Hoe Boerenkool Invriezen? Van vers tot gesneden

Deel deze blog makkelijk via:

Boerenkool wordt in Nederland vaak gegeten in de winterperiode. Het smaakt zoeter als er vorst overheen is geweest, echt waar. In Amerika en tegenwoordig ook in Nederland wordt boerenkool gezien als een superfood. Maar hoe kan je boerenkool invriezen?

Boerenkool kan je vers, gekookt of gesneden in de vriezer bewaren voor 3 tot 6 maanden. Ook een hele boerenkool kan zo de vriezer in. Voor het langer bewaren blancheer je boerenkool 3 minuten. Het is dan 12 maanden houdbaar. Voor een smoothie verpak je de boerenkool in porties.

Dat boerenkool als een superfood wordt gezien is niet zo raar. Het bevat namelijk heel veel voedingstoffen en mineralen die het lichaam elke dag nodig heeft. Boerenkool wordt voor het avondeten meestal gekookt. Hoe je dat doet lees je in onze blog over het koken van boerenkool op verschillende manieren.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Kun Je Boerenkool Invriezen?

Dit is een veel gestelde vraag. Hoe komt dat toch? Dit heeft te maken met de onbekendheid van boerenkool en de grote interesse van vandaag de dag in deze groente. Vanwege zijn superfood label wordt boerenkool vaker verkocht in de supermarkt. Ja, je kan het zelfs in smoothies doen.

hoe boerenkool invriezen

Het antwoord op bovenstaande vraag is ‘ja’, boerenkool kan je invriezen. Welke boerenkool je kan invriezen en hoe je dit kan doen lees je hieronder. Van verse tot verpakte boerenkool en gekookte tot geblancheerde boerenkool, we vertellen het allemaal.

Verse Boerenkool Invriezen

Verse boerenkool kan zo de vriezer in. Zonder verdere bewerking kan een hele boerenkool zo ingevroren worden. Doe deze wel in een afsluitbare diepvrieszak. Als je deze boerenkool later bijvoorbeeld wilt koken kan je het heel makkelijk breken, het is tenslotte bevroren en het breekt zo af.

Wat ik altijd doe, is de boerenkool van de steel afritsen of snijden en deze dan zo in de diepvrieszak stoppen, die afgesloten de vriezer ingaat. Ik leg nooit een hele boerenkool in de vriezer zoals ik het gekocht hebt.

Maak het jezelf gemakkelijk en vries de boerenkool in portie in. Daar er verder niets mee gedaan is kan je deze boerenkool voor ongeveer 3 tot 6 maanden bewaren in de vriezer. Het behoud zijn smaak en vaak wordt de smaak van de boerenkool, door het invriezen, zelfs beter.

Gesneden Boerenkool Invriezen

Verse gesneden boerenkool die je koopt in het koelschap van de supermarkt kan je ook in de vriezer bewaren. De zak die je gekocht hebt is meestal nog drie dagen houdbaar in de koelkast. Daarna moet je het klaar maken of je kan het invriezen.

De ongeopende zak kan je zo in de vriezer leggen. Ik verpak de boerenkool meestal in de diepvrieszak die afsluitbaar is en leg het dan in de vriezer. Zo kan ik een hoeveelheid boerenkool pakken die ik nodig heb en sluit de rest weer af.

Ook vers gesneden boeren kool die je zelf gesneden hebt kan je zo in de vriezer leggen. Wederom in een afgesloten diepvrieszak.

De bewaartijd van deze boerenkool is ook ongeveer 3 tot 6 maanden.

Stamppot Boerenkool Invriezen

Eén van de favoriete stamppotten in de winterperiode is de boerenkoolstamppot. En daar kan je best wel eens wat van overhouden. In de koelkast kan je deze stamppot boerenkool ongeveer 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje.

stamppot boerenkool invriezen

Voor een langer periode kan je het ook invriezen. Doe de stamppot in een diepvriesbakje en sluit deze af. Zet de datum op de deksel, want de boerenkool stamppot kan je maar 1 tot 2 maanden bewaren. Daarna neemt de smaak snel af en zal de structuur veranderen. Als je deze stamppot weer wilt eten adviseer ik je eerst te kijken, dan te ruiken en eventueel te proeven of de stamppot nog goed is. Bij twijfel niet meer gebruiken.

Boerenkool Invriezen Rauw

Smaak is belangrijk bij groenten en bij boerenkool wordt de smaak alleen maar beter wanneer je deze een tijdje, rauw, in de vriezer bewaart. Door de kou treedt een veranderingsproces op in de boerenkool wat meer smaak naar boven brengt. De zetmeel wordt namelijk omgezet in suikers, dus je boerenkool smaakt zoeter.

Zoals in bovenstaand hoofdstukken beschreven is kan je verse, rauwe boerenkool goed invriezen en ook gesneden boerenkool kan je in de diepvries bewaren.

Boerenkool Invriezen Zonder Blancheren

Blancheren is niet nodig als je boerenkool wilt bewaren in de vriezer. Door het rauw invriezen, zonder blancheren, kan de boerenkool de aanwezige zetmeel omzetten in suikers, waardoor de boerenkool meer smaak krijgt.

Zonder blancheren kan je verse gesneden boerenkool 3 tot 6 maanden bewaren in de vriezer.

Wil je het voor langere tijd bewaren dan raad ik je aan het wel te blancheren.

Boerenkool Invriezen En Blancheren

Voor het langer dan 3 tot 6 maanden bewaren van boerenkool kan je het blancheren. Hiervoor maak je als eerste de boerenkool schoon, snijd de boerenkool in stukken of rits de bladeren van de steel.

Verwarm nu een pan met water op je warmtebron en zet een pan met ijswater klaar in de gootsteen. Heb je geen ijswater, zet dan je vergiet in de gootsteen.

Als het water kookt gaat de boerenkool in de pan en kook je de boerenkool ongeveer 3 minuten. Daarna haal je met een schuimspaan de boerenkool uit de pan en doe je deze in de pan met ijswater of in het vergiet. In het vergiet spoel je de boerenkool lange tijd af met koud water. Door het afkoelen wordt het kookproces gestopt.

Nu zijn alle bacteriën gedood en kan je de boerenkool 12 maanden bewaren in de vriezer. Wel in een afsluitbare diepvries zak of bakje doen. En zet de datum van invriezen op de verpakking, want die ga je anders zeker vergeten.

Boerenkool Invriezen Na Koken

Niet alleen na blancheren kan je boerenkool bewaren, ook na het koken kan je het invriezen. Je moet de boerenkool eerst laten afkoelen alvorens je het in de diepvries legt. Dat doe je natuurlijk in een diepvriesbakje of zakje.

De bewaartijd is korter dan bij blancheren, gekookte of klaar gemaakte boerenkool kan je maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer.

Onze blog over het bereiden van boerenkool geeft je alle informatie hoe je boerenkool op verschillende manieren kan klaarmaken.

Boerenkool Invriezen Smoothie

Boerenkool is heel populair vandaag de dag omdat het gezien wordt als een superfood. En superfoods kan je heel vaak verwerken in een smoothie. Een hele boerenkool in je smoothie wil je natuurlijk ook niet maar gelukkig kan je boerenkool goed invriezen en bewaren zoals je bovenstaand uitgebreid hebt kunnen lezen.

boerenkool smoothie

Maak de rauwe boerenkool wel eerst schoon onder de kraan. Daarna kan je het invriezen. Ik adviseer je de boerenkool per portie te verpakken. Dat is makkelijk voor straks als je het nodig hebt.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs