Zoete Aardappel Koken. Eenvoudig en lekker!

Deel deze blog makkelijk via:

Een zoete aardappel of bataat is eigenlijk geen aardappel maar een knol, een verdikking van de wortels van de zoete aardappelplant. Het is geen familie van de nachtschade zoals aardappels dat wel zijn maar één uit de Windefamilie. Ze zijn dus totaal geen familie van elkaar. Maar hoe kan je dan een zoete aardappel koken als het geen familie is van de aardappel?

Een zoete aardappel koken. Schil en snijdt de zoete aardappel in stukken die even groot zijn. Doe wat zout in de pan met daarin wat water. Laat het water koken. Na ongeveer 15 minuten ga je prikken met een vork of de zoete aardappel gaar is. Het ligt aan de grote hoe snel de zoete aardappel gaar is. Een zoete aardappel is gaar wanneer ze zacht gekookt zijn.

Er zijn een aantal vragen geweest over het koken van de zoete aardappel en deze gaan we hieronder beschrijven. Na het koken kan je de zoete aardappel op smaak brengen met kruiden en smaakmakers. Wat de beste kruiden en specerijen zijn voor zoete aardappel kan je lezen in onze blog over het kruiden van zoete aardappel.

Zoete Aardappel Koken Hoe Lang

Een zoete aardappel koken kan verschillen van de ene en andere dag. Niet omdat de zoete aardappel veranderd maar omdat jij hem in verschillende grote snijdt. Is de bataat door midden gesneden dan kan het zijn dat de kooktijd best 20 tot 25 minuten duurt. Snijdt in ieder geval alle stukken zoete aardappel gelijk van grootte anders is het ene stuk sneller gaar dan het andere. Snijdt je de aardappel in ‘gewone’ aardappel grootte dan zal waarschijnlijk jouw zoete aardappel in 15 a 20 minuten gaar zijn.

zoete aardappel koken

Om zeker te weten of jouw bataat gaar is prik je er even in met een vork. Is de aardappel zacht en gaat de vork er makkelijk in dan is de zoete aardappel gaar. Laat de zoete aardappel ook niet al te lang doorkoken want dan wordt hij een beetje melig. Daar wordt de smaak niet beter van.

Zoete Aardappel Koken Baby

Wanneer je een zoete aardappel gaat koken voor een baby dan schil je de zoete aardappel en snijdt je deze in kleinere stukjes. Zo is de zoete aardappel snel gaar en hap klaar voor de baby die al wat vast voedsel kan eten. Waar ik zeker op zou letten is dat ik geen zout bij het water zou doen wanneer je deze gaat koken. Zout is op zich niet nodig en baby’s moeten leren wat de smaken zijn van groenten. Zonder zout is ook beter voor de baby.

Wil je zoete aardappel geven aan de baby die nog alles gepureerd eet of dit moet leren eten dan zou ik er natuurlijk puree van maken zonder zout en boter. Alleen puur de zoete aardappel.

Zoete Aardappel Puree Koken

Even wat anders op je bord dan gekookte (zoete) aardappelen. Dan kun je ook zoete aardappel puree koken. Schil de bataat en snijdt deze in gelijke stukken. Kook de aardappel met eventueel wat zout, ongeveer 20 minuten. (voor een baby zie boven) Kijk bij 15 minuten of ze al garen want dat ligt aan de grootte van de stukjes.

zoete aardappel puree koken

Prik met een vork in de aardappel. wanneer zij zacht zijn kun je ze afgieten. Stamp de zoete aardappel met een stamper en voeg er bijvoorbeeld Flora boter bij (of andere boter, wat je wilt). Lepel of stamp de boter goed door de zoete aardappel en je hebt puree. Proef of je meer zout of andere kruiden erdoor wilt doen.

Zoete Aardappel Koken Met Schil

Een zoete aardappel kun je koken met schil, als jij dat lekker vindt. Deze schil is niet giftig. Maak je puree van de zoete aardappel dan zou ik deze schillen.

Veel wordt het niet gedaan, zoete aardappel koken met een schil. Wanneer je zoete aardappelfrietjes maakt wordt de zoete aardappel soms wel en soms niet geschild. Een gepofte zoete aardappel met schil is natuurlijk wel een ding, dat kan ook niet anders. Aardappelschijfjes kun je ook mét en zonder schil in de airfryer doen of in de pan bakken. De keuze is geheel aan jou!

Zoete Aardappel Koken Stamppot

Een zoete aardappel schil je en snijdt je in gelijke stukken. In een pan met water met wat zout kook je de aardappel gaar. Het ligt aan de grootte van de stukken hoe lang het duurt maar na 15 minuten ga je in de zoete aardappel prikken om de controleren of zij gaar zijn. Om er een stamppot van te maken kun je groenten erdoor doen, die ik hier als voorbeeld geef. De smaak combinatie met zoete aardappel zijn heerlijk:

  • Zoete aardappel stamppot met rode bietjes
  • Zoete aardappel stamppot met prei
  • Ook met witlof is zoete aardappel als stamppot is erg lekker
  • en als laatste is rucola, rauw door de zoete aardappelpuree heerlijk en zomers.

Zoete Aardappel Blokjes Koken

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Doe de aardappelen in de pan met wat zout en laat het koken. Wanneer je zoete aardappel blokjes gaat koken dan ligt het eraan hoe groot dat de blokjes zijn voor zij gaar zijn. Vanaf een minuut of 8 zou ik gaan proeven hoe gaar de aardappelblokjes zijn en of deze nog langer in het kokende water moeten.

Aan de hand van deze informatie kun je dus nog langer koken of deze eruit halen. Het spreekt voor zich dat kleine blokjes van 1 cm bij 1 cm veel eerder gaar zijn dan blokjes die 4 cm bij 4 cm zijn. Prikken en proeven is dus het advies.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs