Andijvie Invriezen – Van rauw tot gekookt en meer!

Deel deze blog makkelijk via:

Andijvie is een groente die in menig Nederlandse keuken wordt klaargemaakt. Het is een veelzijdige groente die een licht bittere smaak heeft. De andijvie kan je koken, wokken, roerbakken en rauw eten. En natuurlijk kan je er een heerlijke stamppot van maken. Maar kan je Andijvie invriezen?

Andijvie invriezen. Verwijder de slechte bladeren en snijd de andijvie in repen. Was de andijvie onder de kraan. Blancheer de andijvie 1 minuut. Nu kan je het invriezen voor 6 maanden. Niet geblancheerd andijvie is 3 maanden houdbaar. Gekookte andijvie is 3 maanden houdbaar.

Er is krul andijvie en blad andijvie. Krul andijvie is iets bitterder van smaak en wordt meestal gebruikt in een salade. Blad andijvie wordt vaak gebruikt om mee te koken. Naast het invriezen kan je andijvie op meerdere andere manieren bewaren. Lees hiervoor onze blog over het bewaren van andijvie. Wil je andijvie op een andere manier klaarmaken dan koken of stamppot van maken, lees dan onze blog over het wokken van andijvie.

Kun je Andijvie Invriezen?

Andijvie kan je op vele manieren bewaren en één van die manieren is invriezen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en er zijn verschillende manier om in andijvie in te vriezen. Is het rauwe, verse andijvie of gekookt. Eerst blancheren of toch liever niet.

andijvie invriezen

De manier van andijvie invriezen is dus afhankelijk van wat voor soort andijvie je hebt. Onderstaand worden de manieren besproken.

Rauwe Andijvie Invriezen

Rauwe andijvie kan je prima invriezen. Het is een groente die je ingevroren lang kunt bewaren. Andijvie groeit op de akkers op de bodem. Er zit dus heel veel zand in de andijvie. Trouwens, niet alleen zand maar ook kleine insecten en soms ook slakjes. Er is dus voorbereiding nodig voordat je rauwe andijvie kunt invriezen.

Verwijder eerst de slechte bladeren die bruin van kleur zijn en de bladeren die slap zijn. Deze gooi je weg. Snijd vervolgens de andijvie in reepjes. Hoe de onderkant van de andijvie aan de linker of rechterkant en snijd dan de reepjes in de breedte richting.

Laat ondertussen je gootsteen vollopen met koud water. Doe de gesneden andijvie in het water en draai het een paar keer om met je handen. Laat het nu 2 minuten rusten, want zo zakt al het zand en overige vuil naar de bodem. Haal de andijvie uit het water en laat het uitlekken in een vergiet.

Er zijn nu twee opties die je kunt doen, namelijk eerst andijvie blancheren en dan invriezen of andijvie invriezen zonder blancheren. Beide manieren worden onderstaand uitgelegd.

Andijvie Blancheren Invriezen

Blancheren is een groente kort koken en vervolgens snel afkoelen met koud water om verdere garing te stoppen. Door blancheren worden bacteriën gedood en blijven smaak, kleur en textuur behouden. Andijvie blancheren invriezen heeft dus voordelen. Het is even wat meer werk maar het is uiteindelijk de beste methode.

  • Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng dit aan de kook.
  • Zet een tweede pan met ijs(koud)water klaar of zet je vergiet in de gootsteen.
  • Wanneer het water kookt gaat de gewassen en gesneden andijvie in de pan.
  • Kook de andijvie nu 1 minuut. Heb je veel andijvie, blancheer de andijvie dan in delen.
  • Giet de andijvie af met het vergiet en spoel af onder de koude kraan of gooi de andijvie over in de pan met ijswater.

Nu is het geblancheerde andijvie. Laat de andijvie goed uitlekken en dep eventueel een beetje droog met keukenpapier.

Maak nu porties van de andijvie, ongeveer 225 gram per persoon en doe de andijvie in diepvriesbakjes of diepvrieszakjes. Zet de datum op de verpakking en plaats de andijvie in de vriezer. Je kunt het nu ongeveer 6 maanden bewaren.

Andijvie Invriezen Zonder Blancheren

Zonder blancheren kan het ook ingevroren worden. Het is allemaal wat makkelijker om te doen maar zeer zeker niet de beste manier. De andijvie kan veranderen van kleur en textuur en bij langdurig invriezen gaat ook de smaak verloren.

andijvie snijden

Doe de gewassen en gesneden andijvie in de diepvriesbakjes of diepvrieszakjes en zet de datum op de verpakking. Doe de andijvie vervolgens in de diepvriezer. Bewaar het nu niet langer dan 3 maanden.

Wanneer je het wilt eten of klaarmaken in een gerecht, kijk dan goed of het er nog mooi uitziet en ruik of het niet bedorven is.

Gesneden Andijvie Invriezen

Gesneden andijvie invriezen kan ook. Ik bedoel niet een krop andijvie die gewassen is en gesneden is, want dat is bovenstaand omschreven. Nee, ik bedoel gesneden andijvie die je kant-en-klaar koopt in de supermarkt en die in het koelschap liggen.

Voor deze andijvie geldt hetzelfde als een krop rauwe andijvie. Het beste is om de andijvie te blancheren voordat het ingevroren wordt. Dit is bovenstaand omschreven.

Invriezen zonder blancheren kan ook, maar dit is voor andijvie niet de beste manier. Echter is ook dit bovenstaand omschreven.

Gekookte Andijvie Invriezen

Heb je andijvie gekookt en heb je andijvie over dan kan je dit 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Gekookte andijvie invriezen is ook een optie als je het voor langere tijd wilt bewaren. Het enige watje moet doen is de andijvie overgooien in een diepvriesbakje of diepvrieszakje, zet de datum op de verpakking en leg de andijvie in de vriezer. Het is nu 3 maanden houdbaar.

Andijvie Invriezen En Opwarmen

Gekookte andijvie die ingevroren is geweest kan je gewoon in een pannetje opwarmen. Beter en sneller is om de magnetron te gebruiken. Vroeger was de mening dat je andijvie niet kon opwarmen i.v.m. nitraten die giftig zijn. Echter is men nu van mening dat het opwarmen van andijvie geen gevaar oplevert voor de gezondheid.

Niet geblancheerde andijvie laat je op een bord in de koelkast of je keukenblad ontdooien. Als de andijvie ontdooid is, kijk, ruik en proef een stukje andijvie om te bepalen of deze goed is.

Geblancheerde andijvie hoef je niet te ontdooien. Deze kan gelijk vanuit de vriezer in de pan of wok.

De ingevroren andijvie is alleen bruikbaar in warme gerechten. De bladeren zijn namelijk slap geworden en dit ziet er niet fris uit in een salade. De smaak is echter nog prima en eenmaal klaar gemaakt zie je niet meer van de bladeren.

Voor een salade maak je gebruik van verse, niet ingevroren andijvie.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs