Wanneer Is Watermeloen Rijp? Vele weetjes!

Deel deze blog makkelijk via:

De watermeloen is veruit de meloen die het meest gegeten wordt in Nederland. Deze grote groene meloen met zijn rode vruchtvlees bevat heel veel water, 95% om precies te zijn. Het is moeilijk in te schatten wanneer je een watermeloen kunt eten. Wanneer is een watermeloen eigenlijk rijp?

Kijk of er een gele plek aan de onderkant van de watermeloen zit. Voel aan de meloen of deze stevig en zwaar aanvoelt. Klop op de watermeloen en het geluid moet hol klonken. Het je al deze drie kenmerken, dan is de watermeloen rijp.

Watermeloen is een van de vele variëteiten, er is waarschijnlijk de eerste meloen die ooit gegeten werd. Voor de anders soorten meloen verwijs ik naar onze blog ‘Vele Soorten Meloen En Waarvoor Te Gebruiken?‘.

Hoe Weet je Of Een Watermeloen Rijp Is?

Een watermeloen koop je vaak om gelijk op te eten, maar wanneer weet je nu of een meloen rijp is? Over het algemeen worden watermeloenen gekocht om gelijk gegeten en niet om te bewaren.

watermeloen rijp

Er zijn drie manieren om erachter te komen of een watermeloen rijp is, namelijk:

  1. Til de watermeloen op en voel goed het gewicht. Het gewicht moet kloppen met de omvang van de meloen. Wanneer deze stevig en zwaar aanvoelt zit er veel vocht in de meloen, en deze is dan rijp en kan gelijk gegeten worden.
  2. De tweede methode is kloppen. Klop op de watermeloen als je in de supermarkt staat. Bij een hool geluid is de meloen rijp, bij een dof geluid nog niet.
  3. Kijk ook altijd even aan de onderkant van de meloen, daar moet een plek zitten die gelig is, dan is de watermeloen rijp. De gele vlek is de plek waar de watermeloen op de grond is gevallen. En wanneer en gele strepen op de meloen zitten laat je de meloen liggen. Deze watermeloen is niet rijp.
watermeloen rijp
Gele val plekken

De gele vlek is dus de plek waar de meloen op de grond is gevallen, de meloen heeft daarna nog een paar dagen in de zon liggen rijpen. Als de meloen rijp is wordt deze val plek dus geel.

Watermeloen Bewaren

Als je een watermeloen hebt gekocht die nog niet rijp is, dan leg je de meloen op een fruitschaal of een plek in de keuken of huiskamer waar de meloen verder kan rijpen. Bij kamertemperatuur gaat het rijpingsproces verder. Een plekje in de zon is helemaal fijn voor de watermeloen, als deze nog niet rijp is.

Heb je een rijpe meloen die je gelijk wilt eten, leg deze dan in de koelkast. Door de koude temperatuur stopt het rijpingsproces. En er is niets lekkerder dan een koud stuk watermeloen. Watermeloen op kamertemperatuur smaakt heel anders, zeker in de zomer. Een koude watermeloen zorgt juist voor verfrissing en kinderen zijn er dol op.

Een hele watermeloen wordt meestal niet in één keer opgegeten, omdat vele watermeloenen heel groot en zwaar kunnen zijn. Aangesneden watermeloen bewaar je in de koelkast. Dek de meloen af met folie, of als je stukken meloen hebt doe deze dan in een bakje of zakje en sluit deze af. Doe het dan in de koelkast en je kunt de meloen zo 2 dagen bewaren.

watermeloen ijsjes

Watermeloen kan je ook in de vriezer bewaren, maar niet voor lang! Wanneer je de watermeloen langer dan twee dagen in de vriezer bewaart veranderd de smaak en structuur. Het is dan niet lekker meer en voelt heel raar aan in je mond.

Maar voor twee dagen gaat het prima en ook leuk om te doen. Bevroren watermeloen op een stokje kan voor kinderen een feestje zij. Ook kan je met watermeloen andere dingen maken, watermeloen ijsjes of drinken bijvoorbeeld. Of watermeloen in een ijsblokjesvorm, dit is ook nog eens leuk om te doen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs