het weet ben je klaar en staat het in de oven. Het smaakt er niet minder om.  

Deze ingrediënten gaan we op de volgende manier gebruiken: 

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Versnipper de uien. 
  3. Snijd de broccoli in kleine roosjes zoals boven omschreven. 
  4. Zet een pan met water op voor de Penne en kook deze beetgaar. 
  5. Zet een hapjespan op de warmtebron en bak de uien in wat olie. 
  6. Pers de knoflook uit en doe dit bij de uien. Bak dit even mee. 
  7. Doe de broccoli bij de uien en roer deze even door. 
  8. Voeg tomatenblokjes en de gezeefde tomaten toe aan de broccoli en maak dit goed warm. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen. 
  9. Bak de spekreepjes in een koekenpan en voeg ze bij het tomatenmengsel. Roer deze er goed door. 
  10. Giet de Penne af als het gaar is en doe het terug in de hapjespan. Roer de Penne en tomatenmengsel door elkaar.  
  11. Doe de pasta met de broccoli tomatensaus in een ovenschaal en strooi de kaas eroverheen.  Zet het 20 minuten in het midden van de oven.   

Eet smakelijk! 

Ovenschotel Broccoli Gehakt 

Deze heerlijke broccoli ovenschotel gehakt is makkelijk te maken. Je kunt het recept uitbreiden met en roux die je eroverheen schenkt. Allebei lekker, met en zonder roux. Hij is zeer smaakvol en bordenvol vitamine. Geniet van deze heerlijke ovenschotel. 

Benodigdheden voor 4 personen: 

  • 500 gram broccoli/bloemkool  
  • 300 gram pasta  
  • 2 tl nootmuskaat 
  • Soja melk 
  • Edel gistvlokken 
  • 500 gram gehakt, de plantaardige variant 
  •  1 blikje tomatenpuree 
  • 1 tl paprikapoeder 
  • Snuf zout en peper 
  • 1 handje vers gewassen peterselie of 1 volle tl gedroogde peterselie 
  • 15 Cherrytomaten doormidden gesneden 
broccoli ovenschotel maken

Je kunt een roux maken om over de broccoli ovenschotel heen te doen. Dit  is niet noodzakelijk maar wel heel lekker. 

Roux Maken

Benodigdheden voor de roux:

  • 20 gram bloem 
  • 20 gram plantaardige boter 
  • 200 ml tuinkruidenbouillon 
  • 2 el Edel gistvlokken voor de nootachtige kaassmaak. Wil je dit niet dan kun je dit weglaten.  

Voor de roux smelt je de plantaardige boter in een pan. Wanneer de boter gesmolten is doe je beetje bij beetje de bloem erdoor.  

Nu blijf je goed roeren en voeg je bloem bij tot het op is. Het mag niet te droog worden en moet lekker ‘los’ kunnen bakken (moet geen klont zijn) voeg anders een klein beetje boter toe. Bak nu de bloem een minuut of 3 en blijf roeren.  

Nu giet je beetje bij beetje de bouillon erbij. Let op! Het gaat stomen en je brandt makkelijk je handen. Blijf stevig roeren want de bloem neemt de bouillon op en dit wordt dik.  

Voeg bouillon toe tot het een vla dikte heeft bereikt of iets dunner, zonder klonten. Blijf roeren tot dit is bereikt en voeg een hand geraspte kaas toe (of voeg Edel gistvlokken toe en roer dit er goed doorheen wanneer je voor vega gaat). Roer de kaas er goed door en de roux is klaar.

Broccoli Ovenschotel Gehakt Maken

Gaan we verder met het maken van de broccoli ovenschotel:

  1. Snijd en blancheer de broccoli zoals hierboven omschreven. 
  2. Kook de pasta volgens aanwijzing op het pak. 
  3. Bak het gehakt even aan. De plantaardige variant hoeft niet gaar te worden, dat is het al. Maak het goed warm. Kruid dit met uienpoeder, zout en peper en paprikapoeder. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit even een minuut of 3 aan. Doe de warmtebron uit. 
  4. Leg een laagje groente/tomatensaus in een ovenschaal, daarover heen  mag de pasta en weet een laagje groente/tomatensaus. 
  5. Leg hier peterselie overheen.  
  6. Schenk de roux (of kaassaus) eroverheen 
  7. Leg de sneden tomaatjes er bovenop en strooi wat geraspte kaas eroverheen.  
  8. Zet de schaal 20 minuten in de oven. Wanneer het dreigt aan te branden leg je er zilverfolie overheen tegen het verbranden. 
  9. Haal de broccoli schotel uit de oven en serveren maar.

Eet smakelijk met de laatste broccoli ovenschotel.

Heb je nog verse broccoli of ovenschotel over? Lees dan hoe je dit kunt bewaren in onze blog ‘Hoe Broccoli Bewaren?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs