Welke Lekkerste Kruiden Passen Bij Rode Kool?

Deel deze blog makkelijk via:

Rode kool groeit het beste tussen echte salie en andere kruidige ‘burenhulp’ planten. Maar van welke kruiden worden wij nu blij als wij rode kool klaar maken?

Welke kruiden bij rode kool? 

rode kool
  • Gember  
  • Tijm 
  • Knoflook 
  • Oregano 
  • Speculaaskruiden 
  • Laurier 
  • Kruidnagel 
  • Suiker 
  • Azijn 
  • Appeltjes 
  • Kaneel  
  • Peper en zout 

In deze blog staat hoe je rode kool heerlijk kan kruiden. Rode kool heeft een niet uitgesproken smaak. Het zeker wat versterking nodig voor het smakelijk op tafel staat. Ik vertel welke en wanneer de kruiden erbij kunnen en bij welk gerecht, om het zo duidelijk mogelijk te maken.  

De aantallen zijn afgestreken eetlepels en theelepels en zijn berekend op 2-3 personen. Het zijn richtlijnen, maak er zelf een feestje van! 

Wil je weten hoe je rode kool kan bereiden? Lees dan deze blog op onze site Hoe Rode Kool Bereiden?

Wanneer je niet alle kruiden in huis hebt kun je hier en daar wel wat weg laten. Laurier, kruidnagel, suiker, peper en zout zijn de basiskruiden en je kunt ze zowel bij koken en stoven van rode kool gebruiken. Azijn is om de kleur mooi rood te houden.  

Rode Kool Kruiden En Koken 

  • 1 el azijn 
  • 2 tl Suiker  
  • 1 el kaneel 
  • Peper en zout naar wens 
  • 1 laurierblad 
  • 2 kruidnagels 
  • rode kool

De gesneden rode kool gaat in een pan met 2 mokken water. De rode kool moet een bodempje water hebben, niet meer. 

Doe daar het 1 el azijn bij zodat de kool een mooie rode kleur blijft behouden. Het wordt anders wat roze. Zet de warmtebron aan en laat de rode kool koken. Zet m dan wat lager maar wel zachtjes laten koken.  

De suiker, laurier, kruidnagels en kaneel mogen allemaal in de pan en moeten goed worden vermengd met de kool. Even goed doorroeren zodat alles goed gemengd is.

De deksel gaat op de pan en af en toe doorroeren en proeven wat je ervan vindt. Misschien wil je er zout en peper bij, of nog meer kaneel of suiker. Proef en vindt je eigen verhouding uit. Na ongeveer 20 minuten is de kool gaar. Haal de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de rode kool. Die kun je niet eten. 

Wil je blokjes appel meekoken doe die dan gelijk met de kool in de pan.

Rode Kool Kruiden En Stoven 

  • Zout en peper 
  • 3 volle el rozijnen 
  • 2 kruidnagels 
  • 1 laurierblad 
  • Sap van 1 sinaasappel

Stoven wil zeggen dat de rode kool een poosje staat te sudderen in wat vocht. Dat kan boter, water, jus of zoals in dit geval sinaasappelsap zijn. 

Doe een beetje boter in de hapjespan en voeg de rode kool toe. Daarna gaan alle andere kruiden en smaakmakers erdoor.  Nu even doorroeren en de deksel op de pan om ongeveer 30 minuten te stoven (pruttelen). Zet de warmtebron laag om aanbranden te voorkomen.

Af en toe roeren en proeven of alle smaakmakers genoeg zijn anders kun je meer kruiden toevoegen.  

Wil je appeltjes en rozijnen toevoegen doe dit dan gelijk met de rode kool in de pan.

 Rode Kool Kruiden En In De Oven. 

  • Rode kool
  • 4 el balsamico azijn 
  • 2 tl gedroogde tijm 
  • Snuf Zout en peper 
  • Olijfolie 
  • 1 teen knoflook 

Je kunt gesneden reepjes rode kool bij dit gerecht doen of plakken rode kool gebruiken. Snijdt de rode kool dan niet te dik en haalde kern er dan niet uit. Leuk voor een feestje! 

Pers de knoflook uit in een half kopje olie en roer dit goed door elkaar. Wanneer je gesneden rode kool hebt roer dan de olie met knoflook erdoorheen.   

Leg daarna de rode kool op de bakplaat met bakpapier en spreid dit uit. Wanneer je plakken rode kool hebt leg je deze op de bakplaat met bakpapier en bestrijk je de plakken met de olie en knoflook.  

Druppel er daarna balsamico azijn overheen. Strooi wat tijm op de rode kool met peper en zout naar wens. Na 45 minuten is de kool gaar.  Let op dat de kool niet verbrand want dan moet de temperatuur omlaag van de oven.

Rode Kool Kruiden En Roerbakken 

  • Rode kool gesneden 
  • Appel in stukjes 
  • 4 eetlepels Sojasaus 
  • Rasp van 1 sinaasappel 
  • Zout en peper 
  • Gemberrasp van 1 cm 

Soms zijn het niet alleen kruiden die smaak maken. Hierboven een aantal andere smaakmakers en specerijen die ervoor zorgen dat de rode koolsmaak opgehaald wordt.  

 Maak de olie in een wok heet en roerbak de rode kool en appel, voeg de gemberrasp toe. Roeren en de sojasaus toevoegen. Rasp van de sinaasappel toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.  

Roer tot rode kool gaar is. Proef of de smaak goed is, voeg anders nog toe wat je mist.   

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs