Rode Kool Snijden En Bereiden? Koken, Stomen, Wokken, Oven of …

Deel deze blog makkelijk via:

Rode kool is een smakelijke groente die ‘vroeger’ heel populair was. In Nederland wordt deze groente verbouwd in Noord-Holland. Rode kool (met appeltjes) is in de supermarkt verkrijgbaar in pot of uit de vriezer. Maar hoe kan je verse rode kool bereiden?  

Hoe rode kool snijden en bereiden?

Snijd de rode kool in 4 stukken. Snijd het witte harde gedeelte uit de kool en gooi dit weg. Snijd repen van de rode kool. Wil je rode kool koken dan duurt dit 15-20 minuten. Je kunt rode kool ook 20 minuten stomen. Wanneer je dunne reepjes rode kool gaat roerbakken dat kan dat in 10 minuten ongeveer. In de oven kun je plakken rode kool in 30 minuten bakken.

Rode kool is in de supermarkt verkrijgbaar als gemaksgroente in pot of uit de diepvriezer. Vers is eigenlijk altijd lekkerder. In dit artikel wordt het bereiden van rode kool besproken. Van wassen en snijden tot koken en in de salade.  

Wil je meer weten over hoe je rode kool kan kruiden? Lees dan onze blog Welke Kruiden Bij Rode Kool?

Hoe Rode Kool Wassen En Snijden? 

De rode kool is tegenwoordig te koop als gesneden groente. Deze moet je alleen nog even wassen en dan kan het gebruikt worden.  

Een verse hele rode kool is het echte werk! Als eerste worden de buitenste bladeren verwijderd. Leg de rode kool nu op de snijplak en snijd de kool van de stam naar boven toe doormidden. Snijd deze 2 helften nogmaals doormidden. Je hebt nu 4 kwarten rode kool.  Snijd vervolgens de stam, het witte gedeelte in de kool, weg. Deze kwarten kunnen nu in repen gesneden worden of in de keuken machine geschaafd worden. 

Doe de gesneden rode kool in een vergiet en spoel de kool af onder de kraan om zand te verwijderen en laat uitlekken.  

Hoe Rode Kool Koken? 

Het koken van rode kool is een eenvoudig proces. Als eerste moet de groente gewassen en gesneden worden zoals boven omschreven is.  

Zet een pan met een klein laagje water en een snufje zout op een warmtebron en breng het water aan de kook. Hoe minder water hoe meer smaak bewaard blijft in de rode kool. Wanneer het water kookt kan de rode kool in de pan. Voeg er een paar kruidnagels en een laurierblad aan toe. Een lepel appelstroop is ook lekker. Kook nu de rode kool in 10-15 minuten gaar. De rode kool is dan beetgaar. Kook de rode kool niet langer dan nodig is, want dan gaat de smaak verloren. Wil je appeltjes door de rode kool dan maak je blokjes van de appel en voeg je deze toe aan de pan wanneer de rode kool nog 10 minuten moet koken. Gooi je de rode kool er eerder bij dan verliest de appel zijn smaak.

Tijdens het koken kan er nog een beetje citroensap bij gedaan worden, zo blijf de rode kleur goed behouden. Haal de rode kool van de warmtebron en schep met een schuimspaan de rode kool uit de pan of giet het af in een vergiet. Laat deze goed uitlekken. Serveer nu de rode kool op een schaal.  

Hoe Rode Kool Stomen? 

Een groente die je kunt koken, kan je ook door stomen bereiden. Was en snijd de groente zoals bovenstaand is beschreven.  

rode kool bereiden

Zet een pan op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doen nu de rode kool in de stoommand en zet de stoommand in de pan wanneer het water kookt. Strooi wat zout over de rode kool of suiker. Doe de deksel op de pan en stoom de kool in 20 minuten gaar. Neem dan een stukje kool en proef of het een lekkere beet heeft. De structuur en de smaak blijven tijdens het stomen beter behouden dan koken.  Ook hier kun je de laatste 10 minuten appelblokjes in de stoommand toevoegen en deze mee laten stomen.

Haal de stoommand uit de pan (pas op want HEET) en serveer de rode kool op de borden.  

Hoe Rode Kool Met Appeltjes Stoven? 

Tja, rode kool met appeltjes stoven mag ook hier niet ontbreken. Dit traditionele Hollandse gerecht heeft iedereen wel eens op. Ook nu weer de rode kool wassen en snijden zoals boven omschreven.  

Hiervoor heb je verder 2 geschilde en in dunne plakje gesneden appels nodig, 1 tl kaneel, ½  tl maïzena, 1 laurier blaadje, 3 kruidnagels, 1tl kaneelpoeder, 3 el suiker, 2 el azijn en een klontje plantaardige boter.  

Zet een pan met circa 500 milliliter water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe de rode kool en de azijn in de pan en kook voor 10 minuten.   

Doe nu de rest van de ingrediënten in de pan roer alles goed door elkaar en kook op een lage stand voor 1 ½ uur. Af en toe wel doorroeren om de rode kool niet te laten aanbakken. Wanneer het vocht is opgenomen of verdampt is, is de rode kool klaar.  

Nu is het een kwestie van proeven. Proef of de rode kool lekker op smaak is. Is dit het nog niet naar wens, vul de smaak dan aan met de ingrediënten die al in de pan zitten. Je kunt beginnen om als eerste zout en peper toe te voegen. Meestal is dit al genoeg. Het blijft echter een kwestie van proeven om de rode kool met appeltjes op smaak te brengen.  

Wanneer de rode kool lekker smaakt haal dan de pan van de warmtebron. Haal het laurierblaadje en de kruidnagels uit de rode kool en serveer de rode kool op een schaal.  

Hoe Rode Kool Wokken? 

Rode kool is goed te wokken of te roerbakken. Was en snijd de kool zoals boven staat omschreven. 

Snijd vervolgens de rode kool in kleine reepjes, vind je ze nog te groot dan kan je ze nog halveren.  

Zet een wokpan op de warmtebron voor het wokken van de rode kool. Doe olie in de pan en wanneer de olie warm is doe dan eerst een 2 fijngesneden ui en twee uitgeperste teentjes knoflook in de wok en gaar deze even aan. Voeg na 5 minuten de rode kool toe en eventueel champignons. Voeg nu ketjap manis toe en kerriepoeder. De hoeveelheid is naar eigen wens dus begin met een beetje en blijf proeven, totdat het op smaak is. Wok nu nog voor 10 minuten totdat de rodekool beetgaar is.  

Nu kan je de rode kool serveren op de boorden met rijst als toevoeging.  

Rode Kool Ovenschotel Maken 

Een rode kool ovenschotel wordt meestal gemaakt met rode kool met appeltjes uit op of uit de diepvriezer. Wil je dit niet dan moet de rode kool eerst gekookt worden zoals boven is omschreven.  

Begin met het koken van 500 gram kruimelige aardappels. Natuurlijk eerst wassen en snijden en in stukken gesneden. Kook de aardappelen op de warmtebron voor 15 minuten met een bouillonblokje in het water. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg nog sojamelk toe zodat het een glad geheel wordt. Breng op smaak met peper en zout. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een ovenschaal en vul deze met de rode kool met appeltjes. Je kunt nu een laagje Vega rul gehakt boven op de rode kool leggen (wel even kruiden!). Doe hier vervolgens de aardappelpuree overheen. Maak met een vork strepen aan de bovenkant van de puree. Dit is alleen maar bedoeld voor decoratie, het oog wil tenslotte ook wat.  

Bak de ovenschotel nu voor circa 25 minuten. Wanneer de puree aan de bovenkant aan het verkleuren is gaat het de goede kant op en is de ovenschotel klaar.  

Rode Kool Stamppot Maken 

Rode kool wordt ook gebruikt om lekkere stamppot te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van rode kool uit blik of diepvriezer.  

Kook de aardappels voor 15-20 minuten met zout en giet het water af. Breng de rode kool in een andere pan op temperatuur. Wanneer alles klaar is, stampen maar. Er zijn vele variaties te bedenken op de traditionele stamppot, maar de Hollandse is gewoon lekker.  

Rode Kool Rauw In Salade 

En dit is de laatste manier om rode kool te bereiden, want rode kool wordt ook gebruikt in een salade. Het is namelijk een smakelijke en kleurrijke aanvulling. Snijdt de rode kool alleen wel in kleine reepjes en halveer deze een paar keer. Doe dit door een groene salade heen. Je kunt eindeloos variëren, maar een salade met rode kool en appeltjes is ook een verrassing wanneer het op tafel wordt gezet.  Kies er een zoet/zure dressing bij.

Wat je nu ook kiest om te maken, eet smakelijk want je weet nu hoe je rode kool kan bereiden!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs